vineri, 3 februarie 2012

Reteta chiftelute marinate II

Reteta chiftelute marinate II

Ingrediente:
Chiftele:
- 250g carne,
- 50 g franzelă,
- 50 g ceapă,
- 4 cătei de usturoi,
- un ou,
- piper,
- pătrunjel sau mărar,
- untdelemn,
- sare fină.

Sos:
- o lingura cu varf făină (20—25 g),
- 50g ceapă,
- 2— 3 linguri untdelemn (30—50 ml),
- 250 ml suc de roşii, sau o lingură cu vîrf de pastă de roşii, completată cu 250ml apă,
- 2 foi dafin
- 4 boabe piper.

Mod de preparare:
Pt chiftelele se poate folosi carne de porc slabă sau chiar mai grasă, dacă se amestecă cu carne de viţel sau de vacă sau cu piept de pasăre.
Ceapa se toaca marunt si se caleste un minut in 2 linguri de untdelemn.
Peste carnea tocata se adauga franzela muiată, o clipă, în apă rece şi bine stoarsă, ceapa călită, oul crud, un vîrf de cuţit cu piper, 1/2 linguriţă cu sare fină, usturoiul tăiat mărunt şi pătrunjelul sau mărarul tăiat mărunt; se amestecă bine.
Din compozitia astfel obtinuta se ia cîte o linguriţă, se trece prin făină sau pesmet şi se formează chiftele rotunde şi turtite cu grosimea de circa 1 1/2 cm. Se pregătesc toate şi se lasă pe foaia de nailon.
Se înfierbîntă tigaia fără grăsime, 3—4 minute, la foc mijlociu (nu direct pe flacără), se pune apoi untdelemn într-un strat de 1/2 cmm şi, imediat, se aşază chiftelele, unele lîngă altele, cîte încap, neînghesuite; se rumenesc circa 10 minute pe o parte, apoi se întorc pe partea cealaltă (focul să fie potrivit). Cînd sînt gata, se scot cu furculiţa şi, imediat, se înlocuiesc cu altele, pe măsură ce se prăjesc. Prăjirea trebuie să dureze circa 10 minute pe fiecare parte.


Pt prepararea sosului, după o practică veche, făina şi ceapa se prajeau in grasime pana cind se rumeneau, apoi totul se stingea cu suc de rosii si zeama de supa ciorba sau mancare. Acest lucru este contraindicat in toate regimurile alimentare de aceea se recomandă altă metodă inofensivă de preparare pt a nu-i priva de gustul sosului pe cei care-l preferă.
Făina se prăjeste in tigaie fara grasime si la foc mic (nu direct pe flacără), amestecînd mereu pana cand se rumeneste si capata culoarea culoarea maro deschis. Făina prăjită în acest fel se digera mai usor, procedeu fiind indicat şi în alimentaţia copiiilor.
Se trage apoi tigaia de pe foc, se adaugă ceapa rasa prin razatoarea cu gauri mici şi grăsimea şi se amesteca 1 minut pt ca ceapa la căldura tigăii să-şi dezvolte aroma. Se stinge cu sucul de rosii, se adauga foile de dafin, boabele de piper, se sareaza dupa gust, se pune iar pe foc şi se amestecă bine ca să nu se formeze cocoloase .
In sos se adauga chiftelele si se mai lasa pe foc 5 minute.

Secret: Dacă ceapa a fost taiata mai mare si nu rasa sau au rămas cocoloaşe,inainte de a introduce chiftelele in sos acesta se paseaza si abia apoi il punem pe foc impreuna cu chiftelele.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare