luni, 16 aprilie 2012

Reteta rata cu masline

Reteta rata cu masline

Ingredinte:
- o rata de cca 2 1/2 kg,
- o ceapă mare (100 g),
- 250 ml suc de roşii,
- 100 ml vin alb sec,
- 100 ml untdelemn,
- 150 g măsline,
- o foaie de dafin,
- 25 g făină,
- o linguriţă rasă muştar,
- 3—4 felii de lămaie,
- piper,
- sare.

Mod de preparare:
De la raţă se aleg numai părţile cărnoase: picioarele, pulpele, aripile tăiate cu piept în jur, pieptul tăiat în jumătate, pe lungime şi, apoi, in jumătate pe lăţime.
Ceapa, tăiată mărunt sau rasă fin, se căleşte în tot untdelemnul, Ia foc mic, pînă cînd devine lucioasă, fără să se îngălbenească; după aceea, se pun bucăţile de carne, amestecînd ca acestea să se infierbînte bine şi se adaugă jumatate linguriţă sare şi puţină apă. Se lasă să fiarbă acoperite, cca 30 minute la foc mic, completînd lichidul, pentru a nu se arde ceapa. Se pun, apoi, măslinele, feliile de lămiie (fără coaja albă care este amară), muştarul, sucul de roşii, vinul şi apă (cît să cuprindă carnea şi măslinele). Se lasă să fiarbă în continuare acoperite, la foc mic, sau la cuptor, pînă cînd se moaie carnea. Carnea de raţă fierbe în circa 1 — 1 1/2 oră. Cînd este gata, se freacă făina cu 1 — 2 linguri de apă rece şi se adaugă în sos, lăsînd să fiarbă cîteva clocote, ca să se lege. Se sărează, dacă este nevoie (sînt şi măslinele sărate), potrivind gustul cu suc de roşii sau zeamă de lămîie şi completînd cu apă, cît să cuprindă bine carnea şi măslinele.
Secret: Mîncarea se serveşte rece, de aceea sosul nu trebuie să fie prea gros, căci prin răcire se mai îngroaşă, fiind cu făină.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare