marți, 7 februarie 2012

Reteta iahnie de fasole boabe

Reteta iahnie  de fasole boabe


Ingrediente:
- 250 g fasole boabe,
- o ceapă,
- o foaie de dafin,
- 100 ml untdelemn.
- 250 ml suc de roşii,
- 25 g făină (1 lingura cu varf),
- 150 ml smantana,
- condimente: pătrunjel, mărar, tarhon, cimbru,piper si sare 150 ml.

Mod de preparare:
Fasolea curăţată de impurităţi se pune la muiat. A doua zi, după ce s-a limpezit cu 2—3 ape reci, se pune la fiert tot cu apă rece (să depăşească nivelul boabelor cu 5—6 cm).
Se fierbe acoperită, la foc mic, pînă cînd se moaie bine bobul şi coaja, circa 1 1/2 — 2 ore, sau mai mult, dacă fasolea este veche. Cand fasolea este fiarta apa trebuie sa fie scazuta pana la nivelul boabelor.

Ceapa, tăiată mărunt, se căleşte într-o cratiţă, la foc mic (nu direct pe flacără), in tot untdelemnul, cu jumatate linguriţă sare, pană cand scade apa ce o lasă şi devine lucioasă, fără să se rumenească. Se stinge cu sucul de roşii şi se deşartă peste fasolea fiartă, adăugind foaia de dafin şi o ramură de cimbru,


Faina se freacă cu 2 linguri de apă rece şi se amestecă cu fasolea, lasînd să fiarbă cîteva clocote ca să se lege sosul. Apoi, cratiţa se ia de pe foc, mîncarea se sărează după gust şi se acreşte cu zeamă de lămaie sau cateva picături de de oţet (după gust), aromîndu-se cu frunze tăiate mărunt de mărar, pătrunjel şi tarhon (din toate cîte puţin); facultativ, se adaugă un vîrf de cuţit cu piper. Se poate servi ca atare sau dreasă, cît este fierbinte, cu smintina bătută cu o lingură de apă rece.

Se serveşte simplă, ca fel doi, sau ca garnitură 1a friptură de ovine, vită, raţă sau gîscă grasă, la carne afumată fiartă sau friptă, la cirnaţi, chiftele etc.

Secret: Invelişul boabelor conţine celuloză, de aceea fasolea curăţată de impurităţi bob cu bob se recomandă să se înmoaie în apă rece cu 12 ore înainte de preparare. Apa din vas trebuie să depăşească cu 5—6 cm nivelul boabelor, deoarece acestea se vor hidrata şi îşi vor mări volumul. Se spală, apoi cu apa rece si se pun la fiert tot in apa rece. Cand se fierbe fasolea pt salata sau amancare scazuta apa trebuie sa depaseasca nivelul boabelor cu 6- 7 cm. Dacă se fierbe pentru ciorbă, apa trebuie să depăşească nivelul boabelor cu 10—15 cm, urmînd să se mai completeze lichidul cu borş sau cu alte substanţe acre şi apă, după reteta. Fasolea, ţinută în prealabil 10—12 ore în apă rece, fierbe în 1 1/2— 2 ore, iar în oală sub presiune, în circa o oră, celuloza din coajă se va înmuia mult mai bine şi fasolea se va digera mai uşor. Prima apă (şi următoarele) în care a fiert fasolea nu se va arunca deoarece nu aceasta îngreunează digestia. Indigestia este cauzată de celuloza tare din învelişul boabelor, care se digeră greu şi numai în parte, mai ales cînd fasolea nu este bine fiartă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare