duminică, 5 februarie 2012

Budinca de conopida

Budincă de conopida

Ingrediente:
- 500g conopida,
- 100 g franzela,
- 150 ml lapte,
- 150 g branza telemea sau cascaval,
- 100 g unt,
- 200 ml smantana,
- 50 g făină,
- marar,
- pesmet pt tapetat,
- 4 ouă mari.

Mod de preparare:
De la conopidă se înlătură frunzele, se taie in bucheţele, se curăţă codiţa fiecărui bucheţel de coaja fibroasă, trăgînd coaja de la tăietură spre floare. Se va elimina numai partea fibroasă, nu şi coaja fragedă. Se controlează apoi fiecare bucheţel, ca să nu aibă ascunse larve (au aceeaşi culoare ca şi frunzele).
Conopida se fierbe 15 minute în apă clocotită cu puţină sare, se strecoară şi, rece, se trece prin maşina de tocat, împreună cu franzela muiată în lapte, nestoarsă.
La tocătură se adaugă smîntîna, făina, gălbenuşurile, untul topit, mărarul tăiat mărunt şi cascavalul sau telemeaua nedesărată şi rasă, amestecîndu-se bine.
Se adaugă albuşurile bătute spumă şi se amestecă uşor, prin răsturnare de jos în sus. Compoziţia se deşartă într-o cratiţă tapetată cu unt si pesmet.
Se coace 40 —50 minute în cuptorul preincalzit. Nu se deschide cuptorul 20  minute.
Cînd este coaptă, budinca se răstoarnă pe platou şi se serveşte fierbinte ca fel întîi, sau ca garnitură la fripturi de orice fel.

Secret: După ce budinca s-a copt, se trece cu cuţitul pe marginea ei, apoi se pune platoul de servit deasupra ei şi se răstoarnă împreună, printr-o mişcare rapidă, ca budinca să cadă direct pe mijlocul platoului.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare