sâmbătă, 25 februarie 2012

Reteta ardei umpluti cu orez

Reteta ardei umpluti cu orez

Ingrediente:
- 8 ardei de mărime mijlocie,
- 100 g orez,
- o ceapă (100 g),
- 100 ml untdelemn,
- 500g roşii,
- sare,
- piper,
- frunză de ţelină şi pătrunjel.

Mod de preparare:
Ardeii se spală, se curăţă de cotoare şi seminţe; lamelele interioare se rad în întregime, cu linguriţa, pentru a nu fi iuţi.

Orezul, curăţat de impurităţi, spălat şi scurs în sită şi ceapa tăiată mărunt, se călesc, 2minute; în 3 linguri untdelemn, la foc mic, fără să se rumenească, după care totul se stinge cu 250 ml apă fierbinte şi o linguriţă cu vîrf de „Vegeta" sau, în lipsa acesteia, cu o linguriţă rasă de sare.
Se lasă să fiarbă acoperite, la foc mic, pînă cînd scade tot lichidul şi orezul este fiert pe jumătate. Se ia de pe foc, se adaugă jumătate din cantitatea de roşii tăiate în felii, frunze de pătrunjel şi o frunză de ţelină, tăiate mărunt, un vîrf de cuţit cu piper (sau după gust) şi se amestecă uşor; cu această compoziţie se umplu ardeii.

Fiecare ardei umplut se acoperă cu cîte o felie mare de roşie (introdusă în el), ca să nu iasă umplutura.
Intr-o cratiţă de circa 2l (să încapă toţi ardeii, unul lîngă altul) se pun 5—6 linguri de untdelemn, se lasă să se încălzească puţin, apoi se aşază ardeii. Se prăjesc 2 minute, întorcîndu-se pe toate părţile (cu furculiţa)', ca să-şi dezvolte mai bine aroma şi să li se desprindă mai uşor coaja, cînd se consumă. Se sting, apoi, cu 200 ml suc de roşii, 200 ml apă şi 1/2 linguriţă cu sare.
Se lasă se fiarbă acoperiţi, la foc mic, 30 minute, sau se dau la cuptor. După 15 minute, ardeii se întorc pe partea cealaltă şi, dacă sosul a scăzut prea mult, se mai completează cu puţină apă. Cînd ardeii sînt fierţi, trebuie să rămînă numai 1/4 1 lichid, inclusiv untdelemnul.
Sosul nu se leagă cu făină.

Secret: Cine doreşte o cantitate mai mare de sos poate să adauge o linguriţă rasă de făină (15 g), frecată cu 2 linguri cu apă rece care se va amesteca cu sosul completat cu apă şi cu sucul de roşii (400—500 ml, în total), lăsîndu-se să fiarbă cîteva clocote ca să se lege. Se ia de pe foc, se potriveşte gustul cu sare, iar pentru aromă, în ambele variante, ardeii se presară bine cu frunze de pătrunjel şi o frunză de ţelină, tăiate mărunt.
Se servesc reci, ca fel întîi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare