miercuri, 7 martie 2012

Reteta varza dulce calita

Reteta varza dulce calita

Ingrediente:
- 1 varză de mărime mijlocie (800—900 g),
- 50 ml untdelemn,
- 1/2 lămaie sau oţet,
- mărar,
- piper,
- o ceapă (50 g),
- sare.

Mod de preparare:
Varza curăţată se taie în jumătăţi şi apoi subţire ca fideaua. Se presară cu o linguriţă de sare, se amestecă bine şi se lasă 30 de minute.
Ceapa, tăiată mărunt, se căleşte în tot untdelemnul, un minut, la foc mic şi, imediat, se pune varza bine stoarsă în pumni, se amestecă, adăugind 3—4 linguri cu apă şi un vîrf de cuţit cu piper, după care se acoperă şi se lasă la foc mic, amestecînd din cînd în cînd, ca să nu se prindă de vas, pînă cînd se moaie bine (cca 30—40 minute).
Se adaugă cîte puţină apă, dacă este nevoie; cînd este gata, apa trebuie să fie complet scăzută. Se poate da la cuptor, tot acoperită, pînă cînd se moaie, amestecînd, şi acolo, din cînd în cînd. Dacă se arde, se schimbă repede în alt vas. Cînd este gata, se acreşte cu zeamă de lămîie sau oţet şi se sărează după gust. Pentru aromă, se adaugă mărar tocat şi, facultativ, piper măcinat.
Secret: Se serveşte ca garnitură, ca şi varza acră călită, la orice friptură mai grasă; se poate asocia şi cu piure de cartofi sau cu garnitură de orez.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare