joi, 29 decembrie 2011

Reteta muschi de porc umplut cu carnati

Reteta muschi de porc umplut cu carnati

Ingrediente:
1kg de muschi de porc
3 carnati
condimente, sare si piper dupa gust,
4-5 linguri de sos de rosii.
Pentru garnitura de legume: 4 cartofi, 2 morcovi, 1 ardei, 1 legatura de patrunjel.

Mod de preparare:
Muschiul de porc se portioneaza in bucati groase, dintr-un kg carne ies 3 bucati muschi.
Se taie cartofii cuburi si tocam celelalte legume, asezandu-le pe toate amestecate in tava de cuptor unsa cu ulei.
Luam fiecare bucata de muschi si, cu un cutit ascutit, o gaurim pe lungime, astfel incat sa incapa cate un carnat prin bucata de carne.
Asezam muschiul umplut cu carnati desupra legumelor si turnam sucul de rosii pe deasupra.
Condimentam muschiul dupa gust, cu cimbru, usturoi, piper, sare sau amestecul preferat de condimente.
Turnam apa cat sa acopere legumele si dam tava la cuptor. Din cand in cand, mai intoarcem muschiul de pe o parte pe cealalta. Grasimea din carnati se va scurge si va da un gust bun muschiului umplut. Cand muschiul este rumenit si carnea frageda, mancarea este gata. Scoatem tava din cuptor si, dupa ce se raceste putin, taiem muschiul in felii groase de 3 -5 cm.
Asezam cateva felii pe o farfurie si garnitura de legume alaturi si presaram verdeata tocata.

Ca si garnitura puteti servi muschiul cu piure de acrtofi si muraturi.

Secret: Muschiul de porc merge foarte bine condimentat cu cimbru, deci nu uitati dea cest condiment cand preparati carne de porc.

miercuri, 28 decembrie 2011

Reteta peste la cuptor

Reteta peste la cuptor

Ingrediente:
1 kg peste(de orice fel)
1.5 kg cartofi
100 ml ulei
1 legatura marar
4 cepe
2 ardei gras
1 lingura condiment tip vegeta
1 lamaie
sare si piper dupa gust


Mod de preparare:
Se curata pestele se taie bucati si se spala apoi se presara marar, sare,piper si condiment.
Cartofii se curata de coaja si se taie cubulete, se pun la fiert in apa cu sare si se lasa sa dea in c;ocot 5 minute.
Ceapa curatata se taie fideluta, se caleste in ulei dupa care se adauga si ardeiul taiat.
Intr-o tava se pun cartofii peste care se aseaza ceapa si ardeiul calite, iar deasupra se pune pestele. Se toarna o cana de mica de apa si se da totul la cuptor pentru 10-15 minute. Se serveste cald  si feliute de lamaie.

Secret: Este bine sa pregatim termic legumele inainte sa le introducem la cuptor impreuna cu pestele deoarece pestele are un timp de coacere mai mic decat legumele, astfel nu riscam nici sa  uscam pestele, nici sa lasam legumele crude. Nu uitati de marar, da o aroma aparte pestelui.

marți, 27 decembrie 2011

Reteta friptura pui - Pui umplut la cuptor

Reteta friptura pui - Pui umplut la cuptor


--> Puiul este un preparat nelipsit de pe mesele romanilor. Puiul umplut daca este facut bine poate fi chiar o delicatesa. Iata o reteta de pui umplut pt cei care s-au plictisit sa-l pregateasca mereu in acelasi fel - puiul.

Ingrediente:

1 pui grill
500 grame ficatei de pui
1 ceapa
1 ou
1 legatura patrunjel verde
6 linguri pesmet
250 ml ulei
2 lingurite vegeta
1 conserva ciuperci champignon
sare
piper
boia de ardei dulce

Mod de preparare:

Puiul il spalam bine si il golim de organe. Din ficatei si ciuperci care se taie bucatele mai mici se face o pasta cu pesmetul, ceapa tocata, oul si condimentele, cu care se umple puiul, care apoi se leaga pe toate partile unde ar putea iesi umplutura. Din ulei, sare, piper, vegeta si boia  se face un fel de pasta cu care se unge puiul.

Intr-o tava mai inalta se aseaza puiul si se pune cca 500 ml apa si 250 ml ulei, si se da la cuptor la foc mediu. Dupa 1/2 ora (chiar mai repede daca observati ca puiul a inceput sa capete culoarea aurie), scoatem tava si stropim puiul cu sosul format.

Se reduce focul la minimum si se mai lasa la cuptor o ora (chiar o ora jumatate pentru puii mari), avand grija sa scoatem din cand in cand tava pentru a intoarce puiul pe toate partile si a-l stropi cu sosul format. Friptura de pui la cuptor este gata cand puiul este frumos rumenit pe toate partile si are carnea patrunsa si frageda.

Friptura de pui la cuptor se serveste cu garnitura de cartofi natur sau piure de cartofi,la fel de bine se poate servi si cu orez fiert.

Secret: Pt a afla daca friptura de pui este patrunsa incercam carnea intr-o zona aproape de os cu o scobitoare. Daca iese sange friptura mai trebuie tinuta la cuptor, daca iese lichid alb carnea este patrunsa.

sâmbătă, 24 decembrie 2011

Craciun fericit

Va dorim un Craciun fericit, casa plina de daruri, multe bucurii, sanatate si mai ales va doresc ca spiritul Craciunului sa va lumineze aceste zile magice. Echipa retetecusecrete.blogspot.com

vineri, 23 decembrie 2011

Reteta toba

Reteta toba


--> Un preparat traditional de Craciun, pt ca atunci se taie porpul si avem ingredientele necesare este toba. Un preparat care necesita rabdare si iscusinta.


Ingrediente: 
1 stomac de porc,
1kg muschi de porc
1kg de carne de la git,
1limba,
2 rinichi
doua picioaresi urechile porcului,
1/2 kg de ficat,
250 g slanina,
sare, piper boabe,
2-3 foi de dafin, .


Mod de preparare:
Se spala si se pirlesc bine picioarele si urechile. Se rade soriciul cu cutitul, se spala din nou si se albeste prin frecare cu malai. Se pun sa fiarba intr-o oala mare pilna cu apa rece, se aduna spuma de mai multe ori, se adauga sare si piper si se continua fierberea.

Cind furculita patrunde usor in carne, se puna sa fiarba ficatul, limba, rinichii, carnea macra de la git, limba si muschiuletul, toate clocotite inainte in alta apa, care se arunca. In timpul fierberii oala se tine descoperita. Se fierb toate pina carnea se desprinde de pe os. Se lasa sa se racoreasca putin in zeama in care au fiert, dupa care se taie totul in cuburi potrivit de mari, se amesteca cu slanina taiata felii, se sareaza si condimenteaza dupa gust.

Cu acest amestec se umple un stomac de porc pregatit cu multa atentie inainte. Stomacul se goleste, se rade usor cu lama unui cutit, se spala in mai multe ape reci. Ca sa se albeasca si sa dispara orice urma de grasime sau de murdarie, se freaca usor cu malai. Se limpezeste in mai multe ape reci si se lasa sa se scurga. In amestecul de carne se adauga un pahar mare din zeama in care
a fiert carnea, aceasta avind rostul de a lega carnea.

Odata umpluta, toba se leaga la capatul unde a fost umpluta se pune apoi sa fiarba 2 ore la foc mic in apa calda, de preferat chiar in apa in care a fiert carnea. Se raceste in zeama in care a fiert.
Se scoate si se pune intre doua scinduri curate, cu o greutate deasupra. Se lasa rece si se maninca peste o zi.

Secret: Cand fierbem ingredientele se pot pune foi de dafin si putin vin, condimente care parfumeaza carnea si o fac mai gustoasa.

miercuri, 21 decembrie 2011

Reteta negrese

Reteta negrese

Ingrediente

250 g unt sau margarina pt prajituri,
500 g zahar,
1 cana cu lapte (aprox. 200 ml),
3 oua,
200 g faina,
100g cacao ,
1 pachet praf de copt,
100 gnuci ,
esenta de rom,
100 g ciocolata menaj,

Mod de preparare:

Intr-o craticioara se pun la fiert margarina sau untul impreuna cu zaharul, laptele si cacaua. Dupa ce a dat in clocot, se iau din aceasta compozitie 15 linguri in care se topeste ciocolata, se adauga esenta de rom si nucile.  Restul compozitiei se pune la racit.

Peste compozitia racita se adauga ouale, faina si praful de copt stins cu lamaie.Se amesteca bine pt omogenizare.

Se toarna compozitia in tava unsa si tapetata cu faina si se coace la foc potrivit.
Dupa 25 de minute tava se scoate din cuptor se toarna deasupra amestecul cu ciocolata si se mai da la cuptor inca 5 min. Cu o scobitoare se incearca daca s-a copt blatul, daca scobitoarea iese curata si uscata, inseamna ca blatul este facut.

Secret: Pt un plus de gust, cat si pt un aspect placut puteti presara deasupra miez de nuca sau fulgi de nuca de cocos.

marți, 20 decembrie 2011

Reteta ciocolata de casa

Reteta ciocolata de casa

Unul din dulciurile adorate de mine, pe vremea cand de sarbatori inca se mai faceau dulciuri in casa era ciocolata de casa, cu foi de napolitata sau taiata cubulete era deliciul copilariei mele.
Iata si reteta:

Ingrediente:
500 de grame de lapte praf
500 de grame de zahar
200g de unt sau margarina pt prajituri
150 ml de apa
2 plicuri de zahar vanilat
70 de grame de cacao neagra
100 g miez nuca
esenta de rom


Mod de preparare:
Intr-un vas se pune la fiert apa si zaharul, se fiebe pana obtinem un sirop aramiu, asfel ca daca punem cateva picaturi de sirop intr-un pahar cu apa rece se formeaza margelute.

Cand siropul este gata, se da la o parte de pe foc si se topeste in el untul sau margarina.

Se adauga jumatate din laptele praf , apoi cacaua si restul de lapte praf. Atat cacaua cat si laptele praf se adauga prin cernere ca as evitam formarea de cocoloase.

Se praseste putin miezul de nuca in cuptor numai cat sa capete gust si apoi se decojesc si se taie  miezurile in jumati.

La final adaugam esenta de rom, zaharul vanilat si miezul de nuca un pic prajit in prealabil.



Ciocolata asfel obtinuta o turnam intr-o tava, ca sa ia o forma regulata. Cat e inca calduta se taie cubulete dupa care se da la rece.



Secret: Cu cat siropul de zahar este mai legat cu atat ciocolata rezultata va fi mai densa.

Reteta caltabos sau chisca

Reteta caltabos sau chisca

Pt ca azi e Ignatul peste tot la tara se taie porcul haideti sa ne deschidem apetitul cu o reteta specifica acestei sarbatori - caltabosi sau chisca.

Ingrediente: 

500 kg ficat
1 inimă
1 plăman
splina
1 kg carne carne porc grasa
4 cepe
100 g orez
intestine groase
sare
piper macinat



Mod de preparare: 

Ficatul, inima, plamanul si splina se pun la fiert împreuna, iar carnea se pune la fiert separat. Ceapa se curata, se spala si se taie marunt, se inabusa in putina untura sau cu slănina proaspata, taiata marunt. Orezul se alege, se spala si se pune la fiert pina se umfla, apoi se scurge si se clateste cu apa rece. Carnea si organele, dupa ce au fiert si s-au racit, se trec prin masina de tocat carne, în pasta obtinuta se adauga orezul, ceapa inabusita bine (calita) si condimente dupa gust. Se amesteca bine componentele, obtinind o compozitie omogena, cu care se umple intestinul gros.

Umplerea caltobosilor. La masina de tocat carne se adauga un dispozitiv special, prevazut cu o pîlnie de umplut cirnati, care se gaseste in comert, adaptat la marimea (numarul) masinii de tocat. Se trece tot intestinul prin pilnie, lasindu-se capatul (legat cu o ata) putin afara. Umplerea se realizeaza lent, pentru a nu se indesa compozitia, legindu-se din loc in loc cu o sforicica, sau se umplu bucati de caltabosi mai scurte, de 20 - 30 cm. Caltabosii umpluti se pun la fiert in apa fierbinte si se fierb lent, fara sa clocoteasca, timp de 30 - 40 minute, in timpul fierberii se inteapa cu un ac gros in locurile umflate, pentru a nu plesni intestinul. In acelasi timp, odata cu intepatul se verifica şi starea de fierbere a continutului: daca sint fierti, iese din caltabos zeama albicioasa, iar daca zeama este roscata, inca nu sint suficient fierti si mai trebuie sa fiarba. Caltabosii fierti se scot intr-un vas cu apa rece,

Caltabosii se pot prepara si din 100 g singe colectat igienic la un kg carne si cu inca 100 g orez, pus la fiert in aceeasi zeama in care a fiert carnea; compozitia se fierbe la foc lent, timp de 10 - 15 minute, amestecind tot timpul, ca sa nu se prinda orezul de vas. Cind este gata se lasa sa se raceasca si se umplu intestinele.

Secret: Pt a simti aroma perfecta a caltabosilor acestia se servesc rumeniti pe gratar.

Reteta salata de perisoare

Reteta salata de perisoare

Pt masa de sarbatori trebuie sa avem pregatite dinainte mai multe feluri de mancare, sa nu trebuiasca sa mai gatim si timpul liber sa ne distram alaturi de cei dragi. Pt aperitiv putem opta pt o salata de perisoare.


Ingrediente:

Pentru perisoare :
1Kg carne tocata (de vita, porc,piept curcan sau piept pui)
2 oua
o legatura marar 
2 felii paine inmuiata in lapte
4 linguri faina grau
4 catei de usturoi
cimbru
sare 
piper
o lingura boia ardei

Pt marinata:
4 cepe
250 ml  otet 
500 ml apa
maioneza
2 foi dafin
piper boabe


Mod de preparare:
Pt perisoare se amesteca carnea cu restul ingredientelor cu faceti de obicei aluatul pt chiftele.


Din acest aluat  se fac chiftelute mici rotunde care se prajesc in ulei incins. 

Cand sunt gata prajite se scot intr-un vas pe care se asterne un servetel care sa absoarba excesul de ulei.




Intr-o cratita se da la fiert  apa cu otetul, foile de dafin si boabele de piper. Cand da in clocot se adauga ceapa taiata pestisori  si se lasa sa fiarba cca 5 min la foc mic.

 Dupa ce a fiert  se pune la scurs si se lasa sa se raceasca. 

Daca se foloseste maioneza de casa aceasta se poate prepara dintr-un galbenus crud, unul fiert amestecam continuu si adaugam putin cate putin ulei pana se ajunge la cantitatea dorita. Se adauga 2 linguri mustar si maioneza este gata.



Pt cei care folosesc maioneza din comert  este necesar un borcan mare.

Intr-un vas mai mare se pun perisoarele, ceapa marinata si maioneza. . . se amesteca foarte bine si se condimenteaza dupa gust. Se acopera si se da la frigider peste noapte inainte de servire. 


Secret:  Nu lasati ceapa la fiert mai mult de 5 min. Ea trebuie sa ramana un pic mai tare -"al dente".

luni, 19 decembrie 2011

Reteta salata Boeuf

Reteta salata Boeuf


O alta reteta de sarbatori este salata de boeuf. Aceasta se prepara cu carne de vita, daca folosim o alta carne nu va mai fi salata boeuf avand in vedere ca boeuf in franceza inseamna vita.




Ingrediente: 

500 g carne de vita
400 g cartofi,
3 morcovi,
1 telina mica,
2 radacini de patrunjel,
1 conserva 400g mazare,
3 -4 castraveciori murati
maioneza,
masline,
mustar,
sare.


Mod de preparare:

Se spala radacinoasele, se pun la fiert in apa cu sare,se lasa la racit, se curata de coaja si se taie cubulete cat mai mici.
Se spala carnea si se pune la fiert in apa cu sare si se taie in cubulete.

Castraveciorii murati se taie cubulete si se scurg bine de zeama.Intr-un vas se amesteca carnea si legumele, se adaugacastraveciorii taiati si mazarea.

Maioneza cel mai bine o faceti de casa dintr-un galbenusfiert si unul crud, amestecate bine cu furculita si se adauga treptat cate putin ulei pana ajungem al cantitatea dorita, adaugam 2 linguri de mustar si gata maioneza.


Salata se sareaza, se adauga o parte de maioneza si o  si se amesteca bine. Amestecul se pune pe un platou luind forma acestuia si se niveleaza suprafetele.

Restul de maioneza se intinde cu un cutit lat in stratuniform pe toate suprafetele exterioare.
Se orneaza dupa imaginatie cu masline, cu frunze de patrunjel verde, cu  feliute de gogosar sau cu morcov fiert.


Secret: Cand fierbieti legumele si carnea adaugati in apa neaparat sare, altfel nu vor avea nici un gust.

duminică, 18 decembrie 2011

Reteta tiramisu

Reteta tiramisu

Pt sarbatorile de iarna puteti opta pt un desert elegant si delicios adorat de intreaga familie si anume tiramisu.


Ingrediente - Reteta tiramisu:


- 1 pachet mare piscoturi
- 250 g crema Mascarpone
- 6 oua
- 10 linguri zahar
- 3 cescute de espresso sau ness
- cacao pentru ornat
- 50 ml coniac


Mod de preparare - Reteta tiramisu:

Se separa galbenusurile de albusuri

Intr-un bol se bat cu mixerul  galbenusurile de ou cu 5 linguri de zaharl pana se deschid la culoare si capata o consistenta spumoasa. Se adauga 25 ml coniac pt a taia gustul de ou si mai amestecam 3 min cu mixerul.

Se incorporeaza crema Mascarpone putin cate putin, se lucreaza numai cu telul sau cu o lingura amestecand de jos in sus.


Intr-un bol separat se bat albusurile cu un praf de sare pana se umfla;se adauga inca 5 linguri de zahar si se mai bat pana se intaresc.


Se toarna albusurile peste amestecul cu mascarpone si se intorc usor cu lingura pana la incorporare;crema finala va arata astfel:



Nu folositi mixerul pentru ca albusurile se vor lasa;

Piscoturile se inmoaie putin pe ambele parti in cafea (in care s-a turnat restul de coniac pentru un gust mai bun) dupa care se aseaza intr-o tava unul langa altul, fara spatii goale intre ele;



Dupa ce am pus primul strat de piscoturi turnam peste ele o jumatate din crema;

Apoi, punem alt strat de piscoturi, imbibate de asemenea in cafea si deasupra ce a mai ramas din crema;


Se pudreaza din belsug cu cacao, sau daca vreti puteti sa radeti ciocolata neagra astfel incat sa se formeze un strat uniform, si se lasa la frigider peste noapte.




Secret: Pt tiramisu cu un gust mai accesibil puteti spori crema cu 300 ml frica de casa, daca reusiti sa gasiti o smantana grasa nefermentata.

Reteta tiramisu, tiramisuReteta

joi, 15 decembrie 2011

Reteta pelincile Domnului

Reteta pelincile Domnului

O reteta potrivita pt  postul Craciunului gustoasa si sanatoasa este cea de pelincile Domnului, sau scutecele Domnului, sau turte pt varianta cu nuca iar pt varianta cu canepa avem denumirea de julfa.
Va propun mai jos varianta cu nuca.


Ingrediente: 

Pentru turte: faina, sare, apa
Pentru umplutura: miez de nuca, zahar, esenta vanilie, lamaie si portocala rasa


Mod de preparare:
Intr-un vas de aprox 3l se framanta din faina, sare si apa  aluatul cu o consistenta solida si se lasa la rece 20-30 minute.

Aluatul se intinde foi subtiri  care se coc pe plita sau pe fundul tavii de la aragaz pana devin crocante.
Turtele coapte de cu seara se lasa pana a doua zi dupa pranz pe un prosop la uscat intr-o camera cu temperatura uscata.

A doua zi se amesteca miezul de nuca usor prajit dat la masina, zaharul, lamaia si portocala rasa, precum si esentele de rom si vanilie.

Turtele la muiat in apa fierbinte si se scot treptat cand sunt foarte bine muiate.

Pe un platou punem un strat de turte, apoi presaram nuca, zaharul si celelalte si tot asa... Adaugam straturi-straturi pana cand ajungem  la 5-7 cm cu turte.

Se lasa la rece minim 5 ore si se serveste rece.

Secret:  Dupa asamblare lasati turta la rece acoperita cu celofan si presata cu o greutate, ca sa se inmoaie si preseze mai bine.

marți, 13 decembrie 2011

Reteta prajitura cu mere si gris de post

Reteta prajitura cu mere si gris

O alta prajitura cu mere foarte simplu de preparat, ieftina si de post este aceasta pe care o voi prezenta mai jos. Nu este foarte aspectoasa dar e gustoasa.

Ingrediente - Reteta prajitura cu mere si gris de post:

- 10 mere
- o lingurita scortisoara
- o cana faina de grau
- o cana zahar
- o cana gris
- 10 linguri ulei
- 1 praf de copt
- 1 plic zahar vanilat.

Mod de preparare - Reteta prajitura cu mere si gris de post:

Merele se spala, se curata de coaja si se dau pe razatoarea cu gauri mari. Se pun la foc intr-o tigaie cu 3 linguri de zahar. Se tin 10 minute, se adauga scortisoara si se mai tin 5 min. Se iau de pe foc si se dau la racit.

Intr-un vas se amesteca grisul, faina, restul de zahar, paful de copt si zaharul vanilat.


Pe o tava tapetata cu foaie de copt se intinde o treime din acest amestec.


Peste acest prim strat se intinde jumatate din merele cu scortisoara,


 peste el intindem inca un strat de faina, gris si zahar, inca un strat de mere si deasupra ultima treime din compozitia cu gris. La suprafata se toarna 10 linguri de ulei astfel incat sa fie echilibrat pe toata suprafata.

Se introduce tava in cuptorul preincalzit pt 30 min.

Cand este gata se scoate din cuptor si se lasa la racit inainte de taiere si gustare.



Secret: Daca aveti merele mai zemoase, folositi sucul ramas deasupra prajiturii  pe langa ulei, o lingura de ulei una de suc. Va iesi mai rumena si ami crocanta

duminică, 11 decembrie 2011

Reteta prajitura cu mere

Reteta prajitura cu mere

In perioada de iarna putei incerca mai multe variante de prajituri cu mere. Daca v-ati plictisit de aceiasi reteta iata o varianta deosebita pt variatie.

Ingrediente:

6 mere mari
4 oua
125g unt
200g zahar
200ml lapte
400g faina de grau
1 praf de copt
scortisoara
esenta vanile
coaja de lamie

Mod de preparare

Se separa ouale si albusul se bate spuma.

Untul se aduce la temperatura camerei pana se inmoaie si se freaca cu zaharul pana se ajunge la o consistenta pufoasa acum se adauga galbenusurile.



Se incorporeaza cate putin lapte si  putina faina pana la terminarea cantitatilor avand grija sa se pastreze consistenta pufoasa. Se adauga praful de copt, esenta de vanile si coaja rasa de lamaie.
Se adauga albusurile batute spuma se amesteca pana se incorporeaza complet. Se varsa aceasta compozitie intr-o tava tapetata cu hartie de copt, deasupra se aseaza merele curatate si  taiate felii mai groase.  Se presara deasupra scortisoara macinata.



 Se introduce in cuptorul preincalzit pt 30 min la 160 grade.

Cand este gata se presara deasupra zahar vanilata si se serveste calda sau rece.




Secret: Pt ca prajitura sa iasa buna aveti grija sa pastrati consistenta pufoasa pe toata durata prepararii.



sâmbătă, 10 decembrie 2011

Reteta cel mai bun cozonac


Reteta cel mai bun cozonac


Tot in spiritul sarbatorilor de iarna va propun o reteta de cozonac, cel mai bun cozonac pe care l-am gustat eu.



Ingrediente:

Pt aluat:
1kg faina
8 galbenuse
500 ml lapte
50 ml ulei
60g drojdie
200g unt
200g zahar
20 ml rom
coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala
1 lingurita rasa sare
1 plic zahar vanilat
50 - 100 g stafide

Pt crema:
500g miez de nuca, 150g zahar, 50g cacao, 8 albusuri, 100 ml lapte.


Mod de preparare:
Intr-un vas de 3 l pe o  margine se oparesc 100 g faina cu 100 ml lapte, se amesteca pana se desfac toate cocoloasele si se rasfira pt racire. Separat intr-o alta margine se freaca drojdia cu o lingurita de zahar si se amesteca cu aluatul oparit, dupa ce acesta s-a racit.
Lasam maiaua la crescut aproape de o sursa de caldura10 -15 min pana isi dubleaza volumul.

Intr-un alt vas se freaca galbenusurile cu sarea 1 min sa se dezvolte culoarea se adauga restul de zahar, coaja de lamaie si portocale, zaharul vanilat , 100 g unt topit, esenta de rom si uleiul. Se amesteca bine cu lingura.
Peste maiaua crescuta se toarna amestecul  cu galbenusuri.
Se clateste castronul de galbenusuri cu laptele ramas si se toarna si acesta peste maia.

Se adauga restul de faina si se framanta 15 -20 min pana cand aluatul se desprinde de pe maini si de pe peretii vasului. Se adauga restul de unt si stafidele.Din acest moment  nu se mai framanta doar se trage de pe margine spre interior pana se incorporeaza untul. Se lasa la crescut 15 - 20 min pana isi dubleza volumul.

Pt crema macinam 500 g miez de nuca peste care adaugam albusurile batute spuma cu zaharul. Se incorporeaza cacaoa si laptele.

Din aceste cantitati vor iesi 2 cozonaci. Se imparte aluatul in doua si se intinde fiecare jumatate pe rand si se adauga peste ele cate jumatate din crema. Se ruleaza si se introduce in tava. Ungem deasupra cu ou si introducem tavile in cuptorul preincalzit pt 50 - 60 min.

Cand sunt gata se ung deasupra cu sirop de zahar si se acopera cu folie si cu un prosop. In jumatate de ora putem deja degusta acest cozonac gustos.
Pofta buna!



Secret: Nu folositi absolut niciodata in aluatul de cozonac albusurile, in caz contrar acestia vor deveni uscaciosi si nu pufosi cum ni i-am dori.

luni, 5 decembrie 2011

Reteta racituri (piftie) de porc

Reteta racituri (piftie) de porc

Iata ca se apropie sarbatorie de Craciun si nelipsita de pe masa in aceasta perioada este piftia sau raciturile.


Ingrediente: 
2 kg picioare sau cap de porc
1 ceapa
2 morcovi
1 telina
4 foi de dafin
boabe de ienibahar
3-4 catei de usturoi (facultativ)
frunze de patrunjel
sare


Mod de preparare:

Picioarele sau capul de porc se spala, se rad bine cu cutitul si se portioneaza ca sa incapa in oala.Se acopera cu apa in asa fel, incit nivelul apei sa fie cu 3-4 degete deasupra carnii. Se pune la fiert la foc potrivit lasind sa fiarba incet.

Se spumeaza de acte ori este nevoie apoi se adauga sarea, zarzavatul curatat si spalat, foile de dafin si ienibaharul. Se lasa la fiert pina cind carnea se desface usor de pe oase.

Se ia carnea de pe oase si se aseaza in castroanase, se adauga usturoiul pisat si se acopera cu zeama in care a fiert carnea. Deasupra se orneaza cu frunze de patrunjel.

Se pune la rece sa se inchege.

Secret: Ca sa se obtina o piftie frumoasa, limpede, trebuie sa fiarba tot timpul foarte incet si vasul sa fie aproape acoperit.

Retete populare