marți, 20 martie 2012

Reteta mancare de urzici

Reteta mancare de urzici

Ingrediente - Reteta mancare de urzici:

- 500g urzici,
- 2—3 linguri untdelemn,
- 30 g slănină afumată,
- o ceapă (80g),
- 30 g făină,
- 100 ml smtntînă,
- zeamă sau sare de lămlie,
- usturoi,
- mărar tăiat mărunt,
- sare.


Mod de preparare - Reteta mancare de urzici:

De la urzici, se foloseşte numai vîrful lujerilor (5—7 cm) cu toate frunzuliţele aferente. Se controlează amănunţit, ca să nu aibă fire de păr (de la animalele care le străbat), apoi se spală într-un vas cu apă multă, agitîndu-se cu o lingură de lemn, ca să se desprindă nisipul fin lipit de ele. Se scot din apă cu strecurătoarea şi se spală în 4—5 ape, pînă cînd în ultima apă nu mai rămîn urme de nisip.
Se scot din ultima apă în mănunchi şi se taie în felii late.
Slănina, tăiată în bucăţele cît mai mici, se prăjeşte la foc mic, pînă cînd se rumeneşte puţin (în auriu). Se ia de pe foc, se pune ceapa tăiată mărunt şi se amestecă numai de 2—3 ori, apoi se adaugă urzicile. Cratiţa se pune iar pe foc şi se amestecă pînă scade puţin volumul urzicilor; apoi, se sting cu 250m1 apă fierbinte şi o linguriţă rasă de sare, lăsîndu-le să fiarbă, la foc mic, acoperite pînă cînd se moaie bine (circa o oră), adăugind cîte puţină apă, dacă scade prea mult. Dacă se întrebuinţează untdelemn, acesta se încălzeşte cu ceapa un minut, apoi se adaugă urzicile şi se continuă cum s-a arătat mai sus.
In oală sub presiune, urzicile fierb în 30 minute cu ceapa, untdelemnul şi 1/i 1 apă. Cînd sînt bine fierte, se adaugă făina frecată cu 1 — 2 linguri de apă rece, cu care se amestecă, completînd cu apă, ca să rezulte circa 500 ml sos. Se lasă să fiarbă cîteva clocote, ca să se lege şi, dacă este prea gros, se mai diluează cu puţină apă, lăsindu-1 să fiarbă 2—3 clocote. Se ia de pe foc şi se amestecă bine imediat cu smîntana, bătută dinainte cu o lingură de apă rece.
Se şi acreşte, după gust, cu zeamă sau sare de lămîie sau cu cîteva picături de oţet, adăugind şi usturoiul tăiat mărunt şi mărarul. La masă, se poate adăuga hrean ras, după gust.
Secret:Se serveşte facultativ, cu mămăliguţă caldă, sau ca şi mîncarea de spanac.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare