marți, 21 februarie 2012

Reteta tort de ciocolata sau cacao

Reteta tort de ciocolata sau cacao

Ingrediente - Reteta tort de ciocolata sau cacao:

Blatul: 
- 7 oua mari,
- 150 g zahar,
- 120 g faina,
- 20 g cacao,
- 15 ml rom.

C r e m a : 
- 3 oua,
- 3 linguri apa,
- 50g cacao sau 100g ciocolata,
- 150—200g zahar,
- 250 g unt,
- un plic cu zahăr vanilat.

Siropul :
- 200 ml apa,
- coaja rasa de lamaie
- 50 ml rom,
- 50—100 g zahar.

Mod de preparare - Reteta tort de ciocolata sau cacao:

Pentru blat, albuşurile se bat spumă, se adaugă tot zahărul tos şi o lingură eu rom (15 ml) şi se bat in continuare, pină cînd se întăreşte spuma (să nu cadă de pe tel, cînd acesta se ridică). După aceea, se pun toate gălbenuşurile si se bat de 4—5 ori.
Cacaua se cerne neapărat prin sită de sîrmă inoxidabilă, se amestecă cu făina, apoi se adaugă în compoziţie şi se amestecă cu telul uşor, numai prin răsturnare, de jos în sus, de 9—10 ori. Compoziţia se aşază imediat în forma de tort, tapetată cu margarină solidă şi făină sau cu hartie de copt.
Forma se introduce în cuptorul bine încălzit, la foc mijlociu, cu 30 minute înainte.
Se coace 30—40 minute, nedeschizînd cuptorul 20 minute; apoi, se mai poate reduce puţin focul. După ce s-a copt, blatul se lasă să stea 3 minute în formă, apoi se trece cu cuţitul pe marginea lui, se pune platoul deasupra, se răstoarnă şi, imediat, blatul se întoarce pe bază.

Blatul rece se taie în trei foi prin mişcări de ferăstrău.

Pentru sirop, se fierbe apa cu zahărul şi cu puţină coajă de lămîie, 2—3 clocote. După ce s-a luat de pe foc,  şi, după ce s-a răcit,  se adauga romul. Siropul se pune în stropitoarea cu care se vor stropi foile reci.

Pt crema intr-un ligbenaş smălţuit de 2—3l, se freacă oăule cu zahărul, 1—2 minute, apoi se diluează cu 2 -3 linguri apa şi se bat 10 minute, cu telul inoxidabil, în formă de pară, deasupra unui vas cu apă clocotită pe care să-l acopere ca un capac. Cînd se ia de pe foc, se adaugă imediat cacaua, neapărat cernută prin sită de sîrmă inoxidabilă, sau ciocolata, rasă prin prin răzătoarea cu găuri mari şi zaharul vanilat; se amestecă bine cu telul, pînă cînd compoziţia se omogenizează perfect, apoi se răceşte pe un vas cu apă rece, pînă cînd ajunge la temperatura degetului (potrivită). După aceea, se adaugă la marginea cremei jumătate din cantitatea de unt moale şi se bate cu telul în formă de pară numai în unt, pînă cînd acesta se fărîmiţează bine şi, treptat, toată crema aderă la el; se pune şi restul de unt la fel, amestecînd cu telul circular sau cu mixerul, pină cînd toată crema fiartă se încorporează în unt şi se omogenizează, căpătînd un aspect de alifie.

Se aşază prima foaie pe platou (care a fost deasupra, cînd s-a copt), ste unge cu 1/3 din cremă, apoi se pune foaia din mijloc care se unge cu 1/2 din crema rămasă şi, deasupra, se aşază foaia care a fost la baza blatului şi care este mai dreaptă.
Tortul se unge lateral şi deasupra cu restul de cremă si in functie de gust se poate balota cu nucă măcinată.

Secret: Dacă au fost coapte în formă tapetată cu hîrtie blatul de tort se scoate, inclinînd puţin forma şi trăgîndu-l afară cu hîrtia; astfel, rămîne aşezat chiar pe baza lui, fără să mai fie răsturnat. In acest fel, nu se presează în timp ce sînt calde. Hirtia se desprinde lateral, iar dedesubt se introduce lama lată a unui cuţit între hîrtie şi blat; acesta se desprinde uşor şi se lasă să se răcească pe hîrtie.
Reteta tort de ciocolata sau cacao , Reteta tort de ciocolata sau cacao , Reteta tort de ciocolata sau cacao

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare