marți, 19 iunie 2012

Reteta dulceata de nuci verzi

Reteta dulceata de nuci verzi

Ingrediente - Reteta dulceata de nuci verzi:

- 2 kg nuci verzi (250—300 buc) cu sîmburii neformaţi,
- 1 kg zahăr,
- 1/2 l apă,
- o lingură miere de albine (100g),
- zeama de la o lămîie mare (50 ml) sau 100 g glucoză,
- 2 cuişoare,
- 1—2 bucăţi scorţişoară nemăcinate,
- vanilie.

Mod de preparare - Reteta dulceata de nuci verzi:

Nucile se culeg cu sîmburii neformaţi (cu aspect gelatinos) şi se curăţă de coaja verde, pînă unde începe să se formeze coaja nucii propriu-zise, care este încă albă şi moale. Din cantitatea iniţială va rămîne 1 kg nuci curăţate. Pe măsură ce se curăţă, nucile se pun în apă rece, ca să iasă amăreala din ele si să nu se înnegrească.
Se lasă astfel 24 ore, acoperite cu o farfurioară întoarsă|(ca să le menţină scufundate în apă), sehimbînd apa de 2—3 ori în acest răstimp.
Nucile verzi curăţate se scurg de apă a doua zi şi se limpezesc bine.
Intr-o cratiţă, zahărul, mierea şi zeama de lămîie sau glucoza se amestecă, pe foc, cu apa, pînă cînd se dizolvă zahărul. Cînd siropul dă în clocot, se pun nucile şi condimentele. Se fierb pînă cînd se leagă siropul, dar nu prea mult, ca să nu se caramelizeze zahărul. Cratiţa se ia de pe foc şi, dacă nucile plutesc în sirop, pînă la fundul cratiţei şi au un aspect lucios şi, dacă ridicîndu-se lingura din sirop, de pe latul ei cad deodată 3 picături, una lingă alta, înseamnă că dulceaţa este gata.
Se pune fierbinte in borcane. Borcanele se inchid repede cu capace, se aseaza cu fundul in sus, se acopera cu o patura si se tin asa pana a doua zi.
Este o dulceaţă cu aromă foarte plăcută.

Secret: Cojile verzi se pun într-o sticlă cu gîtul larg, se acoperă cu spirt îndoit cu apă sau numai cu rachiu alb şi se ţin 20 zile să se macereze. Din această esenţă se va prepara un lichior excelent (v, „Lichior de nuci").

Reteta dulceata de nuci verzi , Reteta dulceata de nuci verzi , Reteta dulceata de nuci verzi

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare