miercuri, 15 februarie 2012

Reteta piure de spanac

Reteta piure de spanac

Ingrediente - Reteta piure de spanac:

- 500g spanac,
- 30 g făină,
- 2-3 linguri untdelemn sau 30 g unt,
- 3-4 căţei de usturoi,
- 250 ml lapte sau 100 ml smantana,
- sare.

Mod de preparare - Reteta piure de spanac:

De la spanac se folosesc frunzele. Acestea se spală într-un vas cu multă apă agitandu-se cu mina ca să se cureţe de nisip, pămînt şi larve. Frunzele, se scot întotdeauna din apă, nu se scurge apa de pe ele, pentru a nu rămîne impurităţi sub frunze. Se consideră bine spălate, cînd în ultima apă, nu mai rămîne nisip pe fundul vasului. Se rup apoi frunzele (fără codiţe), care se mai pot spăla într-o apă pentru verificare.

Frunzele, fără codiţe, se fierb 5 minute în 250ml apă clocotită cu 1/2 linguriţă sare. Se strecoară şi se păstrează apa, iar spanacul se trece prin maşina de tocat, sau se da la robot.
Intr-o crăticioară se pune untul sau untdelemnul, se adaugă spanacul şi cca 250m1 apă în care a fiert spanacul.
Făina se freacă cu laptele rece (250 ml) adăugat treptat, ca să nu se formeze cocoloaşe şi se amestecă cu spanacul, lăsînd să fiarbă cîteva clocote, pînă capătă aspectul unei smantani nu prea groase. Dacă este necesar, se mai diluează cu puţin lapte sau apă, lăsînd să fiarbă 2—3 clocote, apoi se ia de pe foc. Se sărează şi se adaugă usturoiul tăiat mărunt.

Dacă piureul de spanac se prepară cu smîntînă, cînd este fiert cum s-a arătat mai sus (fără lapte), se freacă făina cu apă rece sau apa în care s-a opărit spanacul (5 minute), se amestecă cu spanacul, completînd lichidul ca să rezulte circa 500—600 ml sos; se lasă'să fiarbă cîteva clocote, ca să se lege cu făina.
După ce se ia de pe foc, se amestecă bine cu smîntîna bătută în prealabil cu o lingură cu apă rece. Se sărează şi se adaugă usturoiul tăiat mărunt.

Secret:Se serveşte ca garnitură la friptură de miel, de porc sau de viţel, la chiftele, ochiuri, cîrnaţi sau la carne afumată, friptă sau fiartă.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare