duminică, 4 noiembrie 2012

Reteta purcel de lapte la tava

Reteta purcel de lapte la tava

Mod de preparare - Reteta purcel de lapte la tava:

Curăţatul purcelului: De îndată ce purcelul a fost tăiat, se pune într-un lighean mare sau o covăţică, se presară bine peste tot cu puţin sacîz pisat (răşină albă) şi se toarna pe deasupra apă fierbinte. Se întoarce purcelul cînd pe o parte cînd pe alta ca să se moaie bine, apoi se scoate şi se aşază pe o
scîndură şi se jumuleşte de păr (operaţia va fi foarte uşoară).
Se şterge cu un şervet curat şi se dă la flacără de spirt, se pîrleşte, apoi se pune într-un vas cu apă călduţă, se spală şi se rade cu cuţitul. Se clăteşte bine cu apă rece apoi se spintecă la pîntece, de la coadă spre punctul unde a fost înjunghiat. Se scot intestinele şi măruntaiele avînd grijă să nu se spargă fierea. Se spală bine în 2-3 ape reci, se lasă să se scurgă timp de 10 min apoi se aşază pe un fund de lemn cu cele patru picioare îndoite (îngenuncheat). Se lasă la rece pînă a doua zi.
Cu un ceas înainte de a fi fript se procedează în felul următor. Se spală purcelul, se şterge bine cu un şervet uscat, pe dinăuntru şi pe dinafară, se freacă cu o lingură de sare şi se lasă să stea 30 min. Se aşază apoi pe tava cu picioarele îndoite şi aşezate pe beţişoare, iar urechile înfăşurate în hîrtie albă. Se unge cu untură, se pune în gură un măr roşu,se adaugă 2-3 linguri de apă şi se dă la cuptor la foc mic la început, apoi focul se face din ce în ce mai iute. În timpul friptului, se unge din cînd în cînd cu o pană muiată într-un păhărel de rom amestecat cu o linguriţă de ulei. Cînd începe să se rumenească, se întăreşte focul, nu se mai unge şi se lasă pînă se rumeneşte frumos. 
Secret: Se serveşte cu cartofi prăjiţi, varză acră călită, mere coapte sau gogoşari în oţet.

Reteta purcel de lapte la tava , Reteta purcel de lapte la tava , Reteta purcel de lapte la tava

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Retete populare