marți, 31 ianuarie 2012

Reteta papricas de pui cu galuste

Reteta papricas de pui cu galuste

Ingrediente:
- 500g carne pui(copanele sau pulpe intregi),
- 2 cepe mari,
- 2 căţei de usturoi,
- un ardei gras rosu,
- 2 roşii sau 100 ml suc de roşii,
- 100 ml untdelemn
- boia sau pastă de ardei,
- piper,
 - pătrunjel,
- sare.

Pt galuste:
- un ou mare (60 g),
- 100 g făină,
- 50 g unt,
- sare.

Mod de preparare:
Se poate pregăti numai eu ceaapă şi usturoi, dacă lipsesc celelalte legume.
Ceapa stocata mărunt  se căleşte în  untdelemn, împreună cu jumatate linguriţă de sare, la foc mic, pînă cînd devine lucioasă, fără să se rumenească. Se adaugă, apoi,ardeiul tocat, jumatate linguriţă cu boia de ardei sau pastă de ardei şi, imediat, carnea, amestecînd pină cînd aceasta se coagulează la suprafaţă.
Se toarnă, apoi, circa 100 ml apă şi se lasă să fiarbă acoperită, la foc mic, sau la cuptor acoperită, amestecînd din cînd în cînd. Cînd scade lichidul, se adaugă cîte puţină apă, ca să nu se ardă ceapa.  Cînd carnea este fiartă, se pun  roşiile, tăiate în felii sau sucul de rosii şi se lasă să fiarbă încă 10 minute.
Cînd este gata, se adaugă usturoiul tocat, pătrunjelul verde tăiat mărunt, un vîrf de cuţit sau de linguriţă cu piper măcinat şi se pune apă, ca să se formeze un sos mai subţire (circa 400—500 ml). Se sărează după gust şi se lasă să mai fiarbă cîteva clocote, fără să se lege cu făină.

In timp ce fierbe carnea se fac galustele.Untul se tine la temperatura camerei si moale se amestecă puţin cu oul întreg, apoi se freacă cu făina, cu dosul furculiţei, circular, pînă cînd se omogenizează. Dacă compoziţia este prea compactă, se pune o lingură cu apă şi se freacă bine. Intr-o cratiţă de 21 se pune  1l apa şi o linguriţă cu sare. Cînd apa clocoteşte, se udă linguriţa şi cu ea se ia din compoziţie cîte o găluşcă şi apoi i se dă drumul în apă; de fiecare dată, se udă linguriţa, ca să nu se lipească compoziţia de ea. Vor rezulta circa 20 găluşte. Se fierb, acoperite la foc mic, 10—15 minute, pînă cînd devin moi; se încearcă o găluşcă, dacă este bine fiartă şi la mijloc. Apoi, găluştele se scot cu spumiera şi se pun în sosul de la papricaş.
Secret: Găluştele se adaugă în papricaş, după ce acesta s-a luat de pe foc. Găluştele se pot servi separat, cu bucăţele de unt deasupra

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare