sâmbătă, 21 iulie 2012

Reteta vinete impanate - Imam Baialdi

Reteta vinete impanate - Imam Baialdi

Ingrediente:
- 4 vinete (cca 1 kg),
- 100 g morcovi,
- 100 g ţelină,
- o ceapă de mărime mijlocie,
- un ardei,
- 300 - 400 ml suc de roşii,
- 6 căţei de usturoi,
- o foaie de dafin,
- untdelemn,
- sare.

Mod de preparare:
Se aleg vinete de circa 1/4 kg fiecare, bine coapte, se spală, li se taie cozile şi li se curăţă coaja din distanţă în distanţă, ca în final să rezulte 4 dungi albe şi 4 dungi negre. Apoi, se despică în sferturi pe dungile negre, lăsîndu-le prinse la vîrf şi la coadă numai 2—3 cm. Prin tăieturile făcute se sărează puţin miezul şi se iasă circa 30 minute, ca prin topirea sării să se extragă zeama amară din ele. Se limpezesc, apoi, bine în apă rece, se fierb numai 5 minute în apă clocotită şi se scurg în strecurătoare. In acest timp, zarzavatul şi ceapa, rase prin razătoare cu găuri mari, se călesc 2 minute în 3 linguri cu untdelemn (50 ml), adăugîndu-se apoi ardeiul tăiat în felii subţiri şi 4—5 linguri cu apă şi lăsîndu-se să fiarbă înăbuşit, la foc mic, pînă cînd se moaie bine zarzavatul. Se amestecă din cînd în cînd şi se adaugă cîte puţină apă pînă ce se moaie bine. Cînd zarzavatul este fiert, apa trebuie să fie bine scăzută. Se adaugă 1/2 linguriţă sare, frunze de ţeJină şi pătrunjei tăiate mărunt şi un vîrf de cuţit cu piper.
Vinetele bine scurse de apă, stoarse puţin cu mîna, se aşază pe o farfurie. Cu o linguriţă se face loc printre tăieturile făcute anterior şi se introduce zarzavatul călit, pe cit se poate în interiorul vinetelor. într-o cratiţă de mărime potrivită ca să cuprindă toate vinetele unele lîngă altele, se pun 5—6 lunguri cu untdelemn. Vinetele se călesc cca 5—6 minute întorcîndu-se cu grijă pe toate părţile, ca să nu iasă umplutura. Apoi, se toarnă peste ele sucul de roşii, completînd cu cca 400 ml apă, se adaugă o linguriţă cu sare, o linguriţă cu zahăr, usturoiul tocat şi foaia de dafin, sau în lipsa acesteia puţin cimbru şi o frunză de ţelină. Cratiţa se introduce în cuptor, la foc mijlociu, unde se lasă circa 30 minute pină fierb bine toate; vinetele se întorc în sos după 15 minute.
Se servesc reci ca fel întîi, presărate cu pătrunjel tocat.

Secret: Cand se sareaza pt a iesi zeama amara din ele vinetele nu se lasă să stea prea mult timp cu sare, căci se întăresc şi fierb greu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare