joi, 16 februarie 2012

Reteta placintă din aluat nisipos cu fructe

Reteta placintă din aluat nisipos cu fructe

Ingrediente:
Aluatul:
- 400 g faina,
- 150 g unt sau margarina,
- 100 ml iaurt sau smantană,
- 1 praf de copt,
- 50—100 g zahăr,
- 4 galbenusuri,
- un varf de linguriţă sare,
- coajă rasă de lămîie.

Spuma: 
- 4 albuşuri,
- 15 ml rom sau zeamă de lămîie,
- 280 g zahăr tos.

Umplutura : 
- 1 kg fructe: cireşe, vişine, caise, piersici, mere, capsuni, fragi, prune,
- 50 g gris sau pesmet,
- 1/2 linguriţă scorţişoară sau un plic cu zahăr vanilat.

Mod de preparare:
Intr-un castron, se freacă untul moale sau margarina cu zahărul pînă cînd se omogenizează, se adaugă smîntînă sau iaurtul, coaja de lămîie, sarea, gălbenuşurile şi, la urmă făina, amestecată neapărat cu praful de copt sau cu alt praf de crescut; acesta în contact cu iaurtul sau smîntînă se descompune, degajînd bioxid de carbon, care frăgezeşte aluatul.
Aluatul se amestecă cu mina, fără să se frămînte, pînă cînd se încorporează toate ingredientele, apoi se pune pe o foaie de nailon aşezată pe masă şi presărată eu, puţină făină, i se dă forma de dreptunghi, aplatizîndu-l cu palma, ca să aibă peste tot aceeaşi grosime şi marginile drepte. După aceea, se întinde în foaie după dimensiunile unei tăvi mari de circa 28/44 cm. Foaia se poate lăsa mai groasă, ca să se pună mai uşor în tavă, urmînd să se mai întindă cu mîna, cît este necesar, ca să acopere toată tava.
După ce s-a aşezat în tava neunsă, foaia se presară cu o lingură de griş.
Se pregătesc fructele: merele curăţate de coajă, se rad prin răzătoarea cu găuri mari, sau se taie în felii subţiri; prunele fără sîmburi se desfac în jumătăţi, fără să se despartă şi se vor aşeza cu coaja spre aluat, una lîngă alta; cireşele şi vişinele, cu sîmburii scoşi, se vor aşeza unele lîngă altele; căpşunele sau fragii, curăţate de codiţe, se spală în strecurătoare la un jet de apă, se scurg bine, apoi se zvîntă într-un şervet din tifon şi se vor aşeza întregi sau tăiate în jumătăţi (căpşunele) cu partea tăiată în sus; caisele şi piersicile desfăcute în jumătăţi se vor aşeza cu coaja spre aluat (dacă sînt mai mari, se taie în felii mai groase sau în sferturi).
Toate fructele astfel pregătite se amestecă imediat (înainte de a se aşeza pe aluat) cu grisul sau pesmetul se adauga pentru aromă scorţişoara care se amestecă cu fructele, odată cu grisul.
 Zahărul nu se pune peste fructe, ci numai in spumă.
Gînd toate sînt pregătite, se aşază fructele preferate pe foaia din tavă.
Se introduce tava în cuptorul dinainte încălzit la foc mijlociu şi se lasă 30 minute (aproximativ), pînă cînd se vor muia fructele şi aluatul se va rumeni uşor la bază. Dacă cuptorul nu coace uniform, după 20 minute se poate întarce tava. în acest timp, se bat albuşurile spumă, după una din următoarele variante:

1) Spuma bătută cu 70 g zahăr la un albuş mare (32 g), deci 280 g zahăr la 4 albuşuri este indicată pentru fructele mai acre (vişine). Spuma coaptă va fi uscată, crocantă şi casantă (se zdrobeşte uşor), cu gust uşor caramelizat şi culoare roz.

2) Spuma bătută cu 50 g zahăr la un albuş mare (deci 200 g pentru 4 albuşuri) va fi întărită, însă nu atît încît să se poată suprapune bucăţile de prăjitură. Nu se zdrobeşte cînd se taie; este bună pentru toate fructele.

3) Spuma bătută cu 30 g zahăr Ia un albuş mare (120 g zahăr la 4 albuşuri) va fi coagulată ca o cremă moale şi se va tăia bine cu cuţitul. Prăjitura cu fructe va fi mai puţin dulce; bucăţile de prăjitură nu se pot suprapune.

Albuşul se bate spumă, apoi se adaugă tot zahărul tos şi romul sau zeama de lămîie şi zahărul vanilat; spuma se bate în continuare, pînă cînd se întăreşte din nou, ca o zăpadă (să fie o masă omogenă, fără bule mari de aer).

Cînd fructele s-au muiat suficient, se scoate tava din cuptor şi se aşază pe un grătar (sau o cratiţă întoarsă); apoi spuma se distribuie deasupra fructelor (cu o lingură), în mai multe grămezi (altfel, se va întinde mai greu). Se adună tot albuşul repede de pe linghenaş cu lopăţica din plastic şi cu un cuţit inoxidabil se nivelează uniform, ca să fie acoperite toate fructele. Cu dosul unei furculiţe se trasează dîre pe diagonală, ca un grătar (pornind din colţurile opuse).
Tava se introduce din nou în cuptor (cu uşa cuptorului complet deschisă, sau deschisă numai pe jumătate), la foc mijlociu, unde se lasă 15—20 minute; apoi, se întoarce tava şi se lasă încă 15—20 minute (cu uşa cuptorului deschisă), reducînd puţin focul, dacă rumeneşte prea tare. Astfel, albuşul se va întări uniform şi va ramine alb sau foarte puţin rumenit (depinzînd de cuptor şi de cantitatea de zahăr).
Placinta se lasă să se răcească în tavă, apoi se taie (cu un cuţit bine ascuţit) în dreptunghiuri de 2/5 cm sau în pătrate de 4/4 cm.

Secret: Fructele se amesteca neparat cu gris sau pesmet inainte de le pune peste aluat deoarece acesta va absorbi zeama pe care fructele o lasă la copt, şi, astfel, aluatul nu se va umezi.

Reteta placinta din aluat nisipos cu fructe, placinta din aluat nisipos cu fructe, placinta cu fructeReteta placinta cu fructe, aluat nisipos

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare