marți, 31 ianuarie 2012

Reteta papricas de pui cu galuste

Reteta papricas de pui cu galuste

Ingrediente:
- 500g carne pui(copanele sau pulpe intregi),
- 2 cepe mari,
- 2 căţei de usturoi,
- un ardei gras rosu,
- 2 roşii sau 100 ml suc de roşii,
- 100 ml untdelemn
- boia sau pastă de ardei,
- piper,
 - pătrunjel,
- sare.

Pt galuste:
- un ou mare (60 g),
- 100 g făină,
- 50 g unt,
- sare.

Mod de preparare:
Se poate pregăti numai eu ceaapă şi usturoi, dacă lipsesc celelalte legume.
Ceapa stocata mărunt  se căleşte în  untdelemn, împreună cu jumatate linguriţă de sare, la foc mic, pînă cînd devine lucioasă, fără să se rumenească. Se adaugă, apoi,ardeiul tocat, jumatate linguriţă cu boia de ardei sau pastă de ardei şi, imediat, carnea, amestecînd pină cînd aceasta se coagulează la suprafaţă.
Se toarnă, apoi, circa 100 ml apă şi se lasă să fiarbă acoperită, la foc mic, sau la cuptor acoperită, amestecînd din cînd în cînd. Cînd scade lichidul, se adaugă cîte puţină apă, ca să nu se ardă ceapa.  Cînd carnea este fiartă, se pun  roşiile, tăiate în felii sau sucul de rosii şi se lasă să fiarbă încă 10 minute.
Cînd este gata, se adaugă usturoiul tocat, pătrunjelul verde tăiat mărunt, un vîrf de cuţit sau de linguriţă cu piper măcinat şi se pune apă, ca să se formeze un sos mai subţire (circa 400—500 ml). Se sărează după gust şi se lasă să mai fiarbă cîteva clocote, fără să se lege cu făină.

In timp ce fierbe carnea se fac galustele.Untul se tine la temperatura camerei si moale se amestecă puţin cu oul întreg, apoi se freacă cu făina, cu dosul furculiţei, circular, pînă cînd se omogenizează. Dacă compoziţia este prea compactă, se pune o lingură cu apă şi se freacă bine. Intr-o cratiţă de 21 se pune  1l apa şi o linguriţă cu sare. Cînd apa clocoteşte, se udă linguriţa şi cu ea se ia din compoziţie cîte o găluşcă şi apoi i se dă drumul în apă; de fiecare dată, se udă linguriţa, ca să nu se lipească compoziţia de ea. Vor rezulta circa 20 găluşte. Se fierb, acoperite la foc mic, 10—15 minute, pînă cînd devin moi; se încearcă o găluşcă, dacă este bine fiartă şi la mijloc. Apoi, găluştele se scot cu spumiera şi se pun în sosul de la papricaş.
Secret: Găluştele se adaugă în papricaş, după ce acesta s-a luat de pe foc. Găluştele se pot servi separat, cu bucăţele de unt deasupra

luni, 30 ianuarie 2012

Reteta budinca de franzela cu mere

Reteta budinca de franzela cu mere 

Ingrediente - Reteta budinca de franzela cu mere:

- 500g mere,
- 200 g franzelă,
- 300 ml lapte,
- 100 g unt,
- 5 ouă,
- 250 ml smîntîna,
- coajă de lămîie,
- 150 g zahăr tos,
- 20 ml esenta de rom,
- 30 g griş sau pesmet,
- o lingură cu vîrf marmeladă de caise,
- jumatate de lingurita sare,
- zahăr vanilat.

Mod de preparare - Reteta budinca de franzela cu mere:

Merele se curata de coaja, se dau pe razatoarea cu gauri mari şi apoi se amestecă cu grisul sau pesmetul.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Peste franzela taiata felii se taorna tot laptele pînă cînd îl absoarbe în întregime. Se mărunteşţe cu furculiţa, se adaugă gălbenuşurile, smantana, untul topit (dar rece), jumatate lingurita linguriţă cu sare, coajă rasă de lămîie, vanilia, marmelada de caise şi se amestecă toate bine, pînă cînd se omogenizează.
Separat intr-un vas se bat albusurile spumă, se adaugă 100 g din cantitatea totala de zahăr tos şi romul. Se bate spuma în continuare, pînă cînd se întăreşte din nou.
Se toarna spuma peste compoziţie (sau compoziţia peste albuş) şi se amestecă uşor cu telul, numai prin răsturnare, de jos în sus. Jumătate din compoziţie se pune într-o cratiţă tapetată dinainte sau intr-un vas termorezistent, se nivelează, apoi se presară cu fructele, şi peste ele se imprastie restul de zahăr (compoziţia este mai densă, nu este afectată de sucul care se scurge din fructe); apoi, se pune restul compoziţiei şi se nivelează.
Cratiţa se introduce în cuptorul bine încălzit la foc mijlociu, unde se lasă cca 30—40 minute.
Se serveste calda, sau rece cu un sirop de fructe(de zmeura e cel mai bun)


Secret: Pt ca budinca sa reuseasca albuşul, bătut spumă, trebuie să fie ultimul din ingrediente care intră în compoziţie şi cu care compoziţia se amestecă foarte puţin, numai cu telul în formă de pară şi numai prin mişcări uşoare de răsturnare, de jos în sus, nu circular, ca să nu se piardă aerul din albuş, care la căldură se va dilata şi va face să crească budinca.
In compoziţia de budincă, nu se va pune nici un praf de crescut, căci i-ar schimba aspectul şi gustul


Reteta budinca de franzela cu mere , Reteta budinca de franzela cu mere , Reteta budinca de franzela cu mere

Reteta fursecuri fine cu vanilie („Capriees des dames")

Reteta fursecuri fine cu vanilie („Capriees des dames")

Ingrediente:
- 100 g făină,
- 100 g unt,
- 100 g zahăr pudră,
- 2 ouă mari (60 g bucata),
- 1 plic cu zahăr vanilat,
- 10ml rom (1 lingurita).

Mod de preparare:
Intre-un vas se bat albuşurile spuma cu furculiţa, se adaugă zahărul pudră şi romul, se bat încă două minute, pînă cînd se topeşte zahărul şi se moaie spuma puţin şi, apoi, se pun gălbenuşurile şi untul moale tinut la tempertura camerei sau topit (dar rece). Compoziţia se amestecă de 4—5 ori, prin răsturnare, apoi se pune toată făina, se amestecă bine, tot cu furculiţa, prin răsturnare, pînă cînd se încorporează (chiar dacă dispare spuma). Compoziţia va fi moale şi puţin spumoasă.
Se ia cu lingurita numai din marginea compoziţiei (fără să se mai amestece în compoziţie, pînă la sfirşit) cîte jumatate linguriţă (cît o măslină mică) şi se pune în tava tapetată cu margarină solidă şi făină.
Distanţa între fursecuri trebuie să fie de 3 cm, deoarece, la copt, se lăţesc ca nişte monede.
Se pun in cuptorul preincalzit 12—15 minute, la foc mijlociu, pînă cînd se rumenesc puţin.
Dupa ce s-au copt, se scoate tava şi, repede, se trece cu cuţitul pe sub ele, cît sînt fierbinţi; dacă se răcesc puţin, se vor lipi de tavă, vor deveni foarte crocante şi se vor zdrobi. în caz că fursecurile se zdrobesc, tava se pune pe plita caldă, sau la aragaz pe un disc mai gros din metal, sau se introduce din nou în cuptor, unde se lasă un minut (cu uşa cuptorului închisă) şi, apoi, chiar la uşa cuptorului, se trece cu cuţitul pe sub toate, ca să se dezlipească şi, apoi, se scot din tavă.
Se pot orna cu glazura de cacao sau ciocolată, cum s-a arătat în reţeta precedentă. Se pot lipi cate doua cu marmelda sau crema de tort.
Secret: Simple şi neumplute, fursecurile se pot păstra mai mult timp (circa 2 luni) în cutie de carton, bine închisă.

duminică, 29 ianuarie 2012

Reteta butoiase din morcovi

Reteta butoiase din morcovi


Se aleg morcovi mai groşi, cu diametrul de 5—6 cm, se fierb întregi în supă de carne sau numai în apăcu sare, fără să se moaie prea mult. Se lasa la rece si apoi se taie pe grosime, cu cuţitul riglat (ondulat), în bucăţi de 5 cm lungime. Tot cu cuţitul riglat se taie puţin din morcov pe toată suprafaţa exterioară, ca să se obţină dîre superficiale verticale sau oblice, trecînd cu cuţitul în spirală şi rotunjind puţin bucata la marginea de jos (ca la butoi). Se scoate, apoi, mijlocul cu rondeua sau cu linguriţa, ca să rămână marginea şi baza de cca 1 cm grosime.
In jurul fiecărui butoiaş se lipesc cu unt două cercuri din coajă subţire de roşie sau de gogoşari roşii.
Butoiaşele se umplu cu salată boeuf sau rusească, cu salată de vinete, ciuperci cu maioneză, limbă tăiată în cubuleţe cu maioneză etc.
Se servesc ca fel întîi.
Se pot umple cu diferite soteuri din legume fierte şi se servesc ca garnitură la fripturi, pt ocazii deosebite.

Reteta varza acra cu afumatura

Reteta varza acra cu afumatura

Ingrediente:
- 500g carne de porc afumata (costita, piept de porc, carnati),
- 1 ceapă,
- 1 kg varză,
- o foaie de dafin,
- piper sau ienibahar,
- cimbru,
- mărar,
- untdelemn sau altă grăsime,
- sare.

Mod de preparare:
Pentru această mancare este de preferat să se folosească carne mai grasă.
Ceapa, tăiată mărunt, se căleşte la foc mic, 2—3 minute, cu 2—3 linguri de untdelemn.
Se adaugă, apoi, carnea tăiată în bucăţi, se amestecă pînă cînd se coagulează la suprafaţă şi, imediat, se pune varza tăiată ca fideaua, după ce a fost spălată în 2—3 ape călduţe (dacă este prea acră sau prea sărată) şi bine stoarsă în pumni.
Se adaugă foaia de dafin, cimbrul, un vîrf de cuţit cu piper sau ienibahar, sau 10 boabe de piper sau de ienibahar şi apă (cît să cuprindă varza).
Se fierbe la foc mic, acoperită (nu direct pe flacără), sau se dă la cuptor, tot acoperită şi se fierbe circa 1 1/2 oră, pînă ce se înmoaie varza şi carnea.
Cînd este gata, mîncarea trebuie să aibă zeamă puţină.
Sare nu se pune deloc în mîneare, deoarece varza acră sărează suficient.
Secret: Pentru culoare şi aspect se pot adăuga, chiar de la început(dupa ce am calit ceapa)3—4 linguri cu suc de roşii sau o linguriţă cu pastă de roşii care vor colora puţin grăsimea.

sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Reteta gogosi economice

Reteta gogosi economice

Ingrediente:
500g făină,
250 ml apă,
100 ml untdelemn, margarina sau unt,
1/2 linguriţă sare,
30 g drojdie,
1 lingurita zahar
coajă rasa de lămîie,
100 ml vin alb.

Mod de preparare:
Intr-un castron, se freacă drojdia cu o linguriţă zahăr, pînă cînd se lichefiază se adauga doua linguri cu vîrf de făină şi apă, ca să se formeze un aluat mai moale, care se lasă să crească 15 minute (la cald).
Se adaugă, apoi, şi restul de apă, vinul alb acrişor, jumătate din cantitatea de untdelemn sau altă grăsime moale sau topită (dar nu fierbinte), sarea şi coaja de iămîie.
Se amestecă bine cu maiaua, apoi se adaugă restul de făină. Se amestecă bine cu lingura şi apoi se frămîntă cu mîna, 6—7 minute, pînă cînd se desprinde de mină şi de vas.
După aceea, se pune restul de untdelemn sau altă grăsime topită, cu care nu se mai frămîntă, ci numai se împătureşte , se întoarce de la margine spre mijloc, şi se bate cu dosul mîinii, ridicîndu-1 treptat din părţile laterale, ca să se desprindă de vas şi să se formeze straturi prin împăturire,, pînă cînd s-a încorporat untul. După ce s-a încorporat bine grăsimea, se lasă să crească circa 20 minute, la cald, pînă cînd îşi dublează volumul.
Aluatul se pune, apoi, pe masă de lucru sau pe o foaie de nailon, bine presărată cu făină şi se întinde în foaie de circa 1 1/2 cm grosime, din care se taie gogoşi, cu un pahar de vin (cu marginea subţire), trecut mereu prin făină, ca să nu se lipească aluatul de el.
Rondelele se lasă să crească pe masă, 15 minute, ferite de curent de aer rece. Aluatul care a rămas între rondele se întinde din nou şi se taie la fel.
După ce toate gogoşile au crescut, se coc în untdelemn.
Gogoşile  coc în untdelemn mult, pus într-o tigaie mai inalta. Aceasta se pune pe foc goala 3-4 minute, apoi se adauga ulei în strat de 3—4 cm, încercîndu-1 cînd s-a încins, cu o bucăţică de aluat (cit un bob de porumb). Cînd aceasta, iese la suprafaţă rumenită, se pun gogoşile, cu partea de deasupra in jos, cîte încap, neînghesuite, deoarece cresc la copt.
După ce s-au rumenit, se scot repede, scurse de untdelemn şi se pun pe platou (în timp ce se scot, tigaia se ia de pe foc, ca să nu se ardă nici gogoşile, nici untdelemnul, spoi se pune iar pe foc); după aceea, se pun alte gogoşi şi se coc la fel.
Pe măsură ce se aşază pe platou, se pudrează cu zahăr. Se servesc calde sau reci
Secret: Ca să crească mai bine, imediat dupa ce s-au pus gogosile in tigaie, aceasta se acoperă repede cu un capac; după 3 minute, se scoate capacul şi se întorc gogoşile, lăsîndu-le să se rumenească şi pe partea cealaltă, fără să se mai pună capacul (capacul se pune numai în prima fază).

Reteta placinta cu mere si branza de vaci

Reteta placinta cu mere si branza de vaci

Ingrediente:
Aluatul:
- 500 g făină,
- 200 g unt sau margarina,
- 250 ml lapte,
- un ou,
- 50 g zahăr,
- 30 g drojdie,
- o linguriţă rasă sare,
- coajă de lămlie sau o linguriţă cu vîrf gem din coji de portocale.

Umplutura:
- 500g brînză de vaci,
- 500 g mere,
- 100 g unt sau margarina,
- 50 g gris,
- 30 g făină,
- 4 ouă,
- 150 g zahăr tos,
- coajă de lămlie şi un varf de linguriţă scorţişoară.

Mod de preparare:
Intr-un castron, se freacă drojdia cu zahărul, pînă cînd se lichefiază, se adaugă laptele călduţ, untul sau margarina topită, dar rece, doar gălbenuşul de la ou, sarea, aromele şi, la urmă, făina. Se amestecă bine cu lingura, apoi se frămîntă cu mîna, 6—7 minute. Aluatul se lasă să crească, pînă cînd se pregăteşte umplutura.
Se separa albusuriele de galbenusuri.
Brînza se mărunţeşte bine cu dosul furculiţei, apoi se amestecă cu untul moale, gălbenuşurile, coaja de lămîie şi scorţişoara, merele curăţate şi rase prin răzătoarea cu găuri mari, grisul şi făina.
Pt a avea o consistenta mai cremoasa folositi robotul.
Albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul, se bat în continuare, pînă cînd se întăresc şi, apoi, se amestecă cu brînza, prin răsturnare, co o lingura.
Jumătate din aluat se întinde în foaie, după mărimea unei tăvi mai mari de circa 26/40 cm şi se aşază în tava unsă cu margarină. După aceea, se presară cu o lingură de griş şi se deşartă umplutura care, apoi, se întinde uniform.
Deasupra se aşază cealaltă jumătate de aluat, întinsă în foaie, care se unge cu albuşul rămas, bătut puţin cu furculiţa; apoi, cu dosul furculiţei, se trasează dîre, pe diagonală, începînd din colţurile opuse. Tava se introduce în cuptorul bine încălzit dinainte la foc mijlociu, unde se lasă 40—50 minute.
Nu se deschide cuptorul 20 minute; după aceea, focul se poate reduce dacă cuptorul rumeneşte prea tare.
Plăcinta se lasă în tavă, se pudrează cu zahăr cu vanilie şi poate fi tăiată în bucăţi, caldă sau rece.
Este o prăjitură spornică şi bună.
Secret: Se poate servi cu inghetata de vanilie si sos de ciocolata.

vineri, 27 ianuarie 2012

Reteta galuste cu prune din aluat cu cartofi

Reteta galuste cu prune din aluat cu cartofi

Ingrediente:
- 300 g cartofi,
- sare,
- 2 linguri untdelemn (30 g),
- un ou,
- 100 g faină,
- 250 kg prune,
- 50 g unt sau untdelemn,
- 50 g pesmet,
- zahăr pudră,
- scorţişoară,
- vanilie.

Mod de preparare:
După ce au fost spălaţi, cartofii se fierb în apă clocotită cu puţină sare, circa 30 minute. Se scurg, se curăţă fierbinţi de coajă şi se rad prin răzătoarea cu găuri mici, cit sînt fierbinţi, sau se zdrobesc cu strivitorul de cartofi şi apoi se amestecă bine cu untdelemnul. După ce s-au răcit, se amestecă bine cu oul şi cu făina. Compoziţia se pune pe o foaie de nailon, presărată abundent cu făină, se modelează în formă de sul mai gros (4 —5 cm diametru) care, apoi, se taie în 12 felii.
Prunele (mai mici) se spală, se şterg şi se aşază, cîte una, pe fiecare felie.
Este de preferat ca prunele să se pună nedesfăcute, cu sîmburi, ca să nu lase zeamă şi să înmoaie aluatul.
Se adună aluatul în jurul prunei şi se formează o bilă care, apoi, se trece bine prin făină.
Galuştele se lasă, una lîngă alta, pe masă.
Intr-o oala  se pune la fiert 1l de apa cu sare.Cînd clocoteşte, se pun pe rînd toate găluştele, apoi se trece cu spumiera pe sub ele, ca să se desprindă de cratiţă şi se lasă să clocotească la foc mic, cu capacul tras puţin la o parte, ca să nu dea apa in foc. Se fierb circa 12 —'15 minute. Cratiţa se ia de pe foc şi găluştele se lasă în apă, acoperite, încă 15 minute. în acest timp, într-o tigaie, se înfierbîntă pesmetul în untdelemn, la foc mic, 1 —2 minute, ca să se rumenească puţin, amestecîndu-se încontinuu. Găluştele se scot cu spumiera, bine scurse de apă, cîte 2—3, se trec, uşor, prin pesmetul prăjit şi se aşază în alt vas. Pesmetul care rămîne se deşartă peste ele.
Se servesc imediat sau se păstrează calde, acoperite, Ia cuptor, sau pe un vas cu apă fierbinte.
Secret: Foarte bine pt acest preparat se pot folosi in loc de prune si visine din visinata sau visine proaspete trecute prin zahar.

Reteta carnati de casa

Reteta carnati de casa

Cîrnaţii se prepară de obicei numai din carne de porc, folosindu-se în acest scop spetele (pulpele din faţă), una sau amîndouă, burta (bietul) şi alte bucăţi rezultate de la fasonarea cărnurilor.
Aceasta se poate amesteca cu carne de vită tînără (mînzat), de la ceafă (cea mai moale), sau cu altă carne, fără pieliţe (capac, pulpă etc.). Carnea de vită se procură cu 2 —3 zile înainte de tăierea porcului şi, după ce s-a curăţat de pieliţe şi oase, se cîntăreşte, apoi se taie în bucăţi mai mici şi se trece prin maşina de tocat cu sită mică, de 3 —4 ori, adăugind pentru fiecare kilogram de carne cîntărită 100 ml apă în timpul cît se trece prin maşină chiar de prima dată. După ce s-a măcinat încă de 2 ori, se amestecă cu 20 g sare albă fină pentru fiecare kilogram de carne.
Se bate bine carnea cu mîna, pînă cînd se obţine o pastă omogenă, apoi se păstrează la rece, sau la frigider, circa 24 ore, ca să se matureze, carnea devenind mai uşor de digerat.
Carnea de vită poate să reprezinte pînă la 40% din compoziţia de cir- naţi, dacă este mai grasă carnea de porc, sau are mai multă slănină. Carnea de porc se trece prin maşina de tocat cu sită cu găuri mari . Odată cu ea, se poate trece şi carnea de vită, ca să se lege mai bine împreună, apoi se frământa bine cu mîna, adăugîndu-se 1/2 linguriţă cu piper măcinat şi 3 —4 căţei de usturoi (sau ambele după gust) pentru fiecare kilogram de carne. Usturoiul se taie în felii şi se presară cu o parte din sarea necesară pentru carnea de porc (20 g la kg), zdrobindu-se bine cu dosul lingurii de lemn. După aceea, se diluează cu o parte din apa care se va adăuga pentru carnea de porc (100 ml la kg carne), strecurîndu-se peste tocătură (Usturoiul se poate toca împreună cu carnea dacă se doreşte un gust mai pronunţat, dar numai cu o cantitate mică de carne care se trece de mai multe ori prin maşina de tocat ca să se mărunţească bine usturoiul, nu toată carnea).
După ce s-a frămîntat bine, compoziţia se introduce în intestinul subţire cu şpriţul sau cu ajutorul tubului pentru cîrnaţi, montat la maşina de tocat (fără sită şi cuţit) pe care s-a rulat intestinul subţire, tăiat în lungime de 80 — 100 cm, sau mai scurt. După ce s-a umplut (nu prea îndesat ca să nu plesnească), cîrnatul se răsuceşte la mijloc. Se formează astfel cîrnaţi perechi, care se aşază pe un băţ, neînghesuiţi, lăsîndu-i să se usuce 2 —3 zile, după care se dau la afumare 2—3 zile, pînă cînd capătă culoare aurie.
Se consumă fripţi, sau dacă se usucă, tăiaţi în felii subţiri.
Se pot conserva, după afumare, la congelator (în pungi de nailon) ca să nu se usuce. Astfel, se pot folosi mai variat cu orice preparate din legume. Chiar şi mai uscaţi, este bine să se păstreze la congelator (ladă), ca să nu se usuce prea mult, sau să se rîncezească după un timp, la căldură.
Secret: La dorinţă, în compoziţia de cîrnaţi se poate pune o linguriţă cu boia de ardei dulce pentru fiecare kilogram de carne sau un vîrf de linguriţă cu ienibahar măcinat, cimbru pisat, în afară de piper şi usturoi.

joi, 26 ianuarie 2012

Reteta cartofi umpluti

Reteta cartofi umpluti

Ingrediente:
- 2 cartofi mari (cca 1 kg) lungi şi groşi,
- 100 g salam sau parizer,
- şuncă sau carne afumată fiartă sau orice came friptă sau fiartă,
- 50 ml smîntină,
- un ou,
- 50 g brinză telemea rasă,
- o ceapă,
- 50 g unt sau untdelemn,
- sare, piper, pătrunjel sau mărar.

Mod de preparare:
Cartofii se fierb cu coajă, 30—40 minute, în apă clocotită puţin sărată, ca să nu se zdrobească la fiert.
Cînd sînt aproape reci, se curăţă de coajă şi se taie în jumătăţi pe lungime.
Se scobeşte miezul cu linguriţa, ţinînd jumătatea de cartof în palmă, ca să nu se rupă marginea care trebuie să rămînă de 1 cm grosime.
Carnea, salamul, sunca se toacă mărunt, se amestecă cu ceapa tăiată mărunt şi călită 2 minute, cu 2 linguri de untdelemn, cu oul crud, un vîrf de cuţit piper, 1/2 linguriţă sare şi cu mărarul sau pătrunjelul.
Compoziţia se împarte în jumătăţile de cartofi care se acoperă cu miezul; deasupra se presară brînza rasă şi cîteva picături de untdelemn.
Se dau la cuptor cu 15 minute înainte de servire.
Secret: Cartofii umplut merg foarte bine cu sos Bechamel.

Reteta drob de miel

Reteta drob de miel

Ingrediente:
Ficatul, plămanii, splina şi rinichii de la un miel de 6—8 kg (gata tăiat),
150 g ceapă,
100 g franzelă,
50 —80 ml untdelemn,
100 ml smantina (se poate şi fără),
3—4 ouă,
condimente:sare, piper, ienibahar, mărar, pătrunjel, tarhon.

Mod de preparare:
Măruntaiele de miel se spala repede la un jet de apă (fără să se ţină în apă rece)ca sa nu ramana fire de păr.
Rinichii se atie în jumătate, pe lungime, apoi se cresteaza in 2 —3 locuri si se spala foarte bine (ca să intre apa prin canale),
Ceapa se toaca mărunt se căleşte, un minut în 5 —6 linguri de untdelemn apoi se adaugă plămînii tăiaţi în bucăţi mici, rinichii, o linguriţă cu vîrf de sare, cîte un vîrf de linguriţă din fiecare condiment măcinat, lăsînd să se prăjească la foc mic acoperite, pînă cînd scade apa ce o lasă. Dupa ce se racesc se trec prin maşina de tocat împreună cu ficatul crud şi franzela muiată o clipă în apă rece şi bine stoarsă.
La tocătură se adaugă smîntîna, ouăle întregi (crude), cîteva frunze de ceapă verde tăiate în felii subţiri, cîte o linguriţă din verdeaţa preferată tăiată mărunt, sau din toate, după gust. Se amestecă bine.
într-un vas termorezistent (cratiţa de cca 2 1/21, sau tavă smălţuită mai mică) se întinde prapurul de miel (care a fost ţinut în apă ca să nu se usuce); se aşază în el compoziţia într-un strat de 3 —4 cm grosime, apoi se aduc marginile acestuia peste tocătură, ca să o acopere şi să nu se usuce.
Dacă nu este suficient pentru a acoperi umplutura, prapurul se poate completa cu o foaie subţire de aluat simplu, făcut din făină, apă şi puţină grăsime, mai vîrtos, care se întinde în foaie de 1/2 cm şi se aşază deasupra tocăturii.
Forma se introduce în cuptorul bine încins, unde se lasă 20 minute pînă cînd se rumeneşte puţin, apoi, focul se reduce şi se mai ţine la cuptor circa 20 minute ca drobul să se coacă bine.
Compoziţia se poate coace direct într-un vas termorezistent, uns bine cu margarină solidă după ce s-a aşezat pe fundul vasului o foaie de hîrtie albă şi tapetat cu pesmet, însă acoperită cu o foaie subţire de aluat simplu, ca să nu se usuce.
Drobul se lasă să se răcească în vasul în care s-a copt şi se serveşte rece, tăiat în bucăţi, împreună cu ceapă verde, ridichi etc., ca intrare.
Drobul se poate pregăti la fel din măruntaie de purcel de lapte.
Secret: pt aspect in momentul in care montam drobul putem introduce in mijlocul lui 2 oua fierte tari si in momentul in in care se taie felii va avea un aspect placut

miercuri, 25 ianuarie 2012

Reteta supa de pui cu galuste

Reteta supa de pui cu galuste

Ingrediente:
- 500g carne de pui,
- 1 morcov,
- 1 radacina pătrunjel,
- 1 ţelină mica,
- 1 ceapă,
- sare,
- 1/2 gulie,
- 1 linguriţă cu virf condiment tip „Vegeta".
- 2 oua,
- 180g griş
- o lingură untdelemn (15 ml), facultativ.

Mod de preparare:
Supele  în special carne cu mai mult os, cum este partea din spate de la păsări, plus capetele, labele şi măruntaiele (ficat, pipotă).

Carnea se pune la fiert, întotdeauna în apă rece, cînd vrem să obţinem o supă consistenta; se ţine chiar 15—20 minute în apa rece cu care se va pregăti, pentru ca să se dizolve cît mai multe proteine, înainte de a se pune la fiert, ştiut fiind că acestea se vor coagula la căldură şi, astfel, nu vor mai trece în lichidul fierbinte

Carnea se pune la fiert împreună cu sarea — o linguriţă rasă la 2—3 1 lichid — care va contribui la coagularea spumei. Spuma se recomandă a se îndepărta cu spumiera, sau se va lăsa să se prindă pe marginea oalei, pe parcursul fierberii, de unde se va aduna uşor cu lingura, sau se va depune la fundul oalei.
Supa sau ciorba va rămîne clară, cu condiţia ca, după ce a dat primul clocot, să fiarbă tot timpul, la foc mic, în clocote mici.
Supa sau ciorba se tulbură, numai cînd nu se respectă aceste reguli şi cînd nu se pune sare de la început.
Dupa ce se aduna spuma se adauga tot zarzavatul tocat marunt si se fierbe in continuare la foc mic.
In acest timp se pregatesc galustele de gris.

Albusurile se bat spumă, se adaugă gălbenuşurile şi untdelemnul (sau fără untdelemn); se mai bat de 4 —5 ori, ca să se amestece puţin, apoi se pune tot grişul (sau cu 10 g mai puţin pentru găluşte moi)
Se amestecă compoziţia uşor, prin răsturnare, ca să nu se lase albuşul, pînă cînd se încorporează grisul.
Nu trebuie să se amestece prea mult, căci spuma dispare şi se întăreşte compoziţia; deci, nici găluştele nu vor mai creşte şi vor rămîne tari. Cantitatea de griş nu se adaugă pe rînd, căci trebuie să se amestece mai mult,
Cand zarzavatul s-a fiert se da se adauga găluştele. Trebuie avut grija ca supa sa nu fiarba in clocote mari.
Galustele se iau numai din marginea compoziţiei,cu o lingurita, modelînd dungi cu furculiţa, udată in supă, ca să fie mai decorative.

Se fierb în clocote mici, cu capacul tras puţin într-o parte, 12—15 minute; vor creşte frumos, de trei ori cît au fost şi vor fi pufoase. După 7 —8 minute, găluştele se întorc cu furculiţa în supă. Se completează supa, dacă a scăzut.
Se mai potriveste la gust daca este nevoie cu "vegeta" si se orneaza cu patrunjel verde.

Secret:este bine ca supa sa se fiarba intr-o oala care sa aibă suprafaţă mai mare, deoarece găluştele cresc mult la fiert, dacă sînt numai cu griş (acestea absorb mai multă supă, ca să se moaie şi să se umfle).

Reteta snitel vienez

Reteta snitel vienez

Ingrediente:
- 6 şniţele (piept de pui, carne de porc slaba),
- 1 ou
- 200g faina de grau
- 200g pesmet
- untdelemn pt prajit,
- sare
- piper
- 1lamaie
- 50g unt
- patrunjel tocat

Mod de preparare:
Pentru snitele carnea trebuie să fie de animal tînăr, sau din părţile cu musculatura mai moale de la animale mature, ca în timp de 15—20 minute să fie pătrunsă suficient de căldură şi să se moaie atît, încît să se poată consuma imediat.
Bucăţile de carne, se bat cu ciocanul pt carne pe ambele parti. De preferat se bate canea numai in interiorul unei folii de plastic ca sa nu sara bucatele.
Snitelele rezultate se piperează puţin, se trec bine prin făină, apoi prin ou bătut (cu furculiţa) cu puţină sare şi, imediat, prin pesmet. Se bat bine între palme ca pesmetul să se lipească numai cît este necesar, iar restul să cadă (să nu se ardă în tigaie). Se pregătesc toate.
 Tigaia se înfierbîntă fără grăsime, 3 — 4 minute, la foc mijlociu , apoi se pune untdelemnul într-un strat de 1/2 cm care se va înfierbîntă în cîteva secunde. Se aşază, imediat, bucăţile de carne (cîte încap) şi se prăjesc la foc mijlociu dacă untdelemnul scade, se mai completează.
Şniţelele se servesc fierbinţi, cu felii de lămîie (cu marginea crestată).
Pe fiecare şniţel se aşază cîte o felie de lămîie, iar peste aceasta o bucăţică de unt, cît o măslină, trecută prin pătrunjel tocat.
La masă, untul se topeşte la căldura şniţelului; lămîia se presează cu furculiţa..
Se servesc cu soteuri de legume sau cu alte garnituri.

Secret: Şniţelele, dacă sînt din carne proaspătă, se pot săra şi condimenta puţin numai în momentul prăjirii; dacă a fost carnea congelată, se pot condimenta cu puţin piper, însă se vor săra, numai după ce s-au coagulat pe ambele părţi, la foc tare, 1 — 2 minute, ca să nu iasă sucul din ele.

marți, 24 ianuarie 2012

Reteta chiftele din carne

Reteta chiftele din carne

Ingrediente:
- 1/4 kg carne,
- 50 g franzelă,
- 50 g ceapă,
- 3 — 4 cătei de usturoi,
- un ou,
- piper,
- frunze pătrunjel si mărar,
- untdelemn,
- sare fină.

Mod de preparare:
Chiftelele se pot prepara din carne de porc slabă sau chiar mai grasă, dacă se amestecă cu carne de viţel sau de vacă sau cu piept de pasăre.
Carnea daca este cumparata tocata se mai trece odata prin maşina de tocat, împreună cu franzela muiată, o clipă, în apă rece şi bine stoarsă şi cu ceapa tăiată mărunt şi călită, un minut, cu 2 linguri de untdelemn. La tocătură se adaugă oul crud, un vîrf de cuţit cu piper, 1/2 linguriţă cu sare fină, usturoiul tăiat mărunt, pătrunjelul si mărarul tăiat mărunt; se amestecă bine.
Pe o foaie de nailon se pun 1—2 linguri făină sau pesmet, se ia cîte o linguriţă cu virf din compoziţie, se trece prin făină sau pesmet şi se formează chiftele rotunde şi turtite cu grosimea de circa 1 1/2 cm. Se pregătesc toate şi se lasă pe foaia de nailon. Se înfierbîntă tigaia fără grăsime, 3—4 minute, la foc mijlociu , se pune apoi untdelemn într-un strat de 1/2 cm şi, imediat, se aşază chiftelele, unele lîngă altele, cîte încap, neînghesuite; se rumenesc circa 10 minute pe o parte, apoi se întorc pe partea cealaltă (focul să fie potrivit). Cînd sînt gata, se scot cu furculiţa şi, imediat, se înlocuiesc cu altele, pe măsură ce se prăjesc. Prăjirea trebuie să dureze circa 10 minute pe fiecare parte.
Secret: Puteti pastra chiftelele  calde, pe un vas cu apă fierbinte, acoperite.

Reteta pui umplut cu orez

Reteta pui umplut cu orez

Ingrediente:
1 pui de cca 1 kg,
100g orez,
50g unt,
50ml ulei
2 ouă,
pipota şi ficatul de la pui (sau de la 2—3 pui),
80 g ceapă rasă fin,
piper,
pătrunjel, mărar,
condiment tip „Vegeta"
1 morcov,
1 radacina patrunjel
1 ceapa.


Mod de preparare:
Daca puiul este inghetat, se lasă să se dezgheţe complet, apoi cu coada unei linguri de metal introdusă sub pielea de la gît, se desprinde cu grijă  pielea de pe spate şi piept.Sub pielea desprinsa se introduc bucatele de unt.
Pentru umplutură, se taie pipota cît se poate de mărunt; dacă sînt mai multe, se da la robot.
Ceapa şi pipota (sau pipotele) se pun într-o tigaie in care s-a incins uleiul, se calesc 2-3 min, se adauga orezul, se mai tin 2—3 minute la foc mic amestecînd mereu, ca să nu se rumenească, apoi se sting cu 500m1 apă fierbinte, potrivindu-se gustul cu o linguriţă cu vîrf de „Vegeta" sau, în lipsa acesteia, cu 1/2 linguriţă cu sare şi o frunză de ţelină, fierbîndu-se la foc mic, acoperite, pînă scade lichidul şi orezul este moale.
Cînd orezul s-a răcit, se adaugă ficatul crud tăiat mărunt ouale întregi, un vîrf de cuţit sau de linguriţă cu piper măcinat, o linguriţă cu vîrf cu frunze de mărar sau pătrunjel tăiate mărunt, sau din ambele (o dată cu ceapa şi pipotele se pot pune şi 100 g ciuperci tăiate mărunt).Cu ajutorul unui cornet sau a unei pungi taiate in colt se umple puiul cu compozitie.
Puiul umplut se aşază cu pieptul în sus, într-o cratita, sau într-o tavă, potrivită cu mărimea lui, în care s-a pus un rînd de rondele de 1 cm grosime din morcov, pătrunjel si  ceapă,  6—7 linguri cu apă şi o linguriţă cu sare (pentru aromă şi pentru a proteja) carnea să nu se ardă la bază pe un soclu de zarzavat . Cînd începe să se rumenească, după circa 30 minute, cratiţa se acoperă cu un castron, aşezat cu gura în jos, sau cu folie de aluminiu stropindu-se puiul din cînd in cînd cu sosul.
După ce s-au rumenit pieptul şi picioarele, puiul se întoarce cu grijă, ca să se rumenească şi spatele; dacă este greu de întors, pentru a nu se sfărîma, se lasă neîntors.
Cînd furculiţa intră cu uşurinţă în piept, puiul este gata.
Secret: Puiul de circa 1 kg este cel mai potrivit pentru umplut; are carnea fragedă şi se frige repede la cuptor

luni, 23 ianuarie 2012

Reteta escalop de vitel

Reteta escalop de vitel

Ingrediente:
- 500 g carne de vitel, (capac),
- 3—4 linguri ulei,
- o linguriţă cu vlrf de muştar,
- 100 ml smantana,
- 1/2 lingura făină,
- un varf de cuţit piper,
- un varf de linguriţă sare.

Mod de preparare:
Carnea se curata de pieliţe,se taie în felii de 1 cm grosime, se bate puţin cu muchia ciocanului de carne, pentru ca fibrele musculare să se rupă (să nu se strîngă la prăjit).

Şniţelele piperate puţin se trec bine prin făină, se bat între palme ca să se lipească cît este necesar (să absoarbă lichidul de la suprafaţă), iar restul se scutură, ca să nu se verse în grăsime şi să se ardă. Se pregătesc toate bucăţile.
Tigaia se înfierbîntă fără grăsime, 3 — 4 minute, la foc mijlociu, apoi se pune uleiul într-un strat de 1/2 cm care se va înfierbîntă în cîteva secunde.
Se aşază, imediat, bucăţile de carne şi se prăjesc la foc mijlociu.
Cind toate sînt prăjite, în grăsimea rămasă (sau alta, dacă aceasta s-a ars), se pune, imediat, puţină apă, ca să nu se ardă. Se freacă muştarul cu făina, smîntîna şi sarea, amestecîndu-se apoi cu sosul din tigaie şi lăsînd să fiarbă cîteva clocote ca să se lege. Dacă este nevoie, sosul se diluează cu apă, ca să fie ca o smîntînă subţire.
La servire, sosul se toarnă peste şniţelele aşezate pe platou, alături de piure de cartofi, garnitură de orez, sau de soteuri din legume.
Secret: Carnea de viţel este o carne fadă, de aceea aceste şniţele se servesc cu sos condimentat.

Reteta ciorba taraneasca

Reteta ciorba taraneasca

Ingrediente:
- 300—400 g piept de vacă sau de porc mai grasă,
- radacina de morcov, pătrunjel, ţelină (total 200g),
- o ceapă,
- 2 ardei graşi,
- 3 roşii,
- 2 cartofi,
- o lingură cu mazăre boabe (proaspătă),
- 10—12 păstăi de fasole verde,
- borş sau altă substanţă acră,
- frunze patrunjel sau leustean,
- sare.

Mod de preparare:
Pieptul de vacă sau ciolanul de porc proaspăt se pune la fiert în 21 apă rece cu o linguriţă rasă de sare; se fierb cca o oră, la foc mijlociu, ca să nu se tulbure supa.
Zarzavatul, ardeii şi ceapa, tocate marunt, se călesc, 2 minute, cu 2 linguri'de untdelemn şi se adaugă în supă, împreună cu fasolea ruptă în bucăţi. După circa 30 minute, se adaugă mazărea.
Cînd carnea şi zarzavatul sunt bine fierte, se pun cartofii tăiaţi in cuburi mici, şi roşiile (dacă se poate, curăţate de coajă), tăiate în felii de 2 cm grosime.
Ciorba'se fierbe încă 15 minute, ca să se inmoaie şi cartofii, apoi se adaugă borşul sau altă substanţă acră, completand lichidul, ca ciorba să nu fie prea deasă şi se sărează după gust.
Se lasa sa mai fiarbă cîteva clocote, apoi se ia de pe foc, se aromează cu leuştean sau pătrunjel şi se serveşte nedreasă.
Secret: Inainte de a pune carnea la fiert se tine in apa rece 20 min si abia apoi in acea apa se pune la fiert.

sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Reteta supa-crema de cartofi

Reteta supa-crema de cartofi

Ingrediente:
- 2l supă de carne sau de oase fiartă cu zarzavat, sau numai de zarzavat strecurată,
- 500g  cartofi,
- 1 morcov
- 1 telina
- 1 ceapa
- un ou,
- 100 ml smîntină,
- 20 g unt,
- zeama sau sare de lămaie,
- 1 legatura pătrunjel,
- sare.

Mod de preparare:
Cartofii, curăţaţi şi tăiaţi în cuburi mici, se fierb împreuna cu morcovul, ceapa si telina curatate in supa de carne sau de zarzavat.

Cand sunt fierte legumele se paseaza.
Dacă s-au fiert in apă simplă, se pune o linguriţă cu „Vegeta" care dă un gust plăcut.
Peste legumele pasate se adauga din supa pana ajungem la consistenta dorita.

Supa rezultată se pune să dea în clocot, apoi se ia de pe foc şi, aşa fierbinte, se drege; un gălbenuş de ou se freacă cu smîntîna şi cu o lingură de apă rece, se adaugă puţină supă fierbinte, apoi se toarnă în restul de supă şi se amestecă.
Se sărează şi, facultativ, se acreşte cu zeamă de lămîie, după gust. Pentru aromă şi gust, se adaugă pătrunjel tăiat mărunt şi cîteva bucăţele de unt deasupra.
Se serveşte simplă sau cu crutoane din franzelă prăjită.

Reteta ciorba de miel

Reteta ciorba de miel

Ingrediente:
- Cap şi alte oase de miel,
- radacina de morcov şi pătrunjel cca 250 g,
- o ceapă de marime mijlocie (80 g),
- o lingură orez (25 g),
- borş, zeamă sau sare de.lămlie, sau oţet,
- un gălbenuş,
- 100 ml smantană sau iaurt,
- sare,
- frunze de tarhon sileuştean.

Mod de preparare:
Pentru ciorba de miel de obicei se foloseste capulîntreg, cu puţin gît şi capetele osoase ale pulpelor, sau circa 500g din altă carne cu mai mult os (piept).
Capul se pregateste astfel:
- se taie vîrful botului,
- se îndepărtează ochii
- se curăţă nasul de mucozităţi, la un curent de apă, scobind cu vîrful cuţitului.

Capul întreg so o bucata de gît, plus capetele osoase ale pulpelor se pun într-o oală cu 2 1 apă rece.
Cat sta carnea in apa rece se toaca marunt zarzavatul şi ceapa, se călesc, 2 minute, cu 2 linguri ele untdelemn, într-o oală de 5— 6 1, amestecînd mereu; apoi, se adaugă carnea cu apa in care a stat şi o linguriţă rasă de sare, ca să se coaguleze spuma. Aceasta se va lua cu spumierea sau se va lăsa să se aşeze singură pe marginea oalei şi pe parcurs va cădea la fund, fără să tulbure supa, dacă aceasta nu fierbe în clocote mari şi dacă s-a pus sare de la început.
 Se fierbe 50—60 minute; se adaugă, apoi, orezul, se amestecă bine ca să nu se lipească de fundul oalei şi se lasă să fiarbă încă 20 minute.
Se acreşte, după gust, cu borş sau cu altă substanţă acră, completînd lichidul pînă la circa 3 1 sau mai mult, dacă ciorba este prea deasă, lăsînd să mai fiarbă cîteva clocote.
Se ia de pe foc şi, aşa fierbinte, se drege cu amestecul de smantana si galbenus.
Carnea se scoate de pe oase şi se adaugă în ciorbă.
Pentru aromă, numai dupa ce se ia ciorba de pe foc, se adauga tarhonul  sau, în lipsa acestuia, leuşteanul.


Secret: Inainte de a pune carnea la fiert, se tine in apa rece 15 min
ca să se dizolve substanţele, hrănitoare care vor da gust şi aromă ciorbei.

vineri, 20 ianuarie 2012

Cum preparam in casa borsul pt acrit ciorbe

Cum preparam in casa borsul pt acrit ciorbe

Ingrediente - Cum preparam in casa borsul pt acrit ciorbe:

- 500g tăriţe de grîu,
- 100 g mălai,
- 10-15 frunze de vişin,
- 4-5 l apă,
- un borcan de 400 g huşte (maia) sau 20 g drojdie.

Mod de preparare - Cum preparam in casa borsul pt acrit ciorbe:

Tăriţele, făina de porumb şi frunzele de vişin care dau gust şi aromă plăcuta se pun într-o oală de 5—6l sau într-o putinică din lemn. Se moaie cu 1l apă rece ca să se dizolve substanţele hrănitoare din ţărîţe, lăsîndu-le astfel 2 — 3 ore.
După aceea, se opăresc cu circa 3l apă clocotită şi se amestecă bine cu o lingură de lemn. Cît este călduţ, lichidul se toarnă într-un borcan (dacă s-au opărit în putină, se lasă acolo) şi se adaugă huştele de la borşul anterior care au fost păstrate în frigider.

Dacă se face pentru prima dată borş se pune puţină drojdie de bere la 2 linguri cu tărîţe muiate în apă călduţă şi se lasă să fermenteze 2 ore, aproape de sursa de căldură. După aceea, zeama de la tărîţe se strecoară prin tifon şi în borş se adaugă numai tărîţele cu fermenţii din ele (ca să nu aibă borşul gust de drojdie dospită). Se amestecă maiaua sau tărîţele dospite cu lichidul din borcan (putină) şi se lasă să fermenteze 2 zile, la o temperatură de circa 18°C, amestecînd de 5—6 ori pe zi, cu o lingură de lemn (care se lasă deasupra vasului cu borş), pînă cinci se acreşte bine (chiar şi 3—4 zile.)

Borşul limpede de deasupra se strecoară şi, peste drojdia rămasă, se adaugă apă călduţă, ca să fie aceeaşi cantitate ca şi la început; se amestecă la fel, pînă cînd se acreşte din nou. Borşul se ţine în bucătărie numai pînă cînd se acreşte, apoi se lasă la rece, ca să nu prindă floare deasupra (mucegai), amestecîndu-1 în continuare, o dată pe zi. Se poate lăsa cu tărîţele, pînă cînd se întrebuinţează (4—5 zile), sau se strecoară în sticle care se vor păstra în frigider sau în pivniţă, la rece; peste drojdia rămasă se mai pune încă o dată apă, amestecîndu-se în continuare, ca să se obţină a treia serie de borş.
Pînă cînd se acreşte, borşul se ţine întotdeauna în bucătărie, la o temperatură de circa 18° C şi, după aceea, se duce din nou la rece. Din tărîţele rămase se iau, apoi, 400 g, care se vor păstra în borcan, la frigider, pentru borşul următor.
Borşul se poate prepara în cantitate mai mare, după necesităţi.

Secret: Vasele în care se prepară trebuie ţinute într-o perfectă stare de curăţenie, după fiecare ciclu de borş (adică, pînă cînd se prepară de 3 — 4 ori); acest ciclu nu trebuie să depăşească timpul de 2—3 săptămîni, vara şi 3—4 săptămîni, iarna, dacă sînt condiţii favorabile în locul unde se păstrează vasul cu borş (la rece), după ce s-a acrit; altfel, va căpăta un gust dezagreabil, devenind inutilizabil.
Cum preparam in casa borsul pt acrit ciorbe , Cum preparam in casa borsul pt acrit ciorbe , Cum preparam in casa borsul pt acrit ciorbe

Reteta ciorba de perisoare

Reteta ciorba de perisoare

Ingrediente:
- 1 morcov,
- 1 radacina pătrunjel,
- 1/2 ţelină (toate 200 g),
- zeamă de varză, borş,zeamă sau sare de lămiie sau oţet,
- 1 ceapă de mărime mijlocie,
- leustean,
- ulei,
- un gălbenuş,
- 100 ml smîntlnă sau iaurt,
- sare.

Pentru perişoare: 
- 200 g carne de viţel, de vacă sau piept de pasăre
- 1 lingură orez (25 g),
- 25 g făină de grau,
- 1 ou,
- piper
- mărar,
- pătrunjel.

Mod de preparare:
Zarzavatul şi ceapa se rad prin răzătoarea cu găuri mari şi se călesc, 2 minute, cu 2 linguri de untdelemn, ca să-şi dezvolte aroma, apoi, totul se stinge cu 2l apă fierbinte sau rece (în caz că se pun şi oasele de la carne) şi se adaugă o linguriţă rasă de sare. Se lasă să fiarbă cca 30 minute, pînă cînd se pregătesc perişoarele.
Carnea se trece prin maşina de tocat de două ori, împreună cu o linguriţă de ceapă tocată. Dacă se foloseste piept de pasăre, se poate adăuga şi pielea de la gît sau de la spate, si toata grăsimea prinsă de ea.
 La tocătură se adaugă oul, orezul spălat şi bine scurs, o linguriţă cu vîrf de făină, un vîrf de cuţit de piper, mărar şi pătrunjel tocat şi 1/2 linguriţă de sare. Se amestecă bine, apoi se ia cu linguriţă din compoziţie, cam cît o măslină, se pune în palma udată cu apă rece, se răsuceşte să capete forma rotundă şi i se dă repede drumul în supa. Dacă este compoziţia prea moale, perişoarele se pot modela direct în linguriţă şi li se dă drumul în supă. Cînd toate perişoarele sînt gata, se lasă să fiarbă supa în continuare acoperită, 30—40 minute (în clocote mici).
Se adaugă borşul sau altă acreală, după gust lăsînd să fiarbă 2—3 minute.
Se ia de pe foc, se drege, se aromează, potrivind gustul cu sare şi acreală. Dacă ciorba este destul de gustoasă, se poate lăsa şi nedreasă.
Vara, se pun în supă un ardei şi o roşie tăiate în felii.
Secret:Cand faceti perisoarele tineti ciorba la foc mic, ca sa nu clocoteasca, se evita astfel descompunerea perisoarelor.

joi, 19 ianuarie 2012

Reteta ciorba de burta

Reteta ciorba de burta 

Ingrediente:
- 500g burtă (curăţată şi apoi cintărită),
- 500g zarzavat de supă (morcov, pătrunjel, ţelină),
- o ceapă mare (100 g),
- 6—8 căţei de usturoi,
- o lămiie mare,
- 2 gălbenuşuri,
- 100 ml smîntlnă sau iaurt,
- 300 g oase de viţel cu cartilaje,
- frunze de leuştean, pătrunjel, ţelină .

Mod de preparare:
Pentru această ciorbă, se întrebuinţează stomacul de vită sau de viţel mai mare (mînzat).

 Dacă se procură stomacul întreg, se va tăia în jumătate, ca să se poată îndepărta mai uşor mucoasa din interiorul lui, cu sare, spălîndu-se apoi bine ca şi stomacul de porc, ca să-i dispară mirosul specific. După ce s-a spălat bine, scurs de apă, se presară cu o linguriţă cu vîrf de bicarbonat (sau mai mult pentru o cantitate mai mare), cu care se freacă bine şi se lasă pînă a doua zi la rece. Bicarbonatul va neutraliza acidul clorhidric ce se găseşte din abundenţă în musculatura stomacului; a doua zi, se va limpezi din nou în mai multe ape reci, rămînînd albi şi fără miros.

Ca sa fie mai usor se poate procura si stomac din comert gata curatat, spalat si portionat.
Stomacul (denumit impropriu „burta"), se pune la fiert in 3l apă rece, împreună cu oasele de viţel şi o linguriţă rasă de sare. Fierbe în 3—4 ore sau chiar mai mult, fiind format din musculatură tare. După circa 2 ore, se adaugă zarzavatul şi ceapa tăiată în sferturi, fierbîndu-se în continuare acoperite la foc mic, pînă cînd se moaie bine „burta", completînd cu apă cînd aceasta scade.

In oală sub presiune fierbe în circa 2 ore. Burta se pune în oală împreună cu tot materialul indicat, inclusiv zarzavatul, în circa 2 1 apă rece. Se va fierbe la foc mic ca şi supa de carne, calculînd timpul de fierbere de cînd au început să iasă primii vapori prin ventil. Cînd timpul de fierbere s-a scurs, se pune oala într-un vas cu apă rece ca să se poată scoate capacul (după condensarea vaporilor) şi apoi se deşartă în oală obişnuită.

Burta, fiartă în oricare variantă, se scoate din supă, se taie în fîşii de 1/2 cm pe lungime, iar acestea în bucăţi lungi de 3—4 cm. Bucăţile se pun în supa strecurată, completînd cu apă cît dorim să fie de deasă şi lăsînd să mai fiarbă cîteva clocote.
In această fază, se ia de pe foc, se sărează, se acreşte după gust cu zeamă de lămîie (specificul ei) se adaugă, eventual o linguriţă cu „Vegeta", apoi se drege fierbinte cu gălbenuş şi smîntînă sau iaurt şi se aromează cu frunzele menţionate tăiate mărunt.


In lipsa lămîiei, ciorba se poate acri cu sare de lămîie, oţet sau cu borş.
Borşul se poate fierbe separat, 5 minute, ca să se distrugă fermenţii din el şi apoi se adaugă după gust, sau se pune cînd supa este strecurată cu bucăţile de burtă în ea, lăsînd să fiarbă încă 5 minute, apoi se ia de pe foc şi se drege cum s-a arătat. înainte.

Secret:Pentru aspect se pun deasupra cîteva bucăţele de unt sau 2 linguri de untdelemn şi usturoiul tocat (sau mai mult după dorinţă).

Reteta supa de carne

Reteta supa de carne

Ingrediente:
- 500g carne de vacă, găină sau curcă,
- 2 morcovi,
- 1 radacina pătrunjel,
- 1 ţelină,
- 1 ceapă mare (100 g),
- 4 l apă,
- o linguriţă sare,
- jumatate de gulie,
- 10 boabe de piper,
- o linguriţă cu virf „Vegeta".

Mod de preparare:
Pentru supă de carne este mai indicată carnea de pasăre mai bătrînă sau de vită, chiar cu multe oase (spate), sau cu pieliţe. Dacă se pregăteşte şi rasol, atunci se va pune carne în funcţie de numărul persoanelor.
De la carnea ele vită, cea mai bună parte pentru rasol este antricotul, impregnat cu grăsime, sau muşchiul fraged (de la rinichi), sau rasolul alb.
De la găină sau altă pasăre, se vor folosi pentru supă părţile cu mai mult os (spatele, capul, labele) şi pipota, iar pentru rasol, părţile cu mai multă carne.

Carnea se pune in oala cu apa cu o linguriţă rasă de sare, oala se aşază pe foc şi, după ce apa a început să dea în clocot, se fierbe la foc mic, cca o oră, adăugîndu-se apoi zarzavatul curăţat şi tăiat în sferturi mici şi boabele de piper.

Supa trebuie să fiarbă 2—3 ore ca să se înmoaie carnea; dacă aceasta este mai bătrînă, se va fierbe chiar şi mai mult, completand apa cand scade.
Dacă se foloseşte carne de pasăre mai tînără, zarzavatul se adaugă imediat ce a dat supa în clocot.
Cand zarzavatul este fiert  supa se ia de pe foc si se seveste fierbinte.
Daca se doreste, pt consistenta se adauga in supa taitei de casa sau din comert si se mai lasa la fiert pana la 10 min in functie de sortimentul ales.


Secret:Carnea, dacă este destinată numai ca să se obţină o supă substanţială şi gustoasă, se pune în apă rece (cu care se va pregăti) şi se lasă cel puţin 15 — 20 minute, înainte de a se da la fiert.

miercuri, 18 ianuarie 2012

Reteta sos picant

Reteta sos picant

Ingrediente:
- 30—50 ml ulei sau altă grăsime,
- 50 g ceapă,
- 150—200 ml vin,
- 100 ml suc de roşii,
- o linguriţă rasă muştar,
- 25 g făină,
- cca 300 ml apă,
- sare, piper,
- 2 boabe ienibahar sau o ramură mică de cimbru,
- o foaie de dafin,
- o bucăţică de scorţişoară nemăcinată,
- o cuişoară întreagă,
- sare.

Mod de preparare:
Acest sos trebuie să conţină arome mai puternice şi neapărat, vin. Se poate pune, după gust, din toate. Ceapa rasă fin se căleşte cu grăsimea la foc mic, numai un minut, ca să-şi dezvolte aroma, apoi se stinge cu apa şi se lasă să fiarbă 10 minute, la foc mic. După aceea, se adaugă făina diluată cu vinul şi toate celelalte. Sosul se lasă să fiarbă 2—3 clocote, ca să se lege cu făina şi, apoi, se sărează. Dacă este prea gros, se diluează cu apă, vin sau suc de roşii, după gust.
Secret:Se serveşte cu şniţel natur din orice carne, escalop de viţel, ficat prăjit natur, chiftele, ruladă de carne etc

Reteta sodou de vanilie

Reteta sodou de vanilie

Ingrediente:
- 5 ouă,
- 100 g zahăr tos,
- 500 ml lapte,
- o lingură rom,
- un plic cu zahăr vanilat

Mod de preparare:
Albuşurile se bat spumă tare într-un lighenaş smălţuit de 2—3l. Se adaugă zahărul tos şi romul şi se bat în continuare, pînă cînd se întăresc din nou; apoi, se pun gălbenuşurile şi laptele. Totul se bate imediat cu telul în formă de pară, pe un vas cu apă clocotită , timp de 8—10 minute. După ce se înfierbîntă bine şi se bate tot timpul repede, insistînd pe fundul vasului, ca să nu se coaguleze; şodoul se omogenizează şi începe să se îngroaşe, ca un sos maioneză fin (dacă se răceşte, se îngroaşă mai mult). Cînd se ia de pe foc, se pune zahărul vanilat şi, facultativ, se adaugă un păhărel de lichior cu aroma preferată. Se poate servi imediat fierbinte în pahare, sau rece, în cupe de sticlă.
Şodoul se toarnă fierbinte in cupe şi, după ce s-a răcit, se introduce în frigider, ca să se răcească mai bine.
Se consumă numai în ziua cînd s-a preparat.
Dacă se păstrează pină a doua zi, spuma scade, îşi schimbă aspectul şi lasă lichid la bază.
Secret:In compoziţia de şadou, se pot adăuga 25 g cacao cernută sau 50 g ciocolată rasă, odată cu gălbenuşurile, apoi se diluează cu laptele şi se continuă, cum s-a arătat. Cind nu se pune cacao sau ciocolată, laptele se poate înlocui cu suc de fructe: zmeură, vişine, portocale (împreună cu coaja rasă fin de la suprafaţa fructului), sirop de ananas etc.

marți, 17 ianuarie 2012

Reteta sos tartar

Reteta sos tartar

Ingrediente:
- 250 g maioneză,
- 100—150 ml smantana groasă,
- 1 castravecior in otet,
- 2 linguri de capere,
- 1 lingură de otet,
- 1 legatura pătrunjel verde
- sare si piper măcinat.

Mod de preparare:
Intr-un castronel se amesteca castraveciorul, caperele si patrunjelul verde - toate tocate marunt.Se adauga maioneza si apoi se incorporeaza smantana.
La sfarsit se adauga otetul si se asezoneaza cu sare si piper.
Sosul tartar se poate servi la preparate din peste si la orice preparat la care se foloseşte maioneză simplă, smîntîna îmbunătăţindu-i gustul — ciuperci, cartofi, dovlecei, praz,, urzici, fasole verde, varză de Bruxelles, varză albă, salată boeuf etc..
Secret: Preparatele trebuie consumate imediat, sau păstrate la frigider un timp scurt, casă nu fermenteze smîntîna.


Reteta maioneza de casa

Reteta maioneza de casa

Ingrediente:
- 1 galbenus crud,
- 1 galbenus fiert,
- pana la 400 ml ulei,
- 2 lingurite  zeama de lamaie,
- sare,
- mustar.

Cum se prepara maioneza de casa:
Maioneza rezulta prin emulsionarea uleiului cu gălbenuşul de ou în particule foarte mici, prin amestecare rapidă, formînd o masă cremoasă. Se poate prepara numai din gălbenuşuri crude, compoziţia fiind mai moale cu aspect unsuros sau din gălbenuşuri crude şi gălbenuşuri fierte tari, în proporţie de un gălbenuş fiert şi unul crud, sau unul fiert şi două gălbenuşuri crude,' obţinîn- du-se o compoziţie mai consistentă. Untdelemnul trebuie ţinut la temperatura bucătăriei, 2—3 ore, înainte de prepararea maionezei. De la început, se adaugă la gălbenuşuri 1 — 2 linguriţe cu zeamă de lămiie astfel uleiul emulsioneaza rapid,si se evita tăierea (separarea unleiului).
Cînd maioneza devine prea consistentă, aceasta se stropeşte cu o linguriţă de apă rece, ca să se moaie şi să se încorporeze mai uşor uleiul.
La un gălbenuş se pot adauga pana la 200 ml ulei, adăugat cîte puţin, mai ales la început.

Maioneza se poate tăia, dacă se pune prea mult ulei odata, sau dacă uleiul este prea rece.

Cum se repara maioneza de casa:
Maioneza se  poate repara, dacă se pune 1/2 linguriţă din maioneza tăiată şi o linguriţă cu zeamă de lămîie sau oţet în alt lighenaş (farfurie adîncă) şi se freacă circular cu furculiţa, pînă cînd capătă un aspect omogen (de alifie), adăugînd apoi treptat, cîte puţin ulei ca maioneza să devină mai consistentă. După aceea, se pune cu linguriţa cîte puţin din maioneza tăiată, pînă cînd se încorporează toată, continuînd cu unleiul, cit mai este necesar.
 In cazuri rare, dacă nu reuşeşte, se freacă separat un gălbenuş crud cu o linguriţă zeamă de lămîie sau oţet sau cu o linguriţă cu vîrf de muştar, se adauga cîte puţin ulei şi amestecînd repede cu furculiţa, circular, pînă cînd se formează puţină maioneză; în ea se adaugă, apoi treptat, cu linguriţa din maioneza tăiată (nu invers), amestecînd mereu pînă cînd se încorporează toată şi continuînd să se toarne uleiul necesar. Dacă se pune smantana în maioneză, aceasta nu se va lua direct de la frigider, ci se va ţine 1—2 ore în bucătărie, altfel maioneza se va tăia.


Modul de preparare al maionezei de casa:

Intr-un lighenaş se pune un gălbenuş fiert tare, se zdrobeşte foarte fin cu o furculiţa şi se adaugă un varf de linguriţă cu sare, un gălbenuş crud, o linguriţă cu zeamă de lămîie (care este cea mai indicată) sau, în absenţa acesteia, o linguriţă cu vîrf de muştar sau oţet. Se freacă bine toate circular, cu furculiţa, pină cînd compoziţia se omogenizează. Sticla cu ulei se ţine în mina stîngă şi cu mîna dreaptă se freacă repede cu furculiţa sau cu mixerul cînd se pregăteşte în cantitate mai mare, adăugand ulei în şuvoi subţire.
  La două gălbenuşuri se pot pune circa 400 ml untedelmn. Cînd este nevoie de mai multă maioneză, se măresc proporţiile ingredientelor indicate.
Maioneza trebuie să fie ca o alifie consistentă, pentru a-şi păstra forma la ornat.  Se ia pentru ornat cît se consideră că este necesar, iar în restul, care se amestecă cu legumele pentru salată, se adaugă muştar, zeamă de lămîie şi sare, ca să fie mai picantă.
Secret:Daca maioneza devine prea vartoasa se stropeste cu cateva picături de apă,ca să se încorporeze mai bine uleiul.

luni, 16 ianuarie 2012

Reteta sos ragu

Reteta sos ragu

Ingrediente:
- 1 morcov,
- 1 pătrunjel,
- 1/2 ţelină,
- 1ceapă de mărime mijlocie (80 g),
- 50—80 ml untdelemn,
- 50—100 ml vin alb sec,
- 50—100 ml suc de roşii sau o linguriţă cu virf pastă de roşii,
- 1 lămîie,
- o foaie de dafin,
- 25 g făină,
- 20 g zahăr,
- 10 boabe de piper sau un virf de linguriţă piper măcinat, - sare.

Mod de preparare:
Zarzavatul şi ceapa,tocate, se călesc în tot untdelemnul, 2 minute, la foc mic (nu direct pe flacără), amestecînd mereu; apoi, totul se stinge cu 250 ml apă fierbinte şi se adauga jumatate de linguriţă cu sare. Se lasă să fiarbă acoperit, pînă cînd se moaie bine zarzavatul, completînd apa, dacă aceasta scade. Se trece, apoi, zarzavatul, cu tot sosul prin sită de sîrmă sau se paseaza. Sosul se pune din nou în cratiţă, se adaugă foaia de dafin, făina frecată cu sucul de roşii, vinul, zahărul caramelizat separat într-o tigăiţă şi stins cu 2—3 linguri de apă fierbinte (se lasă pînă cînd se topeşte şi apoi se adaugă), piperul şi 3—4 felii de lămîie (fără coaja albă care este amară). Se completează lichidul cu vin, suc de roşii sau apă, ca să rezulte circa 600 ml sos. Se lasă să fiarbă 5 minute, ca să se lege. Se potriveşte gustul cu sare, vin sau zeamă de lămîie.
Secret:Se serveşte cu şniţel natur, escalop de viţel, şniţele umplute, rasol de carne de vită sau pasăre, friptură înăbuşită din carne de vită, porc, vinat sau pasăre, cu garnitură de orez, macaroane, piure de cartofi.

Reteta sos Bechamel

Reteta sos Bechamel

Ingrediente:
25—30 g făină,
30—40g unt,
1/2 l lapte,
sare.

Mod de preparare:
Este sosul cel mai des folosit, consistenţa lui variind după preparat. Făina şi untul se înfierbantă într-o cratiţă de 1 l, la foc mic (nu direct pe flacără), numai un minut, amestecînd mereu şi avînd grijă ca făina să nu se coloreze deloc; apoi, se stinge cu laptele fierbinte, adăugat în 2—3 rînduri, amestecînd de fiecare dată, pînă cînd se desfac toate cocoloaşele formate, ca să rezulte un sos omogen. Se sărează şi, facultativ, se acreşte puţin cu zeamă sau sare de lămîie, numai după ce s-a luat cratiţa de pe foc. Se aromează cu pătrunjel sau mărar tăiat mărunt.
La sosul alb se mai pot adăuga, imediat după ce s-a luat de pe foc (cît este fierbinte), 100 ml smîntînă, bătută pînă cînd se omogenizează, sau 100 ml smîntînă, bătută bine cu 1—2 gălbenuşuri. Se potriveşte gustul şi aroma ca mai sus. Acest sos este foarte adecvat pentru legume fierte şi bine strecurate, peste care se deşartă, după ce acestea s-au aşezat în vasul (cu care se servesc) bine uns cu unt, margarină sau untdelemn. Sosul nu se amestecă cu legumele.
Secret: Pentru preparate cu ouă, se poate aroma sosul pregătit ca mai sus cu cîteva ciuperci, fierte separat în puţină apă; apa se adaugă în sos, completînd laptele. Se sărează, se acreşte şi se aromează, cum s-a arătat mai înainte.

duminică, 15 ianuarie 2012

Reteta omleta cu ciuperci

Reteta omleta cu ciuperci

Ingrediente - Reteta omleta cu ciuperci:

4—5 oua,
40—50 g unt
50 ml untdelemn,
sare, piper,
100 g ciuperci,
o ceapa de marime mijlocie,
marar, patrunjel,
50 g branza telemea rasa sau cascaval ras.

Mod de preparare - Reteta omleta cu ciuperci:

Ciupercile, bine spalate, se taie în felii subtiri. Ceapa tăiata marunt se caleşte cu o lingura de untdelemn (15 ml), un minut, la foc mic, apoi se adauga ciupercile, un varf de lingurita cu sare, un varf de cutit cu piper, lasandu-se sa fiarba acoperite, pana cand scade complet apa ce o lasă (se adaugă cate putina apa, dacă este necesar) si se moaie. Se aromează cu frunze de marar si patrunjel taiate marunt. Se pastrează acoperite, pe un vas cu apa fierbinte.
Omleta se pregateste coaptă în tigaie mijlocie de clatite. Se prajeste numai pe o parte.
Se rastoarnă ciupercile peste ea, se impatureste în jumătate si se lasă să alunece pe o farfurie; se presară cu brînză telemea rasă sau parmezan ras si se serveste calda.

Secret: Omleta se pregateste coaptă în tigaie mijlocie de clatite, avand grija să nu fie mai groasa de 2 cm (deoarece se va îndoi în jumătate şi, dacă este groasă, se va rupe).

Reteta omleta spumoasa

Reteta omleta spumoasa

Ingrediente:
- 3—4 ouă,
- o lingură de smîntlnă groasă (50 g),
- o linguriţă cu vîrf unt (30—40g),
- 3 linguri untdelemn,
- un vîrf de linguriţă sare fină,
- un vîrf de cuţit piper măcinat

Mod de preparare:
Albuşurile se bat spumă tare (cu furculiţa sau cu telul), se adaugă gălbe­nuşurile, smîntîna, untul topit, sarea, piperul şi se răstoarnă cu telul, ca să se amestece. In tigaia goală, infierbîntată 4—5 minute la foc mijlociu (nu direct pe flacără), se pune untdelemnul şi, după un minut, se deşartă în ea compoziţia de omletă. După ce s-a închegat la bază şi s-a rumenit puţin, se ridică de jur-împrejur cu lama lată a unui cuţit, ca să curgă compoziţia moale de deasupra sub omletă şi să se coaguleze.
Cînd s-a închegat toată, rămînînd numai deasupra umedă, omleta se serveşte fierbinte, presărată c cu brinzeturi.  Cine doreşte s-o prăjească şi pe partea de deasupra, o răstoarnă cu partea de deasupra în jos, pe o farfurie întinsă, unsă bine cu untdelemn, pe urmă îi dă drumul să alunece iar în tigaie, ca să se rumenească, 1—2 minute, şi pe această parte, apoi se presară cu brînză.
Secret : Aceasta omleta se lasă întreagă, nu se mai îndoaie în jumă­tate, deoarece se va rupe, fiind foarte pufoasă.

sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Reteta chiftelute marinate

Reteta chiftelute marinate

Ingrediente: 
1/4kg carne tocata
50 g franzela,
50 g ceapa,
3 catei usturoi,
250 ml suc de rosii,
faina,
untdelemn,
condimente: marar,piper,sare, o foaie de dafin


Mod de preparare:
Carnea tocata trebuie sa fie slaba de porc sau, daca este mai grasa amestecata cu carne de vitel sau piept de pui.  Daca o luati gata tocata puteti sa o mai treceti odata impreuna cu franzela, inmuiata numai o secunda in apa rece si bine stoarsa inpumni, cu ceapa taiata marunt si calita, un minut, cu 2 linguri de untdelemn si usturoiul taiat marunt. La tocatura se adauga oul crud, 1/2 lingurita cu sare fina, un varf ascutit cu piper, o lingurita cu varf de marar si se amesteca bine.

Se ia cite o lingurita cu varf din compozitie si i se da forma rotunda de bila. Se asaza una linga alta, pe blatul de lucru, vor rezulta 14-15 bucati.

Se unge bine cu 2 linguri de untdelemn o craticioara si se asaza in ea chiftele (bilele) neinghesuite, una linga alta care, apoi, se stropesc bine cu 3 linguri de untdelemn si se dau la cuptor descoperite, 30-40 minute, la foc moderat, ca sa nu se friga si sa se rumeneasca putin la suprafata.

Dupa aceea, sucul de rosii se dilueaza ca sa fie potrivit de acru si se toarna peste chiftele, cit sa le cuprinda. Chiftelele se ridica putin cu varful cutitului ca sa se desprinda de cratita si ca sosul sa intre si sub ele. In sos se adauga o foaie de dafin, , marar taiat marunt si sare, dupa gust.

Se lasa la cuptor 15 minute, ca sa se formeze sosul si sa se ridice untdelemnul. Se servesc calde cu pilaf de orez.

Secret: In aluat puteti adauga putin bicarbonat de sodiu alimentar, chiftelutele vor iesi ami uniforme.

vineri, 13 ianuarie 2012

Reteta rulada din piept de pui

Reteta rulada din piept de pui

Ingrediente:
-300-500g piept de pui;
-1 ardei gras rosu(mare);
-8-10 bucati masline negre, fara samburi;
-2 morcovi fierti;
-sare;
-piper;
-patrunjel verde, tocat;
-150-200g cascaval ras;
-1-1.5 plic gelatina alimentara, granule;
-2oua;

Mod de preparare:
Se macina, prin masina de tocat, pieptul de pui, iar ardeiul, morocvul si maslinele se taie cubulete mici.

La acestea, se adauga ouale, casavalul ras, patrunjelul verde, tocat, gelatina(asa cum este in plic, nedizolvata) se omogenizeaza si se condimenteaza dupa gust.

Se pune compozitia pe o folie transparenta, alimentara, se ruleaza, se inchid foarte bine capetele , se pot face mai multe rulade mai mici ca sa se fiarba mai usor.

Se inveleste apoi, in folie de aluminiu, legand cu ata capetele, foarte bine.

Punem rulada astfel pregatita intr-o cratita cu apa rece, sa fiarba, pe foc moderat, 20-25 min. din momentul cand apa incepe sa clocoteasca.

Se scoate, se taie la un capat ambele folii si se pune rulada pe un plan inclinat, la scurs.

Apoi, se arunca foliile in care am fiert si se repune in folie tranparenta, curata.

Se da la frigider, pana a doua zi, cand se poate servi, feliata.

Secret: 
Chiar daca sunteti fan al maslinelor, nu puneti mai multe in compozitie pentru ca inegreste rulada si capata un aspect neplacut (de gri-murdar)

Reteta ciuperci umplute cu piept de pui

Reteta ciuperci umplute cu piept de pui

Ingrediente:
ciuperci,
200 gr piept de pui,
1 ceapa verde,
1/2 ardei capia rosu,
1 rosie,
condimente:sare, piper, boia de ardei,
ulei,
cascaval.


Mod de preparare:

Se desfac cozile de la ciuperci si se toaca marunt, se taie  legumele si pieptul de pui marunt...
Intr-o tigaie se pune pieptul de pui la prajit in ulei, se condimenteaza si se lasa 2-3 min...se adauga ceapa verde, se mai lasa un min,se adauga ardeiul, cozile de ciuperci, rosia si se lasa pe foc mediu sa scada...
Intr-o tavase pune hartie de copt, se aseaza ciupercile, se pune din compozitia de carne si legume si se  introduc la cuptor cca 20 min,
Se scoate tava si se pune cascaval taiat feliute subtiri peste ciuperci...
se mai lasa la cuptor pana ce se topeste cascavalul.
In loc de piept de pui se poate folosi kaiser sau sunca presata.

Secret: Ciupercile nu trebuie curatate de coaja, aceasta nu dauneaza cu nimic preparatului.

joi, 12 ianuarie 2012

Reteta pizza

Reteta pizza  

Ingrediente:
Pt blat:
500 kilogram de făină
20 grame de drojdie
2linguri de ulei
200 ml de apă călduţă
sare şi puţin zahăr

Pt compozitie:
300g salam, piept de pui, sunca presata
250g mozzarella
200ml sos de rosii
200g ciuperci
oregano

Mod de preparare:
Pt blat se face o maia din o maia din 2 linguri făină, apă şi drojdie. Se pune vasul într-un loc cald. Nu pe foc sau prea aproape de el! Lăsaţi maiaua să dospească vreo 15 minute.
Peste maia se adauga restul de faina şi uleiul. Se framanta din exterior spre interior, adăugând încet apă călduţă, nu fierbinte, timp de 10 minute, pentru ca drojdia şi restul ingredientelor să  se amestece bine. Aluatul trebuie să fie elastic, relativ moale, cât să se ia de pe mână.
Se pune aluatul la dospit, acoperit, la loc cald şi se lasa minim 30 de minute.

Pt compozitie se taie bucati carnea pe care am ales-o, ciupercile si se rade pe razatoarea cu gauri mari branza mozzarella.

In sosul de rosii se adauga oregano dupa gust.

Se intinde cu mana in tava aluatul de pizza, se intinde deasupra sosul de rosii si se da la cuptor la 190 grade timp de 10 - 15 min.
Se scoate aluatul din cuptor, se adauga carnea, ciupercile si mozzarella.
Se mai lasa la copt max 10 min.
Se serveste calda.


Secret: Aluatul se întinde întotdeauna doar cu mâna. Dacă îl întindeţi cu sucitorul, lăsaţi-l să crească din nou înainte  introducerea la cuptor.

Reteta supa de rosii

Reteta supa de rosii

Ingrediente: 
1 l suc de rosii,
100 g fidea,
1 ardei gras rosu,
1 morcov,
1 ceapa,
1 telina,
condimente: sare, piper, busuioc.

Mod de preparare: 
Se toaca marunt ardeiul, ceapa, morcovul, telina si se pun la fiert in 2 litri de apa cu putin piper si sare.Se lasa sa fiarba vreme de 15 minute, apoi adaugam sucul de rosii. Dupa alte 10 minute adaugam fideaua si le mai fierbem timp de 6 minute.


Secret: Se serveste cu busuioc verde tocat.

Reteta supa de ceapa

Reteta supa de ceapa

Ingrediente:
500g ceapa,
2 linguri de ulei,
1 lingura cu faina,
7 felii de paine prajita in cuptor,
500 ml apa,
patrunjel verde,
sare si piper

Mod de preparare: 
Ceapa se toaca marunt, se caleste in ulei, la foc mic. Cand s-a rumenit, se adauga faina si se amesteca pentru cateva minute.Se condimenteaza dupa gust cu asre si piper. Se adauga apa si se lasa pe foc timp de 25 de minute.
Painea prajita se taie cubulete si se adauga peste supain vasul in care se serveste.
La sfarsit se adauga patrunjelul verde.

Secret: Cand sosul de ceapa si faina este gata putem sa-l pasam ca sa nu simtim bucati de ceapa in supa.

Reteta varza cu paste fainoase

Reteta varza cu paste fainoase

Ingrediente: 
300 de grame paste fainoase (penne),
o varza murata,
sare si piper,
100 ml de ulei,
suc de rosii sau bulion.

Mod de preparare:
Pastele se fierb in apa cu sare. Sunt lasate pe foc conform timpului indicat pe pachet.
Dupa ce s-au fiert, se strecoara si se clatesc cu apa rece.
Varza se lasa la desarat vreme de o jumatate peste noapte, apoi se spala si se toaca fideluta. Se caleste in ulei incins. Cand s-a rumenit, se amesteca cu macaroanele, se adauga piper dupa gust si se lasa la cuptor 20 minute. Se  serveste cu sos de rosii.

Secret:Adaugati mai mult piper decat de obicei, pt cei care suporta, mai piperate sunt mai bune.

miercuri, 11 ianuarie 2012

Reteta tochitura moldoveneasca

Reteta tochitura moldoveneasca

Ingrediente: 
500 g carne de porc
2 carnati( de preferat afumati)
ulei
1 pahar cu vin
3-4 catei de usturoi
sare, piper macinat
200 g branza (oaie, vaca , capra.....dupa preferinte)

Pentru mamaliga:
malai
apa
sare
putin ulei


Mod de preparare:
Se taie cubulete potrivite carnea de porc;se pune intr-o cratita la prajit cu putin ulei.Cand carnea s-a rumenit se adauga carnatii taiati si ei bucati potrivite.Se mai adauga vinul, usturoiul zdrobit si se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.Lasam pana cand se rumenesc si carnatii iar vinul se evapora.
Separat se prepara mamaliguta.
Cand totul este gata trecem la montatul tochiturii.Asezam pe un platou in mijloc, mamaliga, deasupra ei radem branza iar carnea si carnatii de jur-imprejurul mamaligutei.
Se serveste cu muraturi.

Secret: La noi in familie la reteta de tochitura se adauga ceapa, ii da o duleata aparte.

Reteta muschi de porc cu sos alb

Reteta muschi de porc cu sos alb


Ingrediente:
500 g muschi de porc ,
condimente pt carne de porc:cimbru
2 linguri unt,
250g smantana pentru gatit
250g cascaval sau branza gorgonzola
1 lingura faina grau
jumatate pahar vin alb
piper alb

Mod de preparare:
Muschiul se taie felii de jumatate de 1 cm grosime, care se condimenteaza si prajesc in untul topit pana devin aurii.
Intr-o craticioara se pun la fiert smantana,faina si vinul alb. Cand sosul este legat se adauga cascavalul taiat bucatele mici se adauga piperul alb si se amesteca bine pana se topeste branza.
Sosul astfel format se toarna deasupra feliilor de muschi prajite.
Se poate servi cu garnitura de carofi sau pilaf.

Secret: Muschiul de porc se sareaza doar dupa prajire, daca il saram inainte se intareste.

Reteta clatite pufoase

Reteta clatite pufoase

Ingrediente - Reteta clatite pufoase:


1 ceasca faina,
2 oua,
1 apa minerala,
un praf de sare,
2 lingurite de zahar,
2 lingurite ulei,
ulei pt prajit clatitele


Mod de preparare - Reteta clatite pufoase:


Se pune intr-un castron faina, se face loc la mijloc si se sparg ouale, se adauga sarea, zaharul si apa minerala. Se bate totul bine cu o furculita pana se desfac toate cocoloasele; se mai adauga 2 lingurite de ulei, amestecand intr-una. Compozitia trebuie sa fie ca o smantana subtire. Se lasa sa se odihneasca 20 min.

Se pune o tigaie cu coada sa se infierbinte, pe foc potrivit. Se toarna putin ulei in  tigaie, se uniformizeaza pe fundul acesteia, se toarna un polonic de compozitie, miscind repede tigaia de coada, ca sa se acopere tot fundul. Cind incepe sa se rumeneasca pe o parte, se intoarce clatita pe cealalta parte, saltind cu o miscare iute tigaia sau folosind un cutit lat.

Se fac pe rind toate clatitele, punindu-le intr-o farfurie una peste alta, cu capac, sa nu se usuce. Din cind in cind, se amesteca bine compozitia din castron, sa nu ramina prea groasa la fund; in acest caz se poate subtia cu putin lapte. Clatitele trebuie sa fie foarte subtirele si din 2 oua se pot obtine la o tigaie mijlocie pana la 20 de buc.

Cand toate sunt gata, se pot umple cu dulceata, braza dulce, gem sau crema de ciocolata.
Secret: Nu folositi la compozitia de clatite lapte, ci doar apa minerala, sau apa minerala amestecata in proportii egale cu laptele, doar cu lapte clatitele vor iesi tari.

marți, 10 ianuarie 2012

Reteta piept de pui umplut cu legume

Reteta piept de pui umplut cu legume

Ingrediente:
1 kg piept pui
1/2 de ceapa
1 catel de usturoi
1 morcov mic
3-4 linguri de fasole verde(congelata, proaspata sau din conserva)
2-3 fire de sparanghel la fiecare bucata, eu nu am avut
patrunjel verde tocat
sare si piper
3 linguri de ulei de masline extravirgin


Mod de preparare
Din pieptul de pui se despart "pieptii mici", care se taie in cubulete, la fel si o jumatate de piept de pui. Cele 3 jumatati de piept de pui ramase se bat cu ciocanul pentru snitele, preferabil intre doua folii de plastic (ca sa nu se sfarame si sa nu sara bucatele de carne prin toata bucataria).
Carnea taiata cubulete se toaca fin, impreuna cu 1/2 de ceapa si catelul de usturoi. Se adauga patrunjelul tocat, sare si piper dupa gust si se amesteca bine.
Feliile de piept de pui se sareaza si se condimenteaza; morcovul se curata si se taie in bastonase lungi de 8-10 cm si cu grosimea de 0,5 cm.
Pe fiecare felie de piept de pui se aseaza cate o treime din umplutura, apoi bastonase de morcov, alternand cu bucatele de fasole verde sau cu fire de sparanghel
Fiecare felie de carne se impacheteaza ca o sarma mare si se fixeaza cu scobitori.
Intr-o tigaie, se incing 2 linguri de ulei de masline extravirgin, in care se rumenesc  in 3-4 minute "pachetelele" pe toate partile. Imediat ce carnea s-a rumenit, se muta intr-un vas termorezistent. Se toarna pe deasupra uleiul de masline ramas (1 lingura), se acopera cu foile de aluminiu si se da vasul la cuptorul preincins la 190 de grade Celsius timp de 25-30 de minute. Dupa trecerea acestui timp, se scoate carnea din cuptor si se lasa sa se "odihneasca" acoperita aproximativ 10-15 minute. Se scot apoi scobitorile si se serveste pipetul de pui alaturi de o garnitura si/sau salata dupa gust.

sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Reteta tort de ciocolata


Reteta tort de ciocolata

Ingrediente:

Blat:
6 oua
6 lg zahar
6 lg faina
2 lg cacao


Crema1
200gr ciocolata alba
200ml frisca lichida
esenta vanilie

Crema 2
200gr ciocolata neagra
200gr frisca lichida
esenta rom

Sirop
150gr zahar
150ml apa
esenta rom

Glazura
300 gr ciocolata amaruie
150ml frisca lichida
50gr unt


Mod de preparare:
Blatul
Se separa albusurile de galbenusuri ;albusurile se bat spuma cu un praf de sare, se dauga zaharul si se bat din nou spuma tare.
Peste albusuri se adauga  galbenusurile amestecand cu miscari usoare de jos in sus.
Se cerne faina impreuna cu cacao si se adauga peste compozitia de ou amestecand usor
 Se coace intr-o forma rotunda tapatata cu hartie de copt , timp de 1 h la foc potrivit si se probeaza cu scobitoarea cand e gata.

Cremele se prepara astfel :ciocolata se amesteca cu frisca si se pune pe foc mic numai pana ce se dizolva ciocolata .Se da la rece o ora jumatate apoi se spumeaza cu mixerul la putere mare.La sfarsit se aromatizeaza cu esente.

Siropul se fierbe si se lasa la racit,dupa care se adauga esenta de rom.

Blatul racit se taie in 3 foi ,prima foaie se insiropeaza se adauga crema alba,se pune si a doua foaie presandu-se usor ,se insiropeaza si aceasta si adaugam a doua crema .
La sfarsit se pune si ultima foaie o insiropam si imbracam tortul intr-un strat subtire de crema si il tinem la rece cateva ore.
Peste tortul racit bine se adauga glazura preparata astfel :ciocolata ,frisca si untul se tin pe foc mic pana ce se topesc formand o glazura consistenta.
Inainte de a se intari glazura se decoreaza duapa imaginatia fiecaruia.


vineri, 6 ianuarie 2012

Reteta clatite cu branza de vaci si scortisoara la cuptor

Reteta clatite cu branza de vaci si scortisoara la cuptor


Ingrediente - Reteta clatite:

3 oua,
apa minerala
500g faina grau
150 ml ulei
150g zahar
400g branza de vaci,
250 mlsmantana,
2-3 linguri zahar,
stafide,
esenta vanilie.
scortisoara

Mod de preparare - Reteta clatite:

Intr-un bol se face aluatul de clatite astfel: se adauga mai intai  faina, se sparge un ou si se adauga apa minerala cate un pic pana aluatul capata consistenta unei smantani. Se adauga 2 linguri de zahar, se amesteca pt omogenizare si lasam aluatul la odihnit 15 min.

Se pune tigaia cu ulei pe foc, cand uleiul este incins se toarna intr-o canita si cu un polonic se toarna aluat in tigaie, se uniformizeaza aluatul pe fundul tigaii si se prajeste clatita pe ambele parti.
In continuare  se toarna putin din uleiul din canita si aluat pana se epuizeaza compozitia.

Se acopera clatitele cu un capac si se pregateste compozitia.
Intr-un vas se amesteca branza de vaci,cu oul,cu  restul de zahar, cu stafidele si esenta de vanilie pana la omogenizare. Pt o compozitie mai cremoasa se poate folosi si robotul.

Se aseaza clatitele intr-un vas termorezistent (sau intr-o tava, dar pe o folie de aluminiu unsa cu ulei), se pudreaza cu scortisoara si se acopera cu  smantana amestecata 1 plic zahar vanilat.

Se da la cuptor pentru aprox. 40-50 min.

Secret: Este bine ca in aluatul de clatite sa adaugam zahar, pt ca vor iesi mai aspectoase si apa minerala in loc de lapte din cauza ca laptele intareste clatitele.
Clatite cu branza de vaci si scortisoara la cuptor, Clatite cu branza de vaci, Reteta clatite cu branza de vaci si scortisoara la cuptor, Reteta clatite

Friptura de pui cu cimbru la cuptor

Friptura de pui  cu cimbru la cuptor 

Ingrediente:
1 pui mare pentru grill
150 grame de unt gras
2 linguri de muştar
1 lingură de cimbru uscat
6 căţei de usturoi
sare si piper

Mod de preparare:

Se spala bine puiul grill.
Se zdrobesc căţeii de usturoi, necurăţaţi, cu dosul cuţitului.
Se amesteca 100 de grame de unt adus la temperatura camerei cu muştarul şi cimbrul uscat.
Se desface un pic pielea de pe pieptul puiului şi se strecoara pe sub piele amestecul de muştar şi unt.
Se condimenteaza puiul cu sare si piper pe interior şi exterior şi se unge cu restul de unt.
Se introduc căţeii de usturoi în interiorul puiului.
Intr-o tavă,se aseaza puiul se acopera cu o folie de aluminiu şi se introduce in cuptorul preincalzit la 190 grade timp de 45 de minute.
Se scoate folia de pe pui şisi se mai rumeneste încă 20 de minute pentru a prinde culoare.
Puiul cu muştar şi cimbru se serveşte fierbinte cu garnituri diverse şi salată.

Secret: La aceasta fripturi secretul consta in untul strecurat sub pielea păsării pentru a se topi şi impregna în carne în timpul procesului de gătire.

Reteta ciorba de cartofi

Ciorba de cartofi


Ingrediente: 
500 g cartofi
1 morcov
1 ardei rosu
1 ceapa
3 linguri ulei
150ml pasta de tomate
bors
verdeata:leustean patrunjel tarhon


Mod de preparare:
Se curata ceapa si morcovul, se spala ardeiul si toate se toaca marunt. In oala de ciorba se pune uleiul la incins, cand e gata se adauga ceapa se lasa la calit, cand ajunge translucida se adauga morcovul si ceapa. Se mai lasa 1 min la calit ca sa-si dezvolte aroma si se adauga pasta de tomate. Se stinge cu 3l de apa.

Cind zarzavatul este fiert, se adauga cartofii curatati si taiati in cubulete si o lingura rasa de sare. Se fierb 15 - 20 minute, pina cind se moaie, fara sa se zdrobeasca, apoi ciorba se sareaza si daca mai simtiti nevoia se acreste dupa gust.


Secret: Pentru aroma, se adauga cite putin din fiecare frunza de verdeata. Tarhonul ii da un gust foarte bun. 

marți, 3 ianuarie 2012

Ciorba de pui "a la grec"

Ciorba de pui "a la grec"

Ingrediente:

500g carne de pui
2 morcovi
1 radacina de patrunjel
1 telina mica
1 ceapa
1/2 pahar de orez
zeama stoarsa de la o lamaie
2 galbenusuri
250g smantana
2 linguri de ulei
sare si piper
1 legatura patrunjel


Mod de preparare:

Carnea de pui, spalata si taiata in bucati, se pune la fiert in 3-4l de apa. Din cand in cand se spumeaza. .Se adauga ceapa taiata marunt. Cand carnea s-a fiert se scoate, se lasa sa se raceasca putin, apoi se taie bucatele si se pune din nou in oala.
Zarzavatul se curata, se toaca marunt si se taie cubulete, se pune intr-o tigaie cu ulei si se soteaza pana se inmoaie; se adauga in oala cu supa si se mai fierb 10 minute.
Intre timp se spala orezul si se adauga in oala cu ciorba. Se fierb toate aproximativ 10 min, dupa care se ia oala de pe foc .
Se separa ouale, albusurile se pun deoparte (se vor folosi la alt preparat), iar galbenusurile se bat cu zeama de lamaie si smantana; se adauga  ciorba din oala; amestecul de galbenusuri se va subtia si, mai important, se va aduce aproximativ la aceeasi temperatura cu restul ciorbei.Se toarna amestecul peste ciorba si se pune oala cu ciorba pe foc moale si se mai lasa 2-3 minute, dar fara sa clocoteasca, numai pentru a se lega ouale. Se potriveste de sare si piper. Deasupra se presara patrunjel tocat marunt.

luni, 2 ianuarie 2012

La Multi Ani 2012

Fie ca bucuriile si gandurile frumoase ale prezentului sa devina amintirile frumoase ale viitorului.
Un An Nou exceptional!

Retete populare