sâmbătă, 24 martie 2012

Reteta gogosi cu iaurt sau lapte batut

Reteta gogosi cu iaurt sau lapte batut

Ingrediente:
- 200 g iaurt sau lapte bătut (cîntărit exact),
- 150 g făină,
- un ou,
- un vîrf de linguriţă sare,
- coaja rasă de la 1/2 lămîie,
- o linguriţă rasă praf de copt sau bicarbonat.

Mod de preparare:
Iaurtul sau laptele bătut se amestecă bine cu oul întreg, sarea şi coaja de lămîie, apoi se adaugă făina amestecată neapărat cu praful de crescut; se bat eu linguriţa, numai pînă cînd se încorporează toate.
In timp ce se prepară aluatul, se pune pe foc (dar nu direct pe flacără) o tigaie de ochiuri sau o cratiţă de 1l cu 1/2l untdelemn, să se înfierbînte. Gogoşile trebuie coapte imediat, deoarece prin combinarea prafului de crescut din făină cu iaurtul se degajă bioxid de carbon care va face să crească aluatul; dacă se aşteaptă prea mult, compoziţia fiind moale, praful de copt se descompune repede, bioxidul de carbon se pierde şi gogoşile nu vor mai creşte.
Se pune o bucăţică de aluat, cit un bob de porumb, în untdelemn şi dacă aceasta iese la suprafaţă şi se rumeneşte imediat, se pot pune gogoşile. Se ia cîte o linguriţă cu vîrf, numai din marginea aluatului (fără să se mai amestece în compoziţie) şi se lasă să cadă în fiecare ochi al tigăii sau în cratiţă. Dacă se coc în cratiţă, se pun atîtea cîte încap, neîngheşuite. Se coc cîte 2—3 minute pe fiecare parte, pînă cînd se rumenesc. Gogoşile nu vor fi rotunde, ci colţuroase, de mărimea unei piersici mijlocii. Din această compoziţie rezultă circa 24 gogoşi. Se pudrează cu zahăr cu vanilie şi se servesc calde; au acelaşi gust ca şi gogoşile din aluat dopsit.

Secret: Ca gogoşile să se pună mai uşor în tigaie (să nu curgă din linguriţă, compoziţia fiind moale), compoziţia se ia cu o lingură de masă (numai pînă la jumătatea ei). Lingura nu se umple, deoarece dacă sint mai mari, gogoşile vor rărnîne necoapte la mijloc.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare