marți, 14 februarie 2012

Reteta salata de cartofi cu maioneza

Reteta salata de cartofi cu maioneza

Ingrediente:
- 1 kg cartofi,
- o ceapă mare (100 g),
- 2 ouă,
- 400 ml untdelemn,
- o cutie cu sardele,
- 2 lamai,
- sare,
- muştar.

Mod de preparare:
Intr-un bol de cca  3 1 se pun 2 linguri cu apă (30 ml), 2 linguri cu zeamă de lămîie (30 ml) sau o lingură cu oţet de 9 grade, o linguriţă cu vîrf de sare (10 g) şi ceapa tăiată în felii (cînd este ceapă verde, se pun 4 — 5 fire, tăiate în felii, cu frunzele verzi cu tot). Se amestecă toate şi se lasă la o parte.

Cartofii, de mărime mijlocie, se spală, se fierb în coajă în apă clocotită (cît să treacă peste ei), circa 30 minute, împreună cu o linguriţă de sare, ca să nu se zdrobească la fiert. Dacă furculiţa intră cu uşurinţă în ei (sînt fierţi), se scurg de apă şi se curăţă fierbinţi, ţinîndu-i pe un şervet de hîrtie.
Cînd toţi sînt curăţaţi, se taie în felii, se deşartă toţi odată peste ceapă cu care se amestecă uşor, prin răsturnare, cu furculiţa, ca să nu se zdrobească şi apoi se lasă să se răcească. Dacă sînt fierbinţi, cartofii absorb tot sosul, devenind fragezi şi gustoşi şi după ce se răcesc.

Pt maioneza un galbenus fiert si unul crud se amesteca cu fuculita cu miscari circulare si se adauga untdelemnul putin cate putin pana il terminam. La sfarsit adaugam 1 lingurita de mustar.
După ce s-a preparat maioneza  se adaugă şi untdelemnul de la sardele, se sărează şi se acreşte cu 30 ml zeamă de lămîie în total.

Sardelele, tăiate in bucăţi de 2—3 cm, se pun peste cartofi şi se deşartă maioneza, amestecîndu-se uşor prin răsturnare, ca să nu se zdrobească cartofii (Dacă salata este prea acră sau prea sărată, se adaugă 1—2 cartofi, tăiaţi în cubuleţe mai mici cu care se amestecă).
Salata se aşază pe platou, se netezeşte cu un cuţit inoxidabil şi se ornează cu măsline tăiate în formă de stea, cu raze roşii din gogoşari şi cu felii subţiri de lămîie cu marginea dinţată. Este foarte gustoasă şi se poate servi şi la masă festivă.

Secret:Dacă cartofii sunt fierbinţi, cand ii adaugam peste ceapa acestia absorb tot sosul, devenind fragezi şi gustoşi şi după ce se răcesc.

Reteta salata de cartofi cu maioneza, salata cartofi cu maionezaReteta cartofi cu maioneza

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare