miercuri, 18 iulie 2012

Reteta mici la gratar

Reteta mici la gratar

Ingrediente:
- 1 kg carne de vita de la ceafa (care este mai moale),
- 200 g seu de vita,
- piper,
- ienibahar,
- coriandru,
- cimbru,
- 3—4 căţei de usturoi,
- sare,
- o linguriţă cu virf bicarbonat.

Mod de preparare:
Carnea şi seul se trec prin maşina de tocat de 3 ori. Usturoiul se zdrobeşte împreună cu o linguriţă rasă de sare, cu dosul unei linguri, adăugind 200 ml apa călduţă şi amestecînd bine. Apoi, se strecoară peste carne, adăugind şi bicarbonatul, ca mititeii să crească la prăjit şi să devină pufoşi. Pentru aromă se pune cîte un vîrf de linguriţă cu ienibahar şi coriandru (specifice pentru mititei); în lipsa lor, se poate pune o linguriţă rasă de cimbru pisat. Tocătura se amestecă şi se bate bine cu mîna pînă cînd se omogenizează, apoi se pune într-o pungă de nailon (ca să nu se usuce şi să nu răspîndească miros în jur) şi se introduce în frigider, unde se lasă pînă a doua zi. Prin maşina de tocat (fără sită, numai cu cuţitul) la care s-a montat tubul pentru făcut cîrnaţi, se trece din nou carnea. Prin tub vor ieşi cîrnăciorii (mititeii), care se rup cu mîna, pe măsură ce ies (8—10 cm lungime). Se aşază pe un platou uns cu untdelemn, fără să se lipească unul de altul şi, apoi, cu o pensulă, se ung şi deasupra. Mititeii se pot modela şi între palmele udate cu apă sau unse cu untdelemn. Se ia cîte o lingură plină cu tocătură şi se răsuceşte între palme, pînă ce capătă forma de cîrnăcior de circa 2 cm grosime şi 8 —10 cm lungime.
 Mititeii se pun pe grătarul încins de care se dispune, fără să mai fie nevoie să se ungă şi acesta, mititeii fiind deja unşi cu untdelemn. Se prăjesc 4—5 minute pe o parte, apoi se întorc pe toate părţile, pînă cînd se rumenesc frumos.
Se servesc, imediat, fierbinţi cu muştar.

Secret: Cel mai ideal grătar pentru mititei este cel cu cărbuni, deoarece căldura iradiază de jos în sus, formîndu-se o crustă pe partea de jos a mititeilor, care nu va permite sucului din carne să se scurgă; astfel, mititeii îşi vor păstra suculenta şi frăgezimea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare