vineri, 17 februarie 2012

Reteta peste umplut la cuptor

Reteta peste umplut la cuptor

Ingrediente:
- 1 crap de cca 1 kg,
- 1 ceapă mare (100 g),
- 100 ml untdelemn,
- 50 g franzelă,
- 2 ouă,
- 2 căţei de usturoi,
- 30g slănină afumată,
- piper,
- mărar sau pătrunjel,
- o ramură de cimbru,
- 30g făină, sare,
- 100 ml vin alb.

Mod de preparare:
Pentru umplut este indicat pestele cu pielea groasă, cum este crapul. Se curăţă de solzi, branhii şi intestine.
Începînd de la tăietura de pe burtă, se desprinde cu un cuţit bine ascuţit, toate pielea, lăsînd-o prinsă de cap. Se scoate osul amar (care se găseşte numai la crap).
Aripioarele şi coada, care sînt prinse în carne, se vor tăia cu foar- feca pe dinăuntru, ca să rămînă prinse în piele. Carnea se desface de pe oase, indepărtînd şi oasele mici şi se trece prin maşina de tocat, împreună cu ceapa tăiată mărunt şi călită, 2 minute, cu 2 linguri de untdelemn, franzela muiată, o clipă, în apă rece şi bine stoarsă, slănina şi usturoiul (facultativ). La tocătură se adaugă ouăle crude, jumatate linguriţă cu sare, un vîrf de cuţit cu piper, frunze de pătrunjel şi mărar tăiate mărunt, făina şi se amestecă bine.

Cu această compoziţie se umple pielea pestelui, care apoi se coase pe burtă. Se aşază Intr-o tavă potrivită ca mărime, bine unsă cu untdelemn, sau pe un soclu de zarzavat. In tavă se adaugă 2—3 linguri cu apă, o linguriţă rasă de sare, vinul alb şi o ramură de cimbru. Tava se introduce în cuptor, la foc mijlociu, unde se lasă 50—60 minute.
Pestele se stropeşte mai des cu sosul din tavă ca să nu plesnească pielea şi se întoarce ca să se rumenească pe ambele părţi, completînd sosul din tavă cu apă, ca să nu se ardă.
Se serveşte rece, tăiat în felii, garnisit cu felii de lămîie cu marginea dinţată, măsline, gogoşari.

Secret: Crapul are un „os amar" situat în locul unde se uneşte capul cu coloana vertebrală, lipit la acel nivel pe partea interioară (între coloană şi cavitatea bucală). Osul are formă triunghiulară sau ovală, avînd o suprafeţă de 1 cm3 (cît o unghie mică) şi cu grosimea de 2—3 mm; se desprinde uşor cu vîrfui ascuţit al unui cuţit, altfel va da gust amar preparatului la care se foloseşte capul.

Reteta peste umplut la cuptor, peste umplut la cuptorReteta peste umplut, peste cuptor, Reteta peste cuptor

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare