luni, 19 septembrie 2011

Reteta - Plachie de crap

Reteta - Plachie de crap

Din cadrul preparatelor din peste, una dintre cele mai delicioase retete este plachia. Foarte buna este cea de crap, dar puteti folosi orice alt peste autohton de apa dulce.

Ingrediente:



  • peste(de preferat crap) aprox 1,5 kg
  • 3 cepe mari 
  • 1 ardei rosu 
  • 1.5 kg rosii sau 200 ml bulion
  • 100 ml vin alb 
  • 100 ml ulei
  • 4 catei usturoi
  • condimente: sare, piper, marar, patrunjel, 4 foi dafin, 1 lingura boia dulce



Mod de preparare:



Pestele se curata si se spala bine.




 Se cresteaza pe ambele parti si se condimenteaza astfel: atat  la suprafata cat si in interior se sareaza, se adauga piper, marar si in interior se pun  cateii de usturoi sfaramati cu lingura.

Se rumenestele pestele in tigaie numai cat sa prinda culoare si se da deoparte.
Se toaca marunt ceapa, ardeiul si 1kg din rosii, celelalte rosii se taie felii si se  pastreaza pt final.



.
In uleiul ramas de la peste se caleste ceapa tocata marunt si ardeiul,, cand ceapa devine translucida se adauga  rosiile tocate marunt sau bulionul, boiaua, foile de dafinsare, piper si abia la final vinul si patrunjelul. Se mai lasa 2 - 3 min si se ia de pe foc.
Toata compozitia se transfera intr-o tava sau un vas termorezistent, se adauga pestele pe care il acoperim cu feliile de  rosii. Tava se da la cuptor la 180grade timp de 30 min pana cand uleiul iese la suprafata. 


Se orneaza cu lamaie si patrunjel si se serveste calda cu mamaliguta.


Secret: Nu ezitati sa folositi cat mai mult marar, acesta da  savoare cu pestelui.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare