vineri, 9 martie 2012

Reteta cornuri foarte fragede

Reteta cornuri foarte fragede

Ingrediente:
I. 250 g margarină sau unt, 100 g făină, o linguriţă rasă sare (10 g).
II. 350 g făină, un ou, 20g drojdie, 15 ml untdelemn, 200 ml smîntînâ groasă, coaja şi zeama de la 1/2 lămîie, 30 g zahăr, 50 ml lapte, vanilie.

Mod de preparare:
Intr-un castron, se amestecă drojdia cu zahărul pînă cînd se lichefiază, apoi se adaugă oul întreg, smîntîna, laptele, zeama şi coaja de lămîie şi făina; se frămîntă cu mîna, 6—7 minute şi se lasă la cald să crească 15 minute. în alt castron, se freacă grăsimea (ţinută la cald, ca să fie moale) cu făina şi sarea pînă ce se omogenizează, lăsînd aluatul mai aproape de sursa de căldură, ca să se menţină moale. După ce a crescut, dublîndu-şi volumul, aluatul se pune pe o foaie de nailon, presărată cu făină şi se întinde în foaie dreptunghiulară de 1/2 cm grosime. Se distribuie grăsimea de la punctul I în grămăjoare pe toată foaia, iar acestea se întind, apoi cu cuţitul, ajutîndu-ne şi cu mîna, ca să nu se deformeze foaia pînă ce se unge toată suprafaţa. Se rulează, începînd de la latura mai lungă; ruloul se aplatizează cu palmele şi cu sucitorul, ca să se obţină lăţimea de circa 30 cm; capetele ruloului se aduc pînă la mijlocul lui  şi, apoi, se îndoaie încă o dată. Se lasă aluatul să stea 5 minute ca să devină mai elastic, apoi se întinde în foaie de 3—4 mm grosime; foaia se taie, pe lungime, în fîşii late de 8—10 cm, cu cuţitul trecut mereu prin făină. Fiecare fîşie se taie, pe diagonală, în triunghiuri. Pe cîte o latură a triunghiurilor se pune 1/2 linguriţă cu marmeladă. Triunghiurile se rulează în formă de cornuri, şi apoi, se aşază în tavă cu distanţă de 2—3 cm între ele. Tava se introduce, imediat, în cuptorul bine încălzit dinainte la foc mijlociu, unde se lasă circa 30 minute. După 20 minute, cuptorul se poate deschide şi focul se reduce, dacă este necesar.
După ce se scot din cuptor, cornurile se trec prin zahăr vanilat.
Secret: Acest aluat se va lucra imediat după ce a fost împăturit cu grăsimea, altfel va fermenta şi făina cu care a fost frecată grăsimea şi nu se va mai desface în foi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare