joi, 1 martie 2012

Reteta ghiveci din legume

Reteta ghiveci din legume

Ingrediente:
- 500g zarzavat (morcovi. pătrunjel, ţelină),
- o ceapă (100 g),
- o vanătă 250g),
- o conopidă mică (300-400 g),
- o gulie mică (200 g),
- un dovlecel 500g),
- 150 g boabe de mazăre,
- cca 20 păstăi de fasole verde,
- cca 200 g bame tinere,
- 2—3 ardei graşi,
- 2 cartofi,
- 1 kg roşii,
- o felie de 2—3 cm grosime varză albă dulce,
- untdelemn,
- frunze de mărar, pătrunjel, ţelină.

Mod de preparare:
Ghiveciul se poate pregăti din zarzavaturile şi legumele pe care le avem la îndemînă. Se pregăteşte tot materialul şi se adaugă în ordinea duratei de fierbere.
Vinetele, necurăţate de coajă, tăiate, pe lungime în (sferturi mici) felii de 2 — 3 cm grosime, iar acestea în cîte 2—3 bucăţi pe grosime, se pun într-un castron, presărîndu-se cu puţină sare care va extrage zeama amară. După 30—40 minute, vinetele se spală bine cu apă rece, storcîndu-le în pumni.
Dovlecelul, curăţat de coajă şi seminţe, se taie în cuburi de 3 — 4 cm, se presară de asemenea cu sare, se limpezeşte după 30 minute şi se scurge bine.
Bamele sînt bune pentru gătit numai cînd sînt tinere, cu păstaia fragedă; cele bătrîne au învelişul tare (fibros, cu multă celuloză). Cînd se fierb, coaja lor elimină un suc cleios, mucilaginos; cele tinere, mai puţin. Pentru a înlătura acest neajuns, bamele se fierb numai 5 minute în 200 ml apă clocotită cu 200 ml borş sau în 1l apă, cu 50 ml oţet şi o linguriţă rasă de sare. Se iau de pe foc, se lasă în apă acoperite încă 15—20 minute, se limpezesc în mai multe ape reci, pînă cînd se curăţă de substanţa mucilaginoasă.
Zarzavatul (morcovi, pătrunjel, ţelină) curăţat, spălat, se taie în felii de 1 cm grosime, 2—3 cm lungime şi, împreună cu ceapa tăiată mărunt, se căleşte în 3—4 linguri untdelemn, 4—5 minute, amestecînd ca să nu se ardă. După aceea, se sting cu apă fierbinte cît să le cuprindă, adăugand imediat gulia tăiată în felii ca şi morcovul, sau în bastonaşe de 1 cm grosime, fasolea ruptă în bucăţi de cîte 3 — 4 cm şi varza tăiată ca fideaua, lăsîndu-le să fiarbă acoperite, pînă cînd se moaie şi completînd cu apă, ca să nu se ardă.
Se adaugă, apoi, tranşa a doua: bamele opărite , vinetele, dovleceii, mazărea boabe, ardeii tăiaţi în felii de 1/2 cm, cartofii tăiaţi.în cuburi de 2—3 cm şi roşiile (dacă se poate curăţate de coajă) tăiate în felii mai groase; se amestecă uşor toate.

Secret: Cratiţa se introduce în cuptor, unde se lasă acoperită 20—30 minute, ca să fiarbă bine toate şi să-şi însuşească reciproc gustul. Apoi, se adaugă sare după gust şi, pentru aromă, frunze de ţelină, pătrunjel şi mărar, tăiate mărunt.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare