marți, 20 septembrie 2011

Reteta tort cu crema de cacao si fructe

Reteta tort cu crema de cacao si fructe

Daca vine ziua de nastere a cuiva din familie si nu mai stii ce tort sa pregatesti iti propun o reteta combinata cu frisca, crema de cacao si fructe.

Ingrediente:

1 blat tort
diverse fructe (eu am ales banane, piersici din compot si mure)

Pt crema: 

3 oua
6 linguri de zahar
1 pachet de unt
2 linguri cacao
esenta rom


Pt frisca:

400 ml smantana, 
4 linguri zahar pudra
1 plic zahar vanilat


Mod de preparare:


Se prepara mai intai crema astfel: Intr-un vas  se amesteca bine ouale, zaharul si cacaoa ,se trece vasul pe bain-marie si se bate cu telul pana se ingroasa ca o smantana. Se lasa la racit  si dupa 10 min se adauga untul adus la temperatura camerei si esenta de rom si se amesteca cu mixerul.
Se da la frigider.



Smantana pt frisca  trebuie sa fie rece (tinuta cam 8 ore la frigider). Se bate mai intai la viteza mica fara zahar, cand incepe sa se ingroase se adauga zaharul pudra si cel vanilat si se bate pana la consistenta dorita pt ornat. Frisca se da la frigider pana la ornare.



Blatul se separa, se insiropeaza mai intai prima parte cu siropul de la compotul de piersici(daca alegeti ale fructe puteti face un sirop: jumatate cana apa, 2 linguri zahar se pun la fiert, dupa racire se dauga esenta de rom). Se aseaza primul blat pe un platou, se intinde peste el jumatate din crema de cacao, se insiropeaza al doilea blat si se adauga restul de crema. Acum e momentul sa se adauge niste fructe. (Eu am ales banane).


Se insiropeaza pe ambele parti si ultimul blat si se aseaza deasupra.
Se orneaza cu frica si cu fructe dupa imaginatie.
Se da la rece pana la servire.


Secret: 
Daca alegeti ca si mine blat din comert, insiropati numai putin blatul (trebuie totusi insiropat),,. daca folositi prea mult sirop se va flescai.


luni, 19 septembrie 2011

Reteta gogosari in sos tomat

Reteta gogosari in sos tomat

Ca si conserva pt toamna va sfatuiesc sa incercati gogosarii in sos tomat, n-o sa regretati.

Ingrediente:

- 5 kg gogosari

- 800 g pasta tomate de concentratie 28%

- 500 g zahar


- 300 ml ulei


- 500 ml otet


-2 linguri sare, 1 lingura piper boabe, 6 foi dafin, 2 catei usturoi, patrunjel



Mod de preparare:

Se spala gogosarii si se lasa sa se scurga bine de apa. Se taie gogosarii mai intai in doua, se indeparteaza semintele si nervurile din interior care pot fi iuti la gust apoi se taie fasii inguste cat degetul.





Intr-o oala  se amesteca uleiul, otetul, zaharul, sarea piperul, dafinul si se adauga pasta de tomate si se dau la fiert. Cand da in clocot se adauga gogosari cat cuprinde sosul si se lasa sa fiarba la foc mic cam 10 min pana cand gogosarii inmoaie putin



.  




Se scot gogosarii din sos si se adauga alta portie pana cand se epuizeaza cantitatea de gogosari pregatita. Se introduc apoi in borcane si se completeaza cu sosul ramas.
Deasupra pt un plus de aroma vom presara usturoiul si patrunjelul tocate marunt. 



Se inchid ermetic borcanele si se sterilizeaza la cuptor 50 min.

Secret: La fierbiere folositi o oala adanca, daca nu vreti sa va redecorati bucataria in picatele rosii.

    Reteta - Plachie de crap

    Reteta - Plachie de crap

    Din cadrul preparatelor din peste, una dintre cele mai delicioase retete este plachia. Foarte buna este cea de crap, dar puteti folosi orice alt peste autohton de apa dulce.

    Ingrediente:



    • peste(de preferat crap) aprox 1,5 kg
    • 3 cepe mari 
    • 1 ardei rosu 
    • 1.5 kg rosii sau 200 ml bulion
    • 100 ml vin alb 
    • 100 ml ulei
    • 4 catei usturoi
    • condimente: sare, piper, marar, patrunjel, 4 foi dafin, 1 lingura boia dulce



    Mod de preparare:



    Pestele se curata si se spala bine.




     Se cresteaza pe ambele parti si se condimenteaza astfel: atat  la suprafata cat si in interior se sareaza, se adauga piper, marar si in interior se pun  cateii de usturoi sfaramati cu lingura.

    Se rumenestele pestele in tigaie numai cat sa prinda culoare si se da deoparte.
    Se toaca marunt ceapa, ardeiul si 1kg din rosii, celelalte rosii se taie felii si se  pastreaza pt final.



    .
    In uleiul ramas de la peste se caleste ceapa tocata marunt si ardeiul,, cand ceapa devine translucida se adauga  rosiile tocate marunt sau bulionul, boiaua, foile de dafinsare, piper si abia la final vinul si patrunjelul. Se mai lasa 2 - 3 min si se ia de pe foc.
    Toata compozitia se transfera intr-o tava sau un vas termorezistent, se adauga pestele pe care il acoperim cu feliile de  rosii. Tava se da la cuptor la 180grade timp de 30 min pana cand uleiul iese la suprafata. 


    Se orneaza cu lamaie si patrunjel si se serveste calda cu mamaliguta.


    Secret: Nu ezitati sa folositi cat mai mult marar, acesta da  savoare cu pestelui.

    vineri, 9 septembrie 2011

    Reteta - Salata de fructe in pepene galben

    Reteta - Salata de fructe in pepene galben

    O reteta racoritoare si delicioasa in acest sezon este salata de fructe in pepene galben. O puteti prepara din ce fructe aveti la indemana.

    Timp de preparare: 30 min

    Ingrediente - Reteta - Salata de fructe in pepene galben:


    1 pepene galben
    1 strugure
    1 mar
    1 para
    1 banana
    1 piersica
    1 portocala
    50 ml coniac
    3 pliculete zahar vanilinat
    frisca

    Mod de preparare - Reteta - Salata de fructe in pepene galben:


    Se taie pepenele in doua si se curata de samburi. Cu o lingura sau cu o cupa pt inghetata se indeparteaza o parte din miez pt a forma mai mult loc pt fructe. Crestati marginile pt un plus de aspect.
    Se taie toate fructele cubulete (puteti adauga si bucatele din miezul de pepene) se amesteca intr-un bol cu zaharul vanilat si coniacul. Dati la frigider 30 min.
    Se umplu cu fructe cupele formate din cele doua jumatati de pepene si se orneaza cu frica.




    Secret: Pt o aroma deosebita adaugati un varf de cutit de scortisoara .
    Reteta - Salata de fructe in pepene galben , Reteta - Salata de fructe in pepene galben , Reteta - Salata de fructe in pepene galben

    miercuri, 7 septembrie 2011

    Reteta - Salata de vinete cu maioneza

    Reteta - Salata de vinete cu maioneza


    Pt ca tot e sezonul vinetelor si pt  ca e atat de gustoasa haideti sa incercam si o salata de vinete.

    Timp preparare: 100 min

    Ingrediente:

    • 4 vinete medii
    • 1 ceapă mica
    • 200 ml ulei
    • 1 gălbenus de ou crud+1 galbenus ou fiert
    • 1 lingură zeama de lamaie
    • 1 lingura mustar
    • sare

    Mod de preparare:


    Se pun  vinetele la copt la cuptor sau fiecare la ce are. Ca sa nu pocneasca in cuptor gauriti-le cu furculita. Când sunt moi iar coaja de la suprafaţă este arsă se scot din cuptor, se lasa la racit si se curata de pielita. Se lasa la scurs intr-o sita timp de 20 min.
    Se curata si se toaca cat mai marunt ceapa.
    Intr-un vas amestecam galbenusul crud si cel fiert cu putina sare si cu zeama de lamaie. Se adauga uleiul putin cate putin amestecand continuu. Cand maioneza este gata se incorporeaza si lingura de mustar. Se toaca vinetele cu un tocator de lemn sau cu partea boanta a cutitului. Se amesteca vinetele cu maioneza si cu ceapa tocata marunt. Se adauga sare dupa gust.Se da la rece până la servire.





    Secret: Pt un plus de gust odata cu ceapa adaugati un catel mic de usturoi pisat.



    Reteta - Bors de fasole cu sfecla rosie

    Reteta - Bors de fasole cu sfecla rosie

    Daca v-ati plictisit sa gatiti tot aceleasi feluri de mancare, pt variatie va propun bors de fasole uscata cu sfecla rosie.

    Timp de preparare: 3h

    Ingrediente:


    • 300 g fasole alba
    • 1 sfecla rosie
    • 100 ml ulei
    • 2 morcovi 
    • 1 telina mica 
    • 1 ceapa 
    • 1 radacina patrunjel 1 ardei gras
    • 200 ml bors
    • condimente: leustean, sare, cimbru



    Mod de preparare:

    Cu o seara inainte puneti fasolea intr-un vas cu apa la umflat.
    Dimineata se pune fasolea la fiert si dupa ce  da in  clocot se arunca primele 3 ape si se pune din nou la fiert. Va dati sema cand este fiarta daca o luati intre degete si se sparge, o scurgeti de apa si o lasati deoparte.


    Sfecla rosie se pune la fiert intreaga cu coaja, intr-un vas separat sau se poate coace la cuptor.  Dupa fierbere se curata de coaja si se da pe razatoarea cu gauri mici.
    Ceapa se toaca marunt si se pune la calit in uleiul incins in prealabil. Dupa ce s-a calit ceapa se adauga morcovii, telina, patrunjelul si ardeiul gras, amestecam si  mai lasam 1 minut la calit pt ca toate legumele sa-si dezvaluie aroma.
    Se dauga 3 l de apa.







    Dupa ce legumele au fiert se adauga fasolea fiarta, cimbrul si  sare dupa gust.
    Acrim cu bors si numai dupa ce da in colcot adaugam sfecla rosie si leusteanul. Mai tinem pe foc maxim un minut dupa care ciorba este gata.
    Pt cei care nu postesc sau nu au probleme cu colesterolul se poate servi cu smantana.



    Secret: Adaugati sfecla rosie numai la sfarsit deoarece daca o lasati prea mult la fiert isi pierde culoarea.

    Reteta - Salata de piept pui cu telina

    Reteta - Salata de piept pui cu telina

    Pt azi va propun una din retetele preferate: salata de piept pui si telina

    Timp de preparare: 20 min

    Ingrediente: 


    1 piept de pui,
    1 telina medie,

    2 oua,
    1 castravecior murat,

    100 g porumb boabe din conserva,
    100 -150 ml ulei,
    1 lingura mustar, 

    1 lamaie,
    sare , piper dupa gust.


    Mod de preparare:

    Se spala pieptul de pui si se fierbe dupa care se da sa se raceasca. 
    Pt maioneza puneti un ou la fiert. Intr-un vas care sa nu fie de metal amestecati galgenusul de la oul fiert cu cel de la un ou crud, adaugati un pic de sare si putina zeama de lamaie. Adaugati uleiul putin cate putin amestecand continuu,   Cand se obtine cantitatea dorita de maioneza se incorporeaza si lingura de mustar.
    Telina se curata, se spala si se da pe razatoarea mica iar pentru a nu se oxida se poate stropi cu zeama de lamaie. 
    Se taie pieptul de pui bucati mici si se amesteca cu telina.
    Se taie castravetele murat, se scurge de zeama si se adauga la compozitie. 
    Se dauga boabele de porumb, sare si piper dupa gust iar apoi se incorporeaza maioneza.



    Secret: scurgeti foarte bine castravetele murat, puteti chiar sa-l strangeti in pumn desupra chiuvetei ca sa fiti siguri ca nu ramane zeama care sa se scurga mai apoi in farfurie din salata.

    marți, 6 septembrie 2011

    Reteta - Tocana de legume pt iarna

    Reteta - Tocana de legume pt iarna

    Tot la  capitolul conserve pt iarna se inscrie si tocana de legume cu orez. Daca tot iti faci treaba cu legumele pt zacusca in aceiasi zi poti face si tocana.

    Timp de preparare: 3h

    Ingrediente - Reteta - Tocana de legume pt iarna:

    • 2 kg morcovi
    • 2 kg ardei sau gogosari
    • 2 kg ceapa
    • 2 kg rosii  date prin masina de tocat sau 1l pasta tomate din comert
    • 300 g orez
    • 500 ml ulei
    • condimente: sare, piper boabe, foi dafin

    Mod de preparare - Reteta - Tocana de legume pt iarna:


    Se fierbe orezul aprox 15 minute, se trece intr-o strecuratoare sub jet de  apa rece.
    Ceapa se toaca cat mai marunt iar morcovii se dau pe razatoarea cu gauri mici.
    Intr-un vas cat mai mare se incinge uleiul peste care se adauga ceapa si morcovul. Se lasa la calit pana cand ceapa devine translucida.
    Se spala si se curata  ardeii de seminte, se taie bucatele si se adauga peste ceapa si morcovul calite.

    Reteta zacusca de vinete

    Reteta  zacusca de vinete

    E toamna si deci e timpul pt conservele de iarna. Cat stau borcanele la sterilizat va propun reteta de zacusca de vinete.
    Iata de ce avem nevoie:

    Timp de preparare: 6h

    Ingrediente - Reteta zacusca de vinete:


    - 15  vinete
    - 40 gogosari
    - 10 ardei grasi
    - 1kg si 1/2 kg de ceapa
    - 5 kg rosii
    - 1/2 l ulei
    - 2 lingurite de sare (dupa gust)
    - jumatate de lingurita de piper negru
    - cateva foi dafin.

    Mod de preparare - Reteta zacusca de vinete:


    Se coc vinetele,ardeii grasi si gogosarii pe gratar, plita sau in cuptor(fiecare cum are) pana se inmoaie si coaja se innegreste complet.


    Vinetele coapte se acopera iar ardeii si gogosarii copti se arunca intr-un vas cu apa rece- asa vor fi mai usor de decojit. Vinetele se curata de coaja, se lasa la scurs cam 1 ora dupa care se toaca cu un cutit de lemn sau cu partea boanta a cutitului ca pt salata de vinete. Ardeii si gogosarii se curata de coaja si se toaca marunt.
    Rosiile se dau prin masina de separat seminte, la zacusca se va folosi doar pasta obtinuta. Pt a va usura munca puteti folosi  2l pasta de tomate din comert.
    Ceapa se curata, se taie cat mai marunt si se pune in uleiul incins,  pana se inmoaie si devine transparenta. Se adauga gogosarii si ardeii tocati marunt. Se lasa la fiert 1 ora -1ora jumate la foc mic si amestecand continuu dupa care se adauga pasta de rosii si vinetele.


    Se condimenteaza dupa gust cu sare, piper si foi de dafin. Se mai lasa la fiert 1/2 ora pana iese uleiul la suprafata si zacusca noastra este gata.
    Se pune in borcane si apoi la sterilizat in cuptor 50 min.
    Se tin borcanele la cald acoerite cu o patura dupa care se duc in camara pt a fi servite la iarna.

    Secret: cand tocati ardeii si gogosarii imersati-i pt o secunda intr-un vas cu apa astfel se vor indeparta mai rapid semintele.

    Reteta zacusca de vinete , Reteta zacusca de vinete , Reteta zacusca de vinete

    Prolog,


    Tocmai ce-am ramas fara loc de munca si m-am gandit ca daca tot petrec mai mult timp pe acasa sa-mi perfectionez unele abilitati ramase pana acum nedezvaluite cum ar fi gatitul. Pana acum, stiti si voi cum e- program de la 9 la 18, ajungi acasa faci ceva rapid de mancare un pic de curatenie si somn ca doar ai nevoie de energie si pt a doua zi.
    Departe de mine gandul ca acesta ar fi un blog pt gospodinele desavarsite sau pt bucatari profesionisti care si-au petrecut ani din viata gatind. Nu. Acesta este un blog pt amatoare ca mine. Eu o sa gatesc, daca o sa-mi reuseasca o sa public retea impreuna cu un mic secret desoperit de mine in timpul prepararii.

    Retete populare