vineri, 17 august 2012

Reteta sarailie

Reteta sarailie

Ingrediente:
- 500 g foi de placinta,
- 150 g unt topit,
- 500 g miez nuca.

Siropul:
- 2 pahare cu apă,
- 400 g zahăr,
- vanilie.

Mod de preparare:
Se întinde o foaie foarte subţire de aluat de placinta. Se taie în bucăţi ceva mai mari decât tava în care se vor coace. Se pregăteşte dinainte nuca necesara, nu însă trecută prin maşină, ci tocată cu cuţitul, astfel încât să nu fie prea măruntă. Se întind două foi una peste alta stropite între ele cu unt şi se presară nucă. Se mai pun două foi se stropesc cu unt şi se presară din nou un strat de nuca. Se întoarce dintr-o parte, înăuntru, o margine de 3 cm şi se unge cu unt. Cu ajutorul unui băţ ceva mai lung decât lăţimea foilor, şi de grosimea unui creion, se fac sul foile de plăcintă, nu însă strîns, lăsând partea întoarsă să formeze marginea exterioară a sulului. Se strâng apoi uşor pe băţ capetele spre mijloc ca o armonica, de lăţimea tăvii în care se va aşeza sulul după ce se scoate băţul. Se procedează la fel cu restul foilor de plăcintă. Când sulurile sunt toate aşezate în tavă, se taie la rând cu un cuţit, în bucăţi potrivite. Se toarnă câteva linguri de unt topit şi se dă la cuptor la foc foarte mic, astfel încât să se usuce încet mjlocul şi să nu se rumenească numai deasupra. Se ţin la cuptor circa o oră şi jumătate.  Când începe să se rumenească, se toarnă deasupra un sirop făcut din zahăr, apă şi vanilie. Se mai lasă la cuptor câteva minute, până ce a pătruns tot siropul. Se scot  pe o farfurie şi se mai toarnă deasupra puţin sirop.

Secret: Sarailie sunt mai gustoase când sunt pregătite cu o zi sau două înainte de a fi servite.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare