marți, 14 februarie 2012

Reteta oua umplute

Reteta oua umplute

Ingrediente:
- 5 - 6 oua,
- 50 g unt,
- 100 ml smantana,
- patrunjel taiat fin,
- sare,
- piper,
- mustar.

Mod de preparare:
Ouăle se pun la fiert in apă rece cu puţină sare (cat să le acopere), deoarece cele cu coaja subţire pot să plesnească, cand se introduc în apă fierbinte, aşa că nu mai pot fi folosite pentru umplut. Se fierb 6—7 minute, după ce apa a dat în clocot, ca să fie şi gălbenuşul tare. Se pun un minut în apă rece, apoi se deşartă apa.
Ouăle se curăţă de coajă şi se taie fiecare în jumătate, pe lungime, cu o ruletă de bucătărie sau cu un cuţit riglat, ca marginea albuşului să fie dinţată. Se trece cu cuţitul numai prin albuş şi, pe urmă, se scoate gălbenuşul întreg.
Din gălbenuşuri, plus diferite adaosuri, se va face umplutura. Un gălbenuş fiert se va păstra pentru prepararea maionezei, din care se va face sosul, sau se vor orna ouăle umplute.
Celelalte gălbenuşuri se pun într-un castron, se zdrobesc foarte lin cu furculiţa inoxidabilă, se adaugă untul moale şi se freacă pană cand compoziţia devine ca o pastă. In umplutura se mai pun: smantană, un varf de linguriţă sare fină (să nu fie grunjuri, căci topindu-se ulterior, sărează prea tare), o linguriţă rasă de pătrunjel tăiat foarte fin şi o linguriţă cu muştar, după gust.
Facultativ, se pot adăuga puţină ceapă rasă fin prin răzătoarea cu găuri mici si un vîrf de cuţit cu piper şi se amestecă bine. Cu această compoziţie se umplu jumătăţile de ouă, folosind lama unui cuţit inoxidabil; sau compoziţia se poate pune într-un cornet pt ornat cu sprit mai mic decît cel pentru ornat cu frişca. Capetele cornetului se adună în palmă, presînd compoziţia spre vîrf şi, printr-o singură apăsare, va ieşi compoziţia prin şpriţul crestat, ca o rozetă; se vor modela, astfel, 3 — 4 rozete în fiecare jumătate de albuş. Rozetele se ornează cu buline foarte mici, tăiate din măsline şi gogoşari. Cu cornetul se poate aranja numai compoziţia simplă si omogenă, arătată mai sus.
In compoziţie se pot pune şi alte ingrediente pentru a-i da diverse gusturi:
1. 100 g şuncă, tăiată in cubuleţe foarte mici şi un castravete acru, ,ras prin răzătoarea cu găuri mici, apoi tocat cu cuţitul (cît mai mărunt)'şi scurs de zeamă.
2. Pastă de sardele (anchois) sau 3—4 sardele tocate, castravete acru,tăiat mărunt şi scurs de zeamă.
3. Maioneză, în loc de smîntînă, sardele, castravete, după gust.
4. Ciuperci fierte sau călite cu ceapă, şuncă, limbă fiartă, tăiate mărunt.
5. Ficat prăjit simplu sau cu ceapă, tăiat în cubuleţe sau pate de ficat.
6. Carnee fiartă sau friptă, sardele, castravete, toate tăiate fin.

Ouăle se umplu cu cuţitul, nu cu cornetul, deci netede deasupra, se vor decora cu albuş fiert tare, măsline, gogoşari din care se realizează diferite ornamente. Din albuş se pot face petale mici de margarete, la mijloc cu puţin gălbenuş; măslinele se taie in formă de stea sau buline, gogoşarul, în  raze subţiri etc. Peste toate se ornează cu maioneză cu ajutorul cornetului pt ornat.

Secret: Dupa ce au fost fierte ouale nu se tin mai mult de 1 minut in apa rece din cauza ca se lipeşte coaja de ele şi nu se mai pot curăţa frumos.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare