marți, 17 iulie 2012

Reteta magiun de prune

Reteta magiun de prune

Pentru magiun sînt indicate prunele brumarii de toamnă, cu pulpa mai tare, care vor avea suc mai puţin. Prunele se spală întregi, se scurg bine şi li se scot sîmburii, apoi se trec prin maşina de tocat sau altă maşină pentru piure de fructe. Dacă se extrage o parte din suc, prunele se presară cu puţin zahăr (circa 50 g la 1 kg fructe curăţate de sîmburi); se amestecă şi se lasă 4—5 ore (înainte de a se trece prin maşină), se strecoară, cîte puţine, prin strecurătoare (sucul se bea imediat) şi apoi se trec prin maşina de tocat. Se fierb la foc mic, într-o cratiţă  sau în căldare cositorită (pentru cantitate mai mare). Dacă magiunul se face în căldare, aşezată pe un cuptor special amenajat,se amestecă încontinuu chiar de la început, cu o lopăţică din lemn (la un capăt în formă de „T", adică un băţ lung de 70—80 cm cu o scîndurică lată de 8—10 cm şi lungă de 15 cm); astfel, se poate amesteca mai eficient pe fundul vasului, ca magiunul să nu se prindă şi să se afume. Se fierbe pînă cînd scade apa complet şi magiunul capătă un aspect unsuros; dacă se înfige lopăţica în mijlocul lui, aceasta rămîne în poziţie verticală, nu se răstoarnă. Atunci, cratiţa se ia de pe foc şi magiunul se pune fierbinte în borcane şi se lasă să se răcească bine 2 zile, ca să se usuce

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare