vineri, 27 ianuarie 2012

Reteta galuste cu prune din aluat cu cartofi

Reteta galuste cu prune din aluat cu cartofi

Ingrediente:
- 300 g cartofi,
- sare,
- 2 linguri untdelemn (30 g),
- un ou,
- 100 g faină,
- 250 kg prune,
- 50 g unt sau untdelemn,
- 50 g pesmet,
- zahăr pudră,
- scorţişoară,
- vanilie.

Mod de preparare:
După ce au fost spălaţi, cartofii se fierb în apă clocotită cu puţină sare, circa 30 minute. Se scurg, se curăţă fierbinţi de coajă şi se rad prin răzătoarea cu găuri mici, cit sînt fierbinţi, sau se zdrobesc cu strivitorul de cartofi şi apoi se amestecă bine cu untdelemnul. După ce s-au răcit, se amestecă bine cu oul şi cu făina. Compoziţia se pune pe o foaie de nailon, presărată abundent cu făină, se modelează în formă de sul mai gros (4 —5 cm diametru) care, apoi, se taie în 12 felii.
Prunele (mai mici) se spală, se şterg şi se aşază, cîte una, pe fiecare felie.
Este de preferat ca prunele să se pună nedesfăcute, cu sîmburi, ca să nu lase zeamă şi să înmoaie aluatul.
Se adună aluatul în jurul prunei şi se formează o bilă care, apoi, se trece bine prin făină.
Galuştele se lasă, una lîngă alta, pe masă.
Intr-o oala  se pune la fiert 1l de apa cu sare.Cînd clocoteşte, se pun pe rînd toate găluştele, apoi se trece cu spumiera pe sub ele, ca să se desprindă de cratiţă şi se lasă să clocotească la foc mic, cu capacul tras puţin la o parte, ca să nu dea apa in foc. Se fierb circa 12 —'15 minute. Cratiţa se ia de pe foc şi găluştele se lasă în apă, acoperite, încă 15 minute. în acest timp, într-o tigaie, se înfierbîntă pesmetul în untdelemn, la foc mic, 1 —2 minute, ca să se rumenească puţin, amestecîndu-se încontinuu. Găluştele se scot cu spumiera, bine scurse de apă, cîte 2—3, se trec, uşor, prin pesmetul prăjit şi se aşază în alt vas. Pesmetul care rămîne se deşartă peste ele.
Se servesc imediat sau se păstrează calde, acoperite, Ia cuptor, sau pe un vas cu apă fierbinte.
Secret: Foarte bine pt acest preparat se pot folosi in loc de prune si visine din visinata sau visine proaspete trecute prin zahar.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare