miercuri, 8 februarie 2012

Reteta aluat pentru ecleruri sau PATE A CHOUX

Reteta aluat pentru ecleruri sau PATE A CHOUX

Ingrediente:
- 125 g făină,
- 100 g unt, untdelemn, sau margarina,
- 250ml apă,
- 3 ouă mari (80 g bucata sau mai mari),
- 1/2 linguriţă sare.

Mod de preparare:
Aluatul este cunoscut sub această denumire, deoarece eclerurile şi choux- urile sînt prăjituri specifice acestui aluat.
Intr-o oliţă de un litru se pun să fiarbă apa, grăsimea şi sarea. Cînd dă primul clocot, se trage oliţa de pe foc, se adaugă toată făina deodată şi se amestecă repede, trecînd iar pe foc (dar nu direct pe flacără); se amestecă de cîteva ori, pînă cînd se dezlipeşte aluatul de fundul vasului. Se lasă, apoi, să se răcească sau se răceşte, amestecîndu-1 în continuare, pe apă rece.
Cînd este aproape rece, se pun ouăle întregi, pe rînd, amestecând bine după fiecare, pînă se încorporează in aluat. Dacă ouăle sînt mici, în jur de 50 g, se pun 4 bucăţi, ca aluatul să fie suficient de moale, fără să curgă, să-şi menţină bine forma, după ce se pune în tavă.

Aceste preparate se pun în tava neunsă şi se coc în cuptorul dinainte încins la maximum. După 10 minute, ele cînd s-au introdus la cuptor, focul se reduce la mijlociu (acesta depinde şi de felul cum încălzeşte cuptorul).
Cuptorul nu se deschide 20 minute, pînă cînd aluatul se ridică şi prinde formă, altfel se va lăsa, rămînînd cleios. Aceste preparate trebuie să crească de două ori pe cit au fost şi să ramină goale la mijloc.
Se coc circa 30 minute, ca să fie puţin rumenite; dacă se ţin mai puţin timp la cuptor, rămîn cleioase la mijloc.
Preparatele din acest aluat se usucă repede, chiar şi pană a doua zi. Pentru a le păstra frăgezimea, se vor pune imediat ce s-au răcit în pungă de nailon la rece sau la frigider, unde se pot păstra chiar mai mult timp. La nevoie, se încălzesc in cuptorul cu microunde, ca să se reîmprospăteze şi, după ce s-au răcit, se umplu imediat cu compoziţia respectivă. Chiar şi cele umplute se pot păstra mai multe zile, pe platou, în pungă de nailon, la frigider.

Secret: Din acest aluat se prepară diferite deserturi: ecleruri, choux à la crème, profiterol (profiterole), gogoşi cu cacao sau aperitive, caroline.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare