marți, 24 ianuarie 2012

Reteta pui umplut cu orez

Reteta pui umplut cu orez

Ingrediente:
1 pui de cca 1 kg,
100g orez,
50g unt,
50ml ulei
2 ouă,
pipota şi ficatul de la pui (sau de la 2—3 pui),
80 g ceapă rasă fin,
piper,
pătrunjel, mărar,
condiment tip „Vegeta"
1 morcov,
1 radacina patrunjel
1 ceapa.


Mod de preparare:
Daca puiul este inghetat, se lasă să se dezgheţe complet, apoi cu coada unei linguri de metal introdusă sub pielea de la gît, se desprinde cu grijă  pielea de pe spate şi piept.Sub pielea desprinsa se introduc bucatele de unt.
Pentru umplutură, se taie pipota cît se poate de mărunt; dacă sînt mai multe, se da la robot.
Ceapa şi pipota (sau pipotele) se pun într-o tigaie in care s-a incins uleiul, se calesc 2-3 min, se adauga orezul, se mai tin 2—3 minute la foc mic amestecînd mereu, ca să nu se rumenească, apoi se sting cu 500m1 apă fierbinte, potrivindu-se gustul cu o linguriţă cu vîrf de „Vegeta" sau, în lipsa acesteia, cu 1/2 linguriţă cu sare şi o frunză de ţelină, fierbîndu-se la foc mic, acoperite, pînă scade lichidul şi orezul este moale.
Cînd orezul s-a răcit, se adaugă ficatul crud tăiat mărunt ouale întregi, un vîrf de cuţit sau de linguriţă cu piper măcinat, o linguriţă cu vîrf cu frunze de mărar sau pătrunjel tăiate mărunt, sau din ambele (o dată cu ceapa şi pipotele se pot pune şi 100 g ciuperci tăiate mărunt).Cu ajutorul unui cornet sau a unei pungi taiate in colt se umple puiul cu compozitie.
Puiul umplut se aşază cu pieptul în sus, într-o cratita, sau într-o tavă, potrivită cu mărimea lui, în care s-a pus un rînd de rondele de 1 cm grosime din morcov, pătrunjel si  ceapă,  6—7 linguri cu apă şi o linguriţă cu sare (pentru aromă şi pentru a proteja) carnea să nu se ardă la bază pe un soclu de zarzavat . Cînd începe să se rumenească, după circa 30 minute, cratiţa se acoperă cu un castron, aşezat cu gura în jos, sau cu folie de aluminiu stropindu-se puiul din cînd in cînd cu sosul.
După ce s-au rumenit pieptul şi picioarele, puiul se întoarce cu grijă, ca să se rumenească şi spatele; dacă este greu de întors, pentru a nu se sfărîma, se lasă neîntors.
Cînd furculiţa intră cu uşurinţă în piept, puiul este gata.
Secret: Puiul de circa 1 kg este cel mai potrivit pentru umplut; are carnea fragedă şi se frige repede la cuptor

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare