miercuri, 8 februarie 2012

Reteta aluat taitei de casa

Reteta aluat taitei de casa


Ingrediente:

3 oua,
270g faina.

Mod de preparare:

Într-un lighenaş, ouăle se bat bine cu furculiţa, pînă cînd încep să facă spumă, se amestecă apoi cu făina (cu furculiţa) şi se frămîntă cu mana, pană cand aceasta se încorporează bine. Aluatul se pune pe masă sau pe o foaie de nailon mai groasă, presărată cu făină şi se frămîntă, îndoind mereu aluatul sub podul palmei, circa 5 minute, pînă cînd se dezlipeşte de mină şi de masă şi nu mai necesită făină (frămîntatul în acest fel este specific pentru foaia de taitei). Aluatul trebuie să fie mai vîrtos, dar nu prea tare, ca să se poată întinde fără greutate. Dacă se taie cu cuţitul, se observă băşicuţe pline cu aer. Aluatul se taie în atîtea bucăţi, cîte ouă au fost întrebuinţate. Bucăţile se adună în formă de mingi care se lasă la marginea mesei, acoperite cu o foaie de nailon, ca să nu prindă crustă, urmînd să se întindă pe rînd.

Pentru a întinde bine foaia de taitei este nevoie de oun sucitor lung de circa 70 cm, cu diametrul de circa 4 cm (să aibă aceeaşi grosime de la un capăt pînă la celălalt).

Aluatul se lasă să stea 10 minute, ca să devină mai elastic şi, apoi, se întinde cu sucitorul prima foaie, în formă rotundă, cit mai subţire, aproape transparentă. Foaia se rulează mereu pe sucitor, mutînd sucitorul de fiecare dată de jur-împrejurul foii, ca aceasta să se întindă treptat rotund, presărînd şi puţine făină unde este necesar, ca să nu se lipească. Foaia se lasă, apoi, să se usuce 10—15 minute, întinsă pe o faţă de masă (din pînză). înainte de a fi complet uscată, se taie în sferturi, acestea se aşază unele peste altele, potrivind partea mai uscată peste partea mai puţin uscată, se rulează, fără să se preseze şi apoi ruloul se aşază pe o planşetă mai mică şi se taie în taitei subţiri sau mai laţi, după necesităţi. Taiteii se răsfiră, cu cuţitul, pe masă, pe măsură ce se taie cîte o bucată din rulou, ca să nu se lipească între ei. Foile se întind pînă cînd se termină toate, însă se taie pe măsură ce se zvîntă, altfel se sfărîmă (prea uscate).
Ca să nu se preseze ruloul cu mana, în timp ce se taie şi ca foiţele să nu se lipească între ele, mîna stingă se va sprijini pe podul palmei şi pe degetul mare. lateral, în partea dreaptă a ruloului, pentru a avea stabilitate, iar cu restul degetelor, ruloul se va ţine uşor, fără să se preseze. Taiteii răsfiraţi în strat nu prea gros, bine uscaţi (3 — 4 ore), se păstrează în cutie de carton, la loc uscat, folosindu-i la nevoie.

Secret: Pentru aluatul de taitei, ouăle trebuie să se cântărească dinainte, deoarece cantitatea de făină care se va pune va fi o dată şi jumătate cit greutatea acestora; adică, la un ou de 60 de g, se vor pune 90 g făină.
Taitei de casa, Aluat taitei de casa, Reteta aluat taitei, Reteta aluat taitei de casa, Reteta

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare