marți, 10 aprilie 2012

Reteta prajitura cu nuci

Reteta prajitura cu nuci

Ingrediente - Reteta prajitura cu nuci

Foaia:
- 200 g nuci măcinate,
- 100 g făină,
- 200 g zahăr tos,
- 160 g unt,
- 15 ml rom sau zeamă de lămîie,
- coajă de lămîie,
- un borcan de 400 g marmeladă (de caise, coarne sau măceşe)
- un plic cu zahăr vanilat,
- 6 albuşuri.

G1azura:
- 6 gălbenuşuri,
- 160 g zahăr pudră,
- 15 ml rom sau zeamă delămîie.

Pentru ornat:
- ciocolată rasă,
- bomboane mici colorate,
- nuci tăiate mărunt etc.

Mod de preparare - Reteta prajitura cu nuci:

Albuşurile se bat spumă, se adaugă tot zahărul tos şi romul sau zeama de lămîie şi spuma se bate în continuare pînă ce se întăreşte din nou, ca o zăpadă. După acaea, se pune untul topit, dar rece, se amestecă cu telul, prin răsturnare, de 4—5 ori, apoi se adaugă toată făina amestecată, în prealabil, cu nucile măcinate, coaja de lămîie şi zahărul vanilat; se amestecă din nou, uşor, cu telul, numai prin răsturnare, de jos în sus şi puţin. Compoziţia se deşartă în lungul unei tăvi mijlocii de circa 23/33 cm sau ceva mai mare,unsă bine cu margarină solidă şi tapetată cu făină, se curăţă de pe lighenaş cu lopăţica din plastic şi se nivelează. Tava se introduce în cuptorul bine încălzit dinainte, la foc mijlociu şi se lasă circa 25 minute; nu se deschide cuptorul 15 minute.
După ce s-a scos tava din cuptor, prăjitura fierbinte se stropeşte cu pensula muiată în 50 ml rom sau cu stropitoarea din plastic (în care se pune romul); se unge imediat cu marmelada şi se lasă să se răcească. In acest timp, se freacă, cu furculiţa sau cu mixerul, gălbenuşurile cu zahărul pudră şi cu o lingură de rom sau cu zeamă de lămîie, pînă cînd se topeşte zahărul şi compoziţia capătă consistenţa unei smantani care curge puţin; se deşartă peste marmeladă şi se nivelează. Deasupra se presară cu ingredientele pentru ornat, dar fără să se acopere complet gălbenuşul.

Secret: După ce s-a lăsat să se usuce in bucătărie pînă a doua zi, prăjitura se taie in bucăţi de 3/5 cm.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare