luni, 6 februarie 2012

Reteta budinca de gris

Reteta budinca de gris

Ingrediente:
- 1l lapte,
- 150 g gris,
- 50 g făină,
- 5 ouă,
- 250 g brînză de vaci,
- 100 g unt,
- o lingura gem de caise,
- 150 g zahăr tos,
- 15 ml rom,
- 30 g stafide,
- 1/2 linguriţă sare,
- esenta de vanilie,
- coajă de lămîie.

Mod de preparare:
Laptele se pune la fiert cu sarea şi, la primul clocot, se adaugă grisul presărat în formă de ploaie, amestecand mereu ca să nu se formeze cocoloaşe, pînă cand fierbe 10 minute;
Se lasă să se răcească si atunci cînd grisul este aproape rece, se pune untul moale, se amestecă, se adaugă apoi brînză de vaci, mărunţită bine cu furculiţa, gemul de caise, puţină coajă rasă de lămîie, stafidele, făina, gălbenuşurile, vanilia şi se amestecă bine toate.
Albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul tos şi romul, apoi spuma se bate în continuare, pînă cînd se întăreşte din nou. Se răstoarnă peste compoziţia cu griş, se amestecă uşor cu telul, prin răsturnare, de jos în sus, apoi se deşartă într-o formă, unsă bine cu margarina şi tapetată cu făină. Se coace la foc mijlociu, circa 30—40 minute, în cuptorul preincalzit. Nu se deschide cuptorul 20 minute.
După ce s-a copt budinca, se trece cu cuţitul pe marginea ei, se pune platoul deasupra şi se răstoarnă.

Secret:Se serveşte fierbinte (fiind cu brînză), pudrată cu zahăr, dar este buna si rece.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare