joi, 2 februarie 2012

Reteta musaca de cartofi

Reteta musaca de cartofi

Ingrediente:
- 1kg cartofi,
- 500g carne tocata de porc slabă sau mai grasă, amestecată cu carne de vitel sau piept de pasăre,
- 2 cepe mari,
- 250ml suc de roşii,
- 1 ardei gras,
- 200ml smlntină,
- 2 ouă,
- 25 g făină,
- untdelemn,
- sare,
- piper,
- pătrunjel.

Mod de preparare:
Cartofii pt musaca se pot pregati prin 3 metode astfel:
1.Cartofii, de mărime mijlocie, bine spălaţi, se fierb întregi, în coajă,împreună cu o linguriţă cu vîrf de sare ca să nu se zdrobească şi pentru gust.
Dacă furculiţa intră cu uşurinţă în ei înseamnă că sînt fierţi.
Se scurg de apă şi, cînd s-au răcit puţin, se curăţă de coajă şi se taie în felii de 1/2 cm grosime.

2.Cartofii cruzi se curăţă de coajă, se taie în felii de 1/2 cm grosime, se pun într-o tavă smălţuită (ca cea de aragaz), se stropesc cu 4—5 linguri de untdelemn (80 ml), se amestecă bine şi se dau la cuptor la foc mijlociu, nesăraţi. Se lasă să se rumenească şi să se moaie bine, fără să se amestece prea mult, ca să nu se zdrobească.

3.Cartofii, tăiaţi in felii de 1/2cm grosime, se prăjesc în tigaie. Feliile de cartofi se aşază pe un singur rînd în tigaie, unele lîngă altele şi se prăjesc pe ambele părţi la foc mijlociu (nu direct pe flacără), pînă cînd se moaie şi se rumenesc puţin.
(Cel mai bine iese cu cartofi prajiti in tigaie, dar desigur nu taoat lumea ii poate consuma astfel si de aceea mai avem 2 variante)

Intre timp, se pregăteşte carnea. Intr-o tigaie,se caleste ceapa cu 3-4 linguri de ulei timp de 2 minute şi apoi se adaugă carnea tocata jumatate de linguriţă cu sare, un vîrf de cuţit cu piper şi, facultativ, ardeiul tăiat în felii subţiri. Se amestecă toate şi se prăjesc înăbuşit, la foc mic (nu direct pe flacără), pînă scade apa pe care o lasă carnea; carnea se prăjeşte încă circa două minute, în grăsimea rămasă, amesteeîndu-se mereu, ca să capete gust mai bun de prăjit, apoi se ia de pe foc. Carnea rece se amestecă cu sucul de roşii, ouăle crude, smîntîna, făina, 1/2 linguriţă cu sare, un vîrf de cuţit sau de linguriţă cu piper şi o linguriţă cu mărar sau pătrunjel tăiat mărunt. Tocătura va fi ca un sos.
Intr-un vas termorezistent (cu care se va servi la masă), uns bine cu margarină şi tapetat cu pesmet, se aşază o treime din cartofii pregătiţi în oricare variantă, peste ei se împarte cu lingura jumătate din sosul cu carnea, urmat de inca o treime din cartofi, restul de toeătură şi, apoi, restul de cartofi, aşezaţi felie lingă felie (şi eventual suprapuse);
Se sparge un ou, se bate bine, se deşartă deasupra musacalei şi se întinde cu dosul lingurii. Se presară cu  cu caşcaval ras şi se pun cîteva bucăţele de unt sau 1 — 2 linguri cu untdelemn.
Vasul se da la cuptor cu 30 de minute inainte de servire.
Secret: Vara pt musaca in loc de suc de rosii se pot folosi 500g rosii proaspete.Tocătura se pregăteşte la fel, cu sau fără smintînă, numai cu ouă, făină şi celelalte ingrediente, pentru gust şi aromă. Cartofii şi tocătura se aşază, la fel, intr-un vas termorezistent, însă peste fiecare rînd de toeătură (care va fi mai consistentă) se pune jumătate din cantitatea de roşii tăiate în felii de 1 1/2 cm grosime.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare