sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Reteta placinta cu mere si branza de vaci

Reteta placinta cu mere si branza de vaci

Ingrediente:
Aluatul:
- 500 g făină,
- 200 g unt sau margarina,
- 250 ml lapte,
- un ou,
- 50 g zahăr,
- 30 g drojdie,
- o linguriţă rasă sare,
- coajă de lămlie sau o linguriţă cu vîrf gem din coji de portocale.

Umplutura:
- 500g brînză de vaci,
- 500 g mere,
- 100 g unt sau margarina,
- 50 g gris,
- 30 g făină,
- 4 ouă,
- 150 g zahăr tos,
- coajă de lămlie şi un varf de linguriţă scorţişoară.

Mod de preparare:
Intr-un castron, se freacă drojdia cu zahărul, pînă cînd se lichefiază, se adaugă laptele călduţ, untul sau margarina topită, dar rece, doar gălbenuşul de la ou, sarea, aromele şi, la urmă, făina. Se amestecă bine cu lingura, apoi se frămîntă cu mîna, 6—7 minute. Aluatul se lasă să crească, pînă cînd se pregăteşte umplutura.
Se separa albusuriele de galbenusuri.
Brînza se mărunţeşte bine cu dosul furculiţei, apoi se amestecă cu untul moale, gălbenuşurile, coaja de lămîie şi scorţişoara, merele curăţate şi rase prin răzătoarea cu găuri mari, grisul şi făina.
Pt a avea o consistenta mai cremoasa folositi robotul.
Albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul, se bat în continuare, pînă cînd se întăresc şi, apoi, se amestecă cu brînza, prin răsturnare, co o lingura.
Jumătate din aluat se întinde în foaie, după mărimea unei tăvi mai mari de circa 26/40 cm şi se aşază în tava unsă cu margarină. După aceea, se presară cu o lingură de griş şi se deşartă umplutura care, apoi, se întinde uniform.
Deasupra se aşază cealaltă jumătate de aluat, întinsă în foaie, care se unge cu albuşul rămas, bătut puţin cu furculiţa; apoi, cu dosul furculiţei, se trasează dîre, pe diagonală, începînd din colţurile opuse. Tava se introduce în cuptorul bine încălzit dinainte la foc mijlociu, unde se lasă 40—50 minute.
Nu se deschide cuptorul 20 minute; după aceea, focul se poate reduce dacă cuptorul rumeneşte prea tare.
Plăcinta se lasă în tavă, se pudrează cu zahăr cu vanilie şi poate fi tăiată în bucăţi, caldă sau rece.
Este o prăjitură spornică şi bună.
Secret: Se poate servi cu inghetata de vanilie si sos de ciocolata.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare