luni, 16 ianuarie 2012

Reteta sos ragu

Reteta sos ragu

Ingrediente:
- 1 morcov,
- 1 pătrunjel,
- 1/2 ţelină,
- 1ceapă de mărime mijlocie (80 g),
- 50—80 ml untdelemn,
- 50—100 ml vin alb sec,
- 50—100 ml suc de roşii sau o linguriţă cu virf pastă de roşii,
- 1 lămîie,
- o foaie de dafin,
- 25 g făină,
- 20 g zahăr,
- 10 boabe de piper sau un virf de linguriţă piper măcinat, - sare.

Mod de preparare:
Zarzavatul şi ceapa,tocate, se călesc în tot untdelemnul, 2 minute, la foc mic (nu direct pe flacără), amestecînd mereu; apoi, totul se stinge cu 250 ml apă fierbinte şi se adauga jumatate de linguriţă cu sare. Se lasă să fiarbă acoperit, pînă cînd se moaie bine zarzavatul, completînd apa, dacă aceasta scade. Se trece, apoi, zarzavatul, cu tot sosul prin sită de sîrmă sau se paseaza. Sosul se pune din nou în cratiţă, se adaugă foaia de dafin, făina frecată cu sucul de roşii, vinul, zahărul caramelizat separat într-o tigăiţă şi stins cu 2—3 linguri de apă fierbinte (se lasă pînă cînd se topeşte şi apoi se adaugă), piperul şi 3—4 felii de lămîie (fără coaja albă care este amară). Se completează lichidul cu vin, suc de roşii sau apă, ca să rezulte circa 600 ml sos. Se lasă să fiarbă 5 minute, ca să se lege. Se potriveşte gustul cu sare, vin sau zeamă de lămîie.
Secret:Se serveşte cu şniţel natur, escalop de viţel, şniţele umplute, rasol de carne de vită sau pasăre, friptură înăbuşită din carne de vită, porc, vinat sau pasăre, cu garnitură de orez, macaroane, piure de cartofi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare