duminică, 8 iulie 2012

Reteta sirop de zmeura

Reteta sirop de zmeura

Zmeura se culege în pungi de plastic sau în găleţi, si deoarece este foarte fragilă  îşi pierde repede sucul. Se pune într-un borcan de mărime potrivită, zdrobind-o bine cu mîna. Borcanul se leagă la gură cu un şervet din tifon, ca să nu intre musculiţe de fermentaţie. Se lasă 2—3 zile să fermenteze ca să aibă aciditate proprie şi să-şi lase mai bine sucul, amestecînd-o o dată pe zi, ca să nu prindă mucegai. Sucul de zmeura se poate înmulţi cu apă, adăugînd-o chiar de la început, în borcan, odată cu zmeura şi vor fermenta împreună; se pune pentru fiecare litru de zmeură  1 1/2l apă. Sucul se stoarce printr-un săculeţ din tifon dublu sau triplu, udat cu apă şi stors. Se pune circa 1 litru zmeură cu suc în săculeţul aşezat deasupra unui vas smălţuit, presîndu-se cu mîna, pină cînd rămîn numai seminţele bine stoarse. Astfel se procedează, pînă cînd se termină întreaga cantitate. Sucul rezultat se pune, din nou, în borcanul spălat şi se lasă pînă a doua zi nemişcat, ca să se depună suspensiile şi să se limpezească; apoi, se scurge cu atenţie, ca să nu se răscoleasca drojdia.

La sucul obţinut se adaugă zahăr; la un litru se pune 1 kg zahăr. Toată cantitatea de suc cu zahărul respectiv se pune într-un vas smălţuit (oală, lighean, cratiţă), avînd un volum încă o dată cît capacitatea sucului, deoarece cand fierbe, sucul face multă spumă şi, dacă vasul este mic, poate să dea în foc. Se amestecă pe foc, pînă cînd se topeşte complet zahărul, apoi se lasă să fiarbă la foc mic, supraveghindu-1 îndeaproape şi amestecînd la suprafaţă, ca să dispară spuma; aceasta se formează în cantitate mai mare la sucul care se lasă să fermenteze mai mult, ca să capete aciditate proprie. Sucul se poate stoarce şi după o zi şi, atunci, se pune la 4—5l sirop un pachet cu sare de lămîie pentru aciditate. în oricare variantă, se fierbe circa 30 minute, ca să se distrugă fermenţii; după aceea, se trage vasul la o parte sau se face focul foarte mic şi, chiar dacă nu a dispărut complet spuma, se toarnă clocotit în sticle .
Sticlele se pun în pături calde şi se lasă pînă a doua zi.

Secret: Siropul de zmeura se poate fierbe şi nelimpezit, imediat ce a fost stors; dar in acest caz, se va depune puţină drojdie la fundul fiecărei sticle.
Reteta sirop de zmeura , Reteta sirop de zmeura , Reteta sirop de zmeura

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare