luni, 6 februarie 2012

Reteta budinca de orez

Reteta budinca de orez 

Ingrediente:
- 150 g orez,
- 250 ml apă,
- 750 ml lapte,
- 100 g unt,
- 50 g făină,
- 1/2 linguriţă sare,
- o linguracu vîrf gem de caise sau portocale,
- coajă de lămiie,
- esenta vanilie,
- 150 g zahăr,
- 30 g stafide,
- 15 ml rom,
- 5 ouă.

Mod de preparare:
Intr-o cratita se pune la fiert orezul cu 250 ml apa. Cînd apa a scăzut aproape de tot, se adaugă laptele fierbinte şi sarea şi se fierbe în continuare (nu direct pe flacără, ca să nu se afume), cu capacul tras puţin la o parte, ca să nu dea în foc, sau descoperit, amestecînd din cînd în cînd.
După ce orezul a fiert, cratiţa se ia de pe foc, chiar dacă laptele nu a scăzut complet; acesta va fi absorbit pînă cînd se răceşte. Cînd este aproape rece, se adaugă untul moale, aromele, stafidele, gălbenuşurile, făina şi se amestecă bine toate, prin răsturnare, cu lingura. Albuşurile se bat spumă, se adaugă 150 g zahăr (sau cine doreşte mai dulce, mai mult) şi romul, apoi spuma se bate în continuare, pînă cînd se întăreşte din nou. Se rastoarna peste orez, se amestecă uşor prin răsturnare  şi apoi se pune într-o formă unsă bine cu margarina şi tapetată cu făină.
Se coace la foc mijlociu, circa 30—40 minute, în cuptorul preincalzit.
Nu se deschide cuptorul 20 minute.

Secret: După ce s-a copt budinca, se trece cu cuţitul pe marginea ei, se pune platoul deasupra şi se răstoarnă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare