sâmbătă, 4 august 2012

Reteta calcan la cuptor

Reteta calcan la cuptor

Ingrediente:
- 1,500 kg calcan,
- 3 linguri unt,
- 1/2 lingură făină,
- 200 g smântână,
- sare,
- piper.

Mod de preparare:
De obicei calcanul nu se serveşte întreg. Când este de mărime potrivită, se curăţă înăuntru, se taie cu un foarfece mare coada şi înotătoarele de jur împrejur şi se spală bine în mai multe ape. Se face o tăietură în lung pe partea unde pielea este neagră, aproape de şira spinării, astfel încât la cuptor peştele să fie pătruns la fel de căldură.
Se unge cu unt un vas termorezistent. Se sărează calcanul cât trebuie, se aşază în farfurie cu partea albă în sus. Se stropeşte bine cu unt. Se acoperă cu un capac sau, dacă lipseşte, cu o coală de hârtie albă mai tare. Se dă la cuptor la foc mijlociu, se ţine aproximativ o oră. Se unge din timp în timp cu untul din farfurie. Se încearcă cu un chibrit. Când lemnul intră uşor în partea cea mai groasă, peştele este fiert, se scoate din cuptor şi se curăţă de piele.
Separat se încălzeşte o jumătate lingură de unt. Când este fierbinte se pune tot atîta făină şi se amestecă fără a lăsa să se îngălbenească. Se adaugă smântâna, turnată câte o linguriţă, şi se amestecă mereu. Se adaugă sare şi piper. Se ţine la cald, într-un vas cu apă fierbinte. Cu 10 minute înainte de a servi, se toarnă sosul în farfurie peste calcan.
Secret: Se serveşte foarte fierbinte.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare