luni, 27 august 2012

Reteta gogosari in otet

Reteta gogosari in otet

Ingrediente:
- 6 kg gogosari proaspeti,
- 2 l apă,
- 1 l otet de 9grade,
- 25 g sare (sau mai puţină),
- 200 g zahăr sau miere,
 - 4—5 linguriţe cu virf sămînţă de muştar,
- o foaie de dafin,
- 2 frunze de ţelină,
- un vîrf de linguriţă piper (facultativ).

Mod de preparare:
Se aleg gogosari frumoşi, nevătămaţi şi proaspeţi. Gogosarii se spală bine cît sînt întregi şi apoi se taie în felii (sferturi). Otetul, apa şi celelalte ingrediente se pun într-o cratiţă de 4—5 1. Cand lichidul clocoteste, se pun gogosarii taiati felii  cat cuprinde lichidul, se acopera si se lasa sa se infierbante, pana cand fierb in clocote 1-2 min si se deschid la culoare.
Se scot imediat (scurşi de zeamă) cu spumiera şi se împart direct in borcane
călduţe, aşezate pe o tavă din tabla nesmălţuită, pe marginea sobei la foc mic. Sau, fiecare borcan se pune pe o placă de fier sau pe două cutite  miner din metal, aşezate pe un scaun, lingă sobă sau aragaz, ca să nu plesnească cînd se pun gogoşarii fierbinţi. Astfel se procedează şi cu restul GOGOSARI  pină cînd se termină toată cantitatea. Se aşază în borcane de 1/2 1 pînă la 3 1 şi ,iar peste ei se toarnă lichidul rece sau călduţ, care trebuie să ajungă numai pînă îa 2 cm sub gura borcanelor. Borcanele se inchid şi apoi se sterilizează 50 min.
Secret: Sugerez sa faceti reteta cu miere, gogosarii in otet ies mult mai gustosi si mai aspectuosi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare