vineri, 24 februarie 2012

Reteta salata de icre

Reteta salata de icre

Ingrediente:
- 50g icre,
- 250ml untdelemn,
- 1-2 linguri zeama de lamaie,
- 4 linguri apa,
- o lingurita rasa mustar.

Mod de preparare:
Icrele proaspete, fără să se spele, se sărează puţin, se lasă 2—3 zile la frigider şi apoi se pregătesc. La congelator, se pot păstra în acest fel în pungă de nailon, timp îndelungat (6—8 luni). Dacă icrele trebuie conservate mai mult timp, fără congelator, se sărază abundent (220 g sare pentru 1 kg icre), amestecîndu-le bine, apoi se aşază într-un borcan bine acoperit cu capac sau cu o foaie de nailon, ca să nu se evapore apa şi să se usuce. Aceste icre trebuie să se desăreze, cînd se pregătesc.
Icrele se pun într-un săculeţ mic de tifon, legat ca să nu se risipească icrele care se ţine 2—3 ore în apă rece; apoi, se strînge bine săculeţul ca să se scurgă apa şi icrele se pregătesc ca şi cele proaspete.
Icrele proaspete (lăsate la frigider 2—3 zile, puţin sărate; se va scurge apa care s-a format prin topirea sării şi fără să se mai spele), se pun într-un castron, împreună cu o linguriţă zeamă de lămîie sau 5—6 picături de oţet sau o linguriţă rasă de muştar, se bat bine cu furculiţa, ca să se adune pieliţele (membranele în care au fost învelite) care, apoi, se vor îndepărta şi să se formeze un lichid vîscos prin spargerea unor icre (se observă aceasta, cînd devin puţin vîscoase); numai din acel moment se începe adăugarea untdelemnului, ca să se lege (la fel ca şi cu gălbenuşul de ou din maioneză). Nu se pune nici franzelă, nici griş, deoarece le denaturează gustul şi aspectul. Substanţa acră emulsionează rapid untdelemnul, evitînd astfel separarea lui. Untdelemnul se toarnă, exact ca şi la maioneză, din sticlă cu dop subţire, bătînd incontinuu cu furculiţa (sau cu mixerul).
Cînd devin prea tari, se adaugă cîte o linguriţă cu apă rece, care le înmoaie, incorporîndu-se mai bine untdelemnul. Substanţa acră le şi albeşte şi le face mai pufoase; se gustă icrele ca să se adauge numai atit cît este necesar, să nu fie prea acre. Treptat se adaugă 4—5 linguri (circa 50 ml, cu apă, care le înmoaie şi le înmulţeşte. Compoziţia va căpăta aspectul unei creme pufoase şi consistente, care-şi va menţine bine forma (Gustul de sare şi acru să nu fie prea pronunţat). Se poate pune şi ceapă rasă fin (după gust).

Secret: Salata se aranjează pe platou, se nivelează cu cuţitul, apoi se fac deasupra ei dîre cu furculiţa. Se ornează cu măsline tăiate în formă de stea, cu raze subţiri din gogoşari şi cu felii de lămîie cu marginea crestată.

Reteta salata de icre, salata de icreReteta icre

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare