sâmbătă, 15 septembrie 2012

Reteta dulceata de gutui

Reteta dulceata de gutui


Ingrediente - Reteta dulceata de gutui:

- 900g zahăr,
- 600 g gutui cîntărite, după ce au fost tăiate (julienne) sau rase
- 500ml apă,
- 100 ml zeamă de lămîie sau 100 g glucoza,
- vanilie.

Mod de preparare - Reteta dulceata de gutui:

Gutuile conţin o mare cantitate de pectină, de aceea se pun în cantitate mai mică (deoarece gelifică siropul). Gutuile bine coapte, galbene, se şterg de puful de pe ele, se curăţă de coajă şi se taie în formă de chibrit (julienne) sau se rad prin răzătoarea cu găuri mari, ca tăiţeii (cît mai lungi) numai pînă la partea tare şi pietroasă care formează casa seminţelor. Se oxidează repede în timp ce se lucrează. Nu trebuie ţinute în apă. După ce s-au cîntărit, se pun imediat în siropul fierbinte şi îşi vor recăpăta culoarea.
Zahărul, apa, zeama de lămîie sau glucoza şi batonul de vanilie se amestecă pe foc, pînă cînd se topeşte zahărul şi se adaugă imediat gutuile care trebuie să fiarbă mai mult, pînă cînd se moaie. Se fierbe pana cand au aspect lucios şi plutesc în tot siropul , cratiţa se ia imediat de pe foc, altfel gutuile se închid la culoare.
Se toarna dulceata fierbinte in borcane  si se acopera.

Secret: Datorita cantitatii mari de zahar dulceata de gutui nu are nevoie de sterilizare.
Reteta dulceata de gutui , Reteta dulceata de gutui , Reteta dulceata de gutui

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare