luni, 24 septembrie 2012

Reteta dulceata de prune

Reteta dulceata de prune 

Ingrediente - Reteta dulceata de prune:

- 1 kg zahăr,
- 1 kg prune curăţate de coajă şi samburi,
- 30 ml zeamă de lămîie sau 100 g glucoză,
- 1/2 l apă,
- vanilie,
- cca 20 nuci proaspete (curăţate de pielită),
- scorţişoară.

Mod de preparare - Reteta dulceata de prune:

Pentru această dulceata sînt indicate prunele brumarii care se coc prin luna septembrie; acestea au pulpa mai tare şi se desprinde de sîmbure. Prunele (neopărite) se curăţă de coajă (se desprinde foarte uşor de pulpă, cînd acestea sînt coapte), ajutîndu-ne şi de un cuţit cu lama subţire. După ce s-au curăţat (din cca 1 1/2 kg prune va rezulta 1 kg, după ce se înlătură coaja şi sîmburii), li se scot sîmburii (se împing cu un beţişor sau cu o andrea subţire pe la un capăt, ca să iasă pe la celălalt) şi apoi se cîntăresc. Nucile se coc cam tot în acelaşi timp cu prunele de toamnă. Sîmburii de nuci se curăţă de pieliţă, ca să rămînă albi. în fiecare prună se introduce cîte 1/4 din miez. Se afce un sirop din apa si zahar.Prunele, astfel aranjate, se pun in siroul bine legat şi se lasă la foc mic, pînă cînd îşi lasă zeama şi siropul se mai subţiază (2—3 minute); se adaugă zeama de lămîie sau glucoza, o cuişoară, 2—3 bucăţele de scorţişoară sau 2—3 cm dintr-un baton de vanilie şi se trec la foc mijlociu. Se fierb, pînă cînd se leagă din nou siropul şi prunele plutesc în el pînă la fundul cratiţei (cînd se ia de pe foc). Se face proba, dacă siropul este legat, cratiţa se ia de pe foc şi se adună spuma.
Secret: Dulceaţa se lasă să se răcească acoperită şi apoi se pune în borcane.

Reteta dulceata de prune , Reteta dulceata de prune , Reteta dulceata de prune

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare