luni, 20 februarie 2012

Reteta madelene (briose)

Reteta madelene (briose)

Ingrediente
- 4 ouă mari,
- 100 g unt,
- 250 g făină,
- 100 g zahăr,
- 15 ml rom,
- 50—100 g stafide,
- o lingură cu vîrf gem din coji de portocale (facultativ),
- un plic cu zahăr vanilat,
- un vîrf de linguriţă sare fină,
- 50 g nuci tăiate in felii groase şi apoi tocate.

Mod de preparare:
Se ung bine cu margarina solidă pană sus şi se tapetează cu făină 24 forme  mici de tarte cu marginea ondulată (compoziţia ajunge exact pentru ele).
Intr-o tigăiţă se încălzeşte untul cu gemul de portocale, fără să se înfierbinte (numai să se topească) şi se lasă la o parte, să se răcească.
Stafidele (se dezlipesc, dacă sînt lipite între eleţ) se amestecă bine cu făina, sarea, zahărul vanilat şi coaja de lămîie (dacă nu s-a pus gem). In loc de stafide se pot folosi si afine, se procedeaza la fel ca si cu stafidele.

Se separa albusurile de galbenusuri.
Albuşurile se bat cu praful de sare spumă tare, se adaugă zahărul tos şi romul şi se bat în continuare, pînă cand se întăresc, ca o zăpadă. După aceea, se pun gălbenuşurile şi untul, se amestecă cu telul, uşor prin răsturnare, de 4—5 ori, se adaugă toată făina şi se amestecă în continuare, tot prin răsturnare, numai de 9—10 ori.

In fiecare formă se pune cîte o lingură cu virf din compoziţie (numai pînă la jumătatea ei) şi se presară cu nuci. Dacă nu avem forme suficiente, se lasă compoziţia care a rămas la rece, pînă cînd se coc primele madelene (Compoziţia se ia numai din margine).


Se coace la foc mijlociu, 25—30 minute. Cuptorul nu se deschide 20 minute; apoi, se poate reduce puţin focul, dacă cuptorul rumeneşte prea tare.
Prăjitura se lasă să se răcească în tavă, apoi se pudrează cu zahăr cu vanilie şi se taie în bucăţi. Se poate păstra în pungă de nailon (să nu se usuce), după ce s-a răcit bine.

Secret:In lipsă de forme de tarte, compoziţia se poate coace şi in tavă mijlocie (de circa 23/33 cm), unsă bine cu margarina solidă şi tapetată cu făină; nucile se presară deasupra compoziţiei.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare