luni, 16 ianuarie 2012

Reteta sos Bechamel

Reteta sos Bechamel

Ingrediente:
25—30 g făină,
30—40g unt,
1/2 l lapte,
sare.

Mod de preparare:
Este sosul cel mai des folosit, consistenţa lui variind după preparat. Făina şi untul se înfierbantă într-o cratiţă de 1 l, la foc mic (nu direct pe flacără), numai un minut, amestecînd mereu şi avînd grijă ca făina să nu se coloreze deloc; apoi, se stinge cu laptele fierbinte, adăugat în 2—3 rînduri, amestecînd de fiecare dată, pînă cînd se desfac toate cocoloaşele formate, ca să rezulte un sos omogen. Se sărează şi, facultativ, se acreşte puţin cu zeamă sau sare de lămîie, numai după ce s-a luat cratiţa de pe foc. Se aromează cu pătrunjel sau mărar tăiat mărunt.
La sosul alb se mai pot adăuga, imediat după ce s-a luat de pe foc (cît este fierbinte), 100 ml smîntînă, bătută pînă cînd se omogenizează, sau 100 ml smîntînă, bătută bine cu 1—2 gălbenuşuri. Se potriveşte gustul şi aroma ca mai sus. Acest sos este foarte adecvat pentru legume fierte şi bine strecurate, peste care se deşartă, după ce acestea s-au aşezat în vasul (cu care se servesc) bine uns cu unt, margarină sau untdelemn. Sosul nu se amestecă cu legumele.
Secret: Pentru preparate cu ouă, se poate aroma sosul pregătit ca mai sus cu cîteva ciuperci, fierte separat în puţină apă; apa se adaugă în sos, completînd laptele. Se sărează, se acreşte şi se aromează, cum s-a arătat mai înainte.
-->

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare