joi, 13 octombrie 2011

Reteta sarmale in foi de varza

Reteta sarmale in foi de varza

La sarmale, fiecare cu gustul lui. Pt cei mai multi dintre noi, sarmalele ne duc cu gandul la copilarie, la gustul bun de acasa, la mama care la zile de sarbatoare pregatea aceste delicioase preparate. De aceea fiecare spunem ca sarmalele facute de mama sunt cele mai bune, datorita amintirilor asociate acestora.
Iata reteta de sarmale facute de mama mea:

Ingrediente - Reteta sarmale in foi de varza:


2 capatane varza
1 kg carne tocata de porc
500 gr orez
4 cepe medii
1 morcov
1 ardei verde
400 ml bulion
100 ml ulei
o legatura marar, o legatura patrunjel
1 lingura sare
2 linguri delikat
1 lingurita piper
cimbru
4 bucatele kaizer
1 ligurita boia
otet


Mod de preparare - Reteta sarmale in foi de varza:



    Varza  proaspata de la care s-a indepartat cotorul din mijloc, se pune intr-o oala in care fierbe apa cu putin otet si se desfac frunzele pe rand. Cand frunzele se inmoaie putin inseamna ca sunt gata si se scot din apa. La fel se procedeaza si cu cea de-a doua varza. 
      Pentru umplutura se foloseste carne tocata care sa contina si grasime, vor iesi mai bune.

      Ceapa se toaca foarte marunt si  se caleste in ulei pana se inmoaie, se dauga morcovul dat pe razatoarea mica si ardeiul tocat marunt. Se mai lasa amestecul 10 min dupa care  se ia de pe foc si se amesteca cu 1 lingurita boia.

      Orezul se fierbe aprox 10 min, pana la jumatate de fierbere, dupa care se trece intr-o strecuratoare sub un jet de apa rece.



      Intr-un vas mare se amesteca bine orezul,carnea tocata, legumele calite,delikat-ul,piperul, cimbrul, legatura de patrunjel si cea de marar tocate si bulionul.



      Fundul  oalei in care vor fierbe sarmalele se acopera cu crengute de marar, sau crengute de vita de vie, sau capace de la borcane.

      Se formeaza sarmalutele pe fruza de vita astfel: in centrul unei frunze de varza se pune o lingura de umplutura, se acopera cu partea din fata noastra si cu marginile laterale ale frunzei de varza, si apoi se ruleza ca la clatite.

      Se aseaza sarmalutele in oala, unele peste altele intercalate cu bucatele de kaizer. Deasupra se acopera cu frunzele de varza care nu s-au putut folosi al rulare. Se adauga apa in care s-a dizolvat lingura de sare cat sa le cuprinda.

      Se fierbe, la foc mai mare pana incep sa fiarba si apoi dati pe mediu spre mic, cca 1 h . Se verifica o sarmaluta pentru a fi siguri ca sunt fierte inainte de a stinge focul.



      Secret: Daca vreti sa nu va iasa sarmalele uscate adaugati in compozitie o cana de apa, ies mai pufoase asa.

      0 comentarii:

      Trimiteți un comentariu

      Retete populare