vineri, 23 decembrie 2011

Reteta toba

Reteta toba


--> Un preparat traditional de Craciun, pt ca atunci se taie porpul si avem ingredientele necesare este toba. Un preparat care necesita rabdare si iscusinta.


Ingrediente: 
1 stomac de porc,
1kg muschi de porc
1kg de carne de la git,
1limba,
2 rinichi
doua picioaresi urechile porcului,
1/2 kg de ficat,
250 g slanina,
sare, piper boabe,
2-3 foi de dafin, .


Mod de preparare:
Se spala si se pirlesc bine picioarele si urechile. Se rade soriciul cu cutitul, se spala din nou si se albeste prin frecare cu malai. Se pun sa fiarba intr-o oala mare pilna cu apa rece, se aduna spuma de mai multe ori, se adauga sare si piper si se continua fierberea.

Cind furculita patrunde usor in carne, se puna sa fiarba ficatul, limba, rinichii, carnea macra de la git, limba si muschiuletul, toate clocotite inainte in alta apa, care se arunca. In timpul fierberii oala se tine descoperita. Se fierb toate pina carnea se desprinde de pe os. Se lasa sa se racoreasca putin in zeama in care au fiert, dupa care se taie totul in cuburi potrivit de mari, se amesteca cu slanina taiata felii, se sareaza si condimenteaza dupa gust.

Cu acest amestec se umple un stomac de porc pregatit cu multa atentie inainte. Stomacul se goleste, se rade usor cu lama unui cutit, se spala in mai multe ape reci. Ca sa se albeasca si sa dispara orice urma de grasime sau de murdarie, se freaca usor cu malai. Se limpezeste in mai multe ape reci si se lasa sa se scurga. In amestecul de carne se adauga un pahar mare din zeama in care
a fiert carnea, aceasta avind rostul de a lega carnea.

Odata umpluta, toba se leaga la capatul unde a fost umpluta se pune apoi sa fiarba 2 ore la foc mic in apa calda, de preferat chiar in apa in care a fiert carnea. Se raceste in zeama in care a fiert.
Se scoate si se pune intre doua scinduri curate, cu o greutate deasupra. Se lasa rece si se maninca peste o zi.

Secret: Cand fierbem ingredientele se pot pune foi de dafin si putin vin, condimente care parfumeaza carnea si o fac mai gustoasa.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare