marți, 26 iunie 2012

Reteta aluat pt tarte

Reteta aluat pt tarte

Ingrediente:
- 250 g făină,
- 2 gălbenuşuri,
- un ou întreg,
- 100 g unt sau maragarină,
- 50 g zahăr,
- 50 ml smintina sau lapte,
- un vîrf de cuţit sare,
- vanilie.

Mod de preparare:
Tartele se fac în forme speciale, rotunde, cu marginea ondulată, ca cele de savarină, dar puţin mai mici. Se dau la cuptor în tavă, ca să se poată manipula mai uşor, fiind astfel şi protejate, ca să nu se ardă aluatul. Pentru tarte, este bun orice aluat fraged (nisipos), fără praf de crescut sau drojdie, in care se vor pune 3—4 linguri cu lapte sau o lingură cu smîntînă, ca să nu, fie prea sfărîmicios. Aluatul se întinde în foaie de 3—4 mm grosime şi se taie în rondele, calculate să fie suficient de mari, ca să îmbrace bine formele pînă sus. Mai simplu, se va introduce o coală de hirtie albă (mai moale) în tarta neunsă, care se va presa bine ca să ia forma tartei; apoi, se va tăia partea care trece peste forma de tarta. După acest disc se va tăia aluatul, care se va aşeza in formele bine unse cu,grăsime solidă şi tapetate cu făină, presîndu-se puţin cu degetele ca să ia forma ondulată a formelor. Se face cu furculiţa o înţepătură în aluat, la baza formei, pe unde va ieşi aerul, ca aluatul să nu se ridice în băşici.

Intr-un castron, se freacă grasimea cu zaharul pînă cînd se moaie şi se omogenizează, adăugind apoi galbenusurile şi oul intreg, sarea, aroma, smantana sau laptele şi, la urmă, faina; se amestecă bine, fără să se frămînte. Aluatul se ţine la rece 30 minute, ca să se întărească grăsimea, apoi se întinde în foaie de 3-—4 mm grosime şi se taie în rondele după mărimea formelor. Rondelele se aşază în forme şi se coc, la foc mijlociu 20 minute, în cuptorul bine încălzit dinainte la foc mijlociu.
După ce s-au răcit, tartele se umplu cu boabe crude de struguri, coacăze, cireşe, vişine, sau cu orice fel de fructe crude din care s-au scos sîmburii (care au), sau au fost tăiate în felii (cele mai mari). Fructele se aşază în tarte, numai înainte de servire, ca să nu lase zeamă; nu se pune zahăr peste ele din acelaşi motiv, ci numai 1—2 linguriţe cu jeleu de fructe, peltea sau sirop bine legat.
Tartele se pot umple şi cu cremă de vanilie, ca pentru plăcintă, modelîndu-se deasupra cremei cîte o rozetă de frişcă simplă. De asemenea, se pot umple cu diferite creme cu gelatină, care se pun în tarte imediat ce sînt gata, lăsîndu-le să se închege în tarte ; deasupra fiecăreia se face cîte o rozetă de frişcă.

Secret: Inainte de a se baga la cuptor se face cu furculiţa o înţepătură în aluat, la baza formei, pe unde va ieşi aerul, ca aluatul să nu se ridice în băşici.
Reteta aluat pt tarte, aluat pt tarteReteta pt tarte, Reteta aluat, aluat pt tarte

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare