miercuri, 25 ianuarie 2012

Reteta supa de pui cu galuste

Reteta supa de pui cu galuste

Ingrediente:
- 500g carne de pui,
- 1 morcov,
- 1 radacina pătrunjel,
- 1 ţelină mica,
- 1 ceapă,
- sare,
- 1/2 gulie,
- 1 linguriţă cu virf condiment tip „Vegeta".
- 2 oua,
- 180g griş
- o lingură untdelemn (15 ml), facultativ.

Mod de preparare:
Supele  în special carne cu mai mult os, cum este partea din spate de la păsări, plus capetele, labele şi măruntaiele (ficat, pipotă).

Carnea se pune la fiert, întotdeauna în apă rece, cînd vrem să obţinem o supă consistenta; se ţine chiar 15—20 minute în apa rece cu care se va pregăti, pentru ca să se dizolve cît mai multe proteine, înainte de a se pune la fiert, ştiut fiind că acestea se vor coagula la căldură şi, astfel, nu vor mai trece în lichidul fierbinte

Carnea se pune la fiert împreună cu sarea — o linguriţă rasă la 2—3 1 lichid — care va contribui la coagularea spumei. Spuma se recomandă a se îndepărta cu spumiera, sau se va lăsa să se prindă pe marginea oalei, pe parcursul fierberii, de unde se va aduna uşor cu lingura, sau se va depune la fundul oalei.
Supa sau ciorba va rămîne clară, cu condiţia ca, după ce a dat primul clocot, să fiarbă tot timpul, la foc mic, în clocote mici.
Supa sau ciorba se tulbură, numai cînd nu se respectă aceste reguli şi cînd nu se pune sare de la început.
Dupa ce se aduna spuma se adauga tot zarzavatul tocat marunt si se fierbe in continuare la foc mic.
In acest timp se pregatesc galustele de gris.

Albusurile se bat spumă, se adaugă gălbenuşurile şi untdelemnul (sau fără untdelemn); se mai bat de 4 —5 ori, ca să se amestece puţin, apoi se pune tot grişul (sau cu 10 g mai puţin pentru găluşte moi)
Se amestecă compoziţia uşor, prin răsturnare, ca să nu se lase albuşul, pînă cînd se încorporează grisul.
Nu trebuie să se amestece prea mult, căci spuma dispare şi se întăreşte compoziţia; deci, nici găluştele nu vor mai creşte şi vor rămîne tari. Cantitatea de griş nu se adaugă pe rînd, căci trebuie să se amestece mai mult,
Cand zarzavatul s-a fiert se da se adauga găluştele. Trebuie avut grija ca supa sa nu fiarba in clocote mari.
Galustele se iau numai din marginea compoziţiei,cu o lingurita, modelînd dungi cu furculiţa, udată in supă, ca să fie mai decorative.

Se fierb în clocote mici, cu capacul tras puţin într-o parte, 12—15 minute; vor creşte frumos, de trei ori cît au fost şi vor fi pufoase. După 7 —8 minute, găluştele se întorc cu furculiţa în supă. Se completează supa, dacă a scăzut.
Se mai potriveste la gust daca este nevoie cu "vegeta" si se orneaza cu patrunjel verde.

Secret:este bine ca supa sa se fiarba intr-o oala care sa aibă suprafaţă mai mare, deoarece găluştele cresc mult la fiert, dacă sînt numai cu griş (acestea absorb mai multă supă, ca să se moaie şi să se umfle).

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare