vineri, 6 iulie 2012

Cum se prepara casul din lapte de oaie

Cum se prepara casul din lapte de oaie

Pentru închegarea laptelui este nevoie de cheag. Acesta se poate procura din farmacii veterinare: cheag „Ara", Pepsină etc., avînd instrucţiunile pe ambalaj. In mod obişnuit, crescătorii de animale şi-l pregătesc singuri, după experienţa moştenită din străbuni, din stomacul mieilor de 2—3 zile (sau chiar la naştere), care se taie de obicei pentru blană (mai ales cei cu blană neagră sau brumărie).
Stomacul de miel se taie în jumătate şi, fără să se spele (mieii n-au mîncat alte alimente decît lapte), ca să nu se îndepărteze fermenţii proprii stomacului care se găsesc în sucul gastric, peste el se toarnă un litru de apă călduţă (ca apa de vară încălzită la soare) şi se pune o lingură cu vîrf sare albă (circa 50 g) lăsîndu-l pînă a doua zi (nu mai mult); apa sărată va extrage acidul clorhidric şi fermenţii din mucoasa stomacului. Se deşartă totul într-un tifon dublu aşezat pe o strecurătoare şi aceasta peste o oală, presîndu-se tifonul strîns între degete, ca să treacă tot lichidul şi tot sucul ce se poate stoarce. Produsul se pune într-o sticlă bine astupată şi se păstrează la rece pe tot timpul verii, fără să se altereze, folosindu-se la nevoie cantitatea necesară.

Mod de preparare - Cum se prepara casul din lapte de oaie:

Laptele puţin călduţ se amestecă bine cu cheagul. La 10 1 lapte se pun 15 ml cheag sau cheag din comerţ după prescripţii. Dacă se prepară la stînă, se va pune la circa 200l lapte 200 ml cheag , ca să se închege mai încet. Vasul se acoperă şi laptele se lasă să se închege. După ce s-a închegat, în circa o oră, se amestecă imediat cu o lingură ca să se separe zerul şi apoi se presează uşor cazeina cu ambele palme, ca să se adune într-un loc. Apoi, se introduce o faţă de masă din etamină sau un şervet din tifon (depinde de cantitate) în vasul cu brînza, răsturnînd brînza în tifon sau faţă de masă. Zerul se strecoară treptat în vasul în care se va prepara urda şi toate resturile de bi'înză se adună în şervet care, apoi, se va strînge, presîndu-se şi cu mina ca să se scurgă zerul. Cand nu mai este zer în vas, se dezveleşte brînza şi se zdrobeşte bine cu mîna, adunînd iar faţa de masă sau şervetul în jurul ei. Se repetă această operaţie încă de două ori, apoi se adună şervetul, respectiv faţă de masă in jurul ei, presînd bine cu mîinile de fiecare dată. în această fază, brînza împreună cu şervetul sau faţa de masă se pune într-o formă potrivită, ca mărime, rotundă sau pătrată, din scîndură, ca să încapă toată cantitatea în formă. Sub formă şi deasupra ei se pune cîte o planşetă care să intre în formă şi peste ea se pune o greutate; se lasă astfel 7—8 ore, ca să se scurgă bine de zer. In lipsa formei, se poate pune peste brînza bine legată în şervet o planşetă şi peste ea o greutate.
Casul astfel obţinut se poate consuma proaspăt pentru orice preparat.
Secret: Casul se poate păstra ca atare sau se poate pune în pungi de nailon, la congelator, fără să sufere nici o modificare (brînza telemea nu se poate conserva la congelator, deoarece apa pe care o conţine îngheaţă şi brînza se va sfărîma cînd se va dezhgeţa).
Cum se prepara casul din lapte de oaie , Cum se prepara casul din lapte de oaie , Cum se prepara casul din lapte de oaie

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare